“Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες για να διασφαλίζει επαρκή προστασία” Παρά τις επανειλημμένες εδώ και δεκαετίες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για καρκίνο και γήρανση του δέρματος λόγω της ... Περισσότερα

«Μύθος» το «υγιεινό» μαύρισμα– Αντηλιακό ακόμα και με συννεφιά

Epiloges Press

Epiloges Press

“Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες για να διασφαλίζει επαρκή προστασία”

Advertisement
 

Παρά τις επανειλημμένες εδώ και δεκαετίες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για καρκίνο και γήρανση του δέρματος λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, μια μεγάλη έρευνα σε 17 χώρες δείχνει ότι οι μύθοι για το “υγιεινό” μαύρισμα καλά κρατούν και στην Ευρώπη.

Οι οκτώ στους δέκα Ευρωπαίοι θεωρούν ελκυστικό το μαύρισμα και σχεδόν άλλοι τόσοι (73%) πιστεύουν ότι το μαύρισμα καθεαυτό αποτελεί ένδειξη υγείας. Το 59% των Ευρωπαίων δεν μπορούν να φανταστούν να γυρνάνε από διακοπές στο σπίτι τους, χωρίς να έχουν μαυρίσει.

Μεταξύ των επίμονων μύθων είναι η αντίληψη ότι δεν χρειάζεται αντηλιακή προστασία όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και ότι δεν χρειάζεται αντηλιακό όταν κανείς έχει ήδη μαυρίσει. Οι μη Ευρωπαίοι πάντως είναι λιγότερο ενθουσιώδεις αναφορικά με το μαύρισμα από ό,τι οι Ευρωπαίοι, με το 67% να θεωρούν το μαύρισμα ελκυστικό και το 59% να το θεωρούν υγιεινό.

Η δειγματοληπτική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο 31ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), πραγματοποιήθηκε από την La Roche-Posay Laboratoires και την εταιρεία ερευνών IPSOS σε περίπου 17.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία κ.α.), Νότιας Αμερικής, Αφρικής, Ασίας και Ωκεανίας.

Μολονότι το 92% των Ευρωπαίων έχουν επίγνωση για τη γήρανση του δέρματος λόγω του ήλιου (έναντι 86% των μη Ευρωπαίων), το 84% παραδέχονται ότι δεν προστατεύουν τον εαυτό τους καθ’ όλο το έτος (έναντι 79% εκτός Ευρώπης). Ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (24%, έναντι 21% εκτός Ευρώπης) θεωρεί ότι είναι ασφαλές να βγει έξω χωρίς προστασία από τον ήλιο όταν είναι μαυρισμένος.

Μόνο το 56% των Ευρωπαίων (έναντι 64% των μη Ευρωπαίων) γνωρίζουν ότι η ηλιοπροστασία είναι χρήσιμη και τις νεφελώδεις μέρες. Μόνο το 10% των Ευρωπαίων – ο ένας στους δέκα – προστατεύονται από τον ήλιο πολύ συχνά καθ’ όλο το έτος, βάζοντας αντηλιακό, μένοντας στη σκιά, φορώντας καπέλο ή κατάλληλα ρούχα κ.α.

Το 62% των Ευρωπαίων και το 52% των μη Ευρωπαίων βάζουν τακτικά αντηλιακό, αλλά το 10% των Ευρωπαίων δεν βάζουν ποτέ, έναντι 16% των μη Ευρωπαίων. Μεταξύ όσων χρησιμοποιούν αντηλιακό, ο ένας στους τρεις (34%, έναντι 49% εκτός Ευρώπης) βάζει μόνο μια φορά μέσα στη μέρα. Μόνο ο ένας στους τέσσερις (24%) ανανεώνει το αντηλιακό κάθε δύο ώρες.

Advertisement
Family Kitchen

“Η έρευνα δείχνει πόσο ριζωμένος είναι ο μύθος περί ‘υγιούς’ μαυρίσματος ακόμη και σε εκείνους που ήδη έχουν υποστεί βλάβη από τον ήλιο ή έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος. Το κοινό πρέπει να καταλάβει ότι είναι ανάγκη να προστατεύει το δέρμα του όλη τη χρονιά, ακόμη κι αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες για να διασφαλίζει επαρκή προστασία”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής δερματολογίας Τιερί Πασερόν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας και του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, περίπου το 1,7% των ενηλίκων στην Ευρώπη ή 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καρκίνο του δέρματος. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) ευθύνεται επίσης για πάνω από το 80% των ορατών σημαδιών φωτογήρανσης, όπως ρυτίδες και γραμμές.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

18/11/25 10:05 μμ

19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών

18/11/25 10:03 μμ

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών σήμερα 19 Νοεμβρίου

Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 206χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

18/11/25 11:21 μμ

Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 206 χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

Ιωάννινα: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο - Κεραυνός έπεσε σε στέγη πολυκατοικίας

18/11/25 11:16 μμ

Ιωάννινα: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο – Κεραυνός έπεσε σε στέγη πολυκατοικίας

Ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Νίκο Τατιτζικίδη - Η Δήμαρχος Σερρών επέδωσε τιμητική πλακέτα στα παιδιά του

18/11/25 10:47 μμ

Ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Νίκο Τατιτζικίδη – Η Δήμαρχος Σερρών επέδωσε τιμητική πλακέτα στα παιδιά του

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

18/11/25 10:36 μμ

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

Στο 14% η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO στην Ελλάδα

18/11/25 10:41 μμ

Στο 14% η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO στην Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου

18/11/25 10:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Νοεμβρίου

Πώς να πλύνετε σωστά ένα μπουφάν στο πλυντήριο

18/11/25 9:55 μμ

Πώς να πλύνετε σωστά ένα μπουφάν στο πλυντήριο

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω τη φιλοδοξία να κάνω την Ελλάδα τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας»

18/11/25 11:01 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω τη φιλοδοξία να κάνω την Ελλάδα τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας»

Eπενδύσεις 1 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

18/11/25 9:58 μμ

Eπενδύσεις 1 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

Μάλι: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις του στρατού εναντίον τζιχαντιστών

18/11/25 9:56 μμ

Μάλι: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις του στρατού εναντίον τζιχαντιστών