«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις βασικές αιτίες και τους υπεύθυνους μιλώντας απλά για “ανθρώπινο λάθος”, αλλά και τις άγονες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα, για ... Περισσότερα

Ν. Καραθανασόπουλος: Η αυριανή απεργία ξαναφέρνει το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Epilogestv

Epilogestv

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις βασικές αιτίες και τους υπεύθυνους μιλώντας απλά για “ανθρώπινο λάθος”, αλλά και τις άγονες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα, για να συσκοτίσουν τις αιτίες, στην Εξεταστική Επιτροπή, που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, έγινε συζήτηση και αναδείχθηκαν σημαντικά στοιχεία», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στον τ/σ «Open» το πρωί της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Advertisement
 

Όπως σημείωσε, «στη συζήτηση που έγινε, βγήκαν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ότι δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφάλειας, όταν έγινε το δυστύχημα. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, σχεδόν το 1/3 του οργανογράμματος, που σημαίνει ελλιπής εκπαίδευση, λειψή εμπειρία και εντατικοποίηση της δουλειάς, διαμορφώνουν μία εκρηκτική κατάσταση που μπορεί πιο εύκολα να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος».

Επίσης, υπογράμμισε πως «η διάσπαση του ΟΣΕ από ενιαία εταιρεία σε ανταγωνιστικές εταιρείες που δεν λειτουργούσαν συμπληρωματικά, η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η πολιτική της ΕΕ που ενδιαφέρεται για ένα διευρωπαϊκό δίκτυο με υψηλή χωρητικότητα και μεγάλες ταχύτητες αλλά χωρίς ασφάλεια, καθώς και οι συμβάσεις που υπογράφονταν και ήταν κομμένες και ραμμένες στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων είναι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό το πολύνεκρο έγκλημα».

Πρόσθεσε ότι στην Εξεταστική «δεν αναδείχθηκαν οι παράγοντες που οδήγησαν στην έκρηξη και στην πυρκαγιά, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών, αλλά και των δικαστικών αρχών, γιατί δεν ήθελε να αποκαλυφθεί τι μετέφερε το εμπορικό βαγόνι».

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η έκρηξη δεν δικαιολογείται, ενώ προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα από το γεγονός ότι το υλικό των καμερών στους σταθμούς σβήστηκε, ενώ ο χώρος μπαζώθηκε πολύ γρήγορα. Με αυτή την έννοια οι συγγενείς έχουν δίκιο όταν μιλούν για συγκάλυψη», επισήμανε.

«Το ΚΚΕ», πρόσθεσε, «εντοπίζει πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπουργών από όλες τις κυβερνήσεις γιατί υπήρχε μία αλληλουχία αποφάσεων στην υπόθεση διαχείρισης των σιδηροδρόμων» και χαρακτήρισε «”κροκοδείλια δάκρυα” τους ισχυρισμούς των άλλων κομμάτων για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», υπενθυμίζοντας πως «στη διάρκεια της τελευταίας αναθεώρησης του Συντάγματος, τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που είχαν απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση αυτού του νόμου».

Advertisement
Family Kitchen

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «και η αυριανή απεργία που γίνεται πάνω στη συμπλήρωση του ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, γίνεται για να έρθει ξανά στο επίκεντρο το σύνθημα “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” που διατράνωσε ο λαός πέρσι, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να μην ξαναγίνει τέτοιο έγκλημα».

Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «η ελπίδα δεν βρίσκεται στις μεταλλάξεις των κομμάτων, αλλά στους αγώνες που αναπτύσσονται στον δρόμο αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Σερρών

15/12/25 12:10 πμ

Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Σερρών

Χριστουγεννιάτικη Παιδική Εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών 

15/12/25 12:02 πμ

Χριστουγεννιάτικη Παιδική Εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών 

Η ΕΣΠΕΕΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Σερρών Νικόλαο Ατζιαμή

14/12/25 11:55 μμ

Η ΕΣΠΕΕΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Σερρών Νικόλαο Ατζιαμή

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

14/12/25 11:46 μμ

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

14/12/25 11:45 μμ

Α1 Γυναικών: Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

14/12/25 11:43 μμ

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

14/12/25 8:53 μμ

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

«Το Αρχαιολογικό Μουσείου Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

14/12/25 8:55 μμ

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

14/12/25 8:43 μμ

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

Αυστραλία-επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

14/12/25 8:42 μμ

Αυστραλία – επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

ΑΕΚ... σαν ελβετικό ρολόι

14/12/25 8:41 μμ

ΑΕΚ… σαν ελβετικό ρολόι

Ν. Ανδρουλάκης: Η ανείπωτη τραγωδία μετά τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό

14/12/25 8:38 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό