Σειρά καινοτομιών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει προς ... Περισσότερα

Θεσπίζονται Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια, δημιουργούνται Κτηνοτροφικά Πάρκα

Epilogestv

Epilogestv

Σειρά καινοτομιών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

   Σε αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων εντός των Επιμελητηρίων, η ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών, η ίδρυση Κτηνοτροφικών Πάρκων καθώς και το νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

   Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν ότι «η ίδρυση των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια όλης της χώρας έχει ως πρωταρχικό στόχο να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας».

   Οι αγρότες θα μπορούν να στηριχθούν μέσω συμβουλευτικών κέντρων για να ακολουθήσουν τη σωστή προώθηση των προϊόντων τους τόσο στην εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

   «Παράλληλα μέσα από την εγγραφή των αγροτών μας στα αντίστοιχα Τμήματα των Επιμελητηρίων, θα ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι είναι, τελικά, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και πώς η πολιτεία πρέπει να επενδύσει περισσότερο επάνω τους» ανέφεραν τα ίδια στελέχη.

   Ωστόσο όπως σημειώνουν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι αντίθετοι σχετικά με αυτή τη μεταρρύθμιση καθώς όπως λένε «θεωρούν ότι η είσοδος των αγροτών σε αυτά θα λειτουργήσει σε βάρος τους και θα χάσουν τα officia τους».

   Ομάδες Παραγωγών

   Μέσω του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, στοχεύεται και η ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών, μέτρο το οποίο έχει βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο, όμως στο οποίο παρατηρούνται κάποια προβλήματα.

   Για την επίλυση αυτών στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στις Ομάδες Παραγωγών, που υλοποιούν επενδύσεις ή παρέχουν υπηρεσίες προς όφελος των μελών τους, να αντιμετωπίζονται ως γεωργική εκμετάλλευση και όχι ως επιχείρηση του δευτερογενούς ή του τριτογενούς τομέα.

   «Θα τους δίνουμε τη δυνατότητα τη δυνατότητα να μπορούν να αναγείρουν γεωργικές εγκαταστάσεις (πχ αποθήκες, ποιμνιοστάσια, κ.λ.π.) σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικό ρεύμα, να επιδοτούνται με αγροτικό πετρέλαιο κ.λ.π.» είπαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Κτηνοτροφικά Πάρκα

   Μια μεγάλη «τομή» που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ στον κτηνοτροφικό κλάδο είναι η ίδρυση των Κτηνοτροφικών Πάρκων.

   Συγκεκριμένα υπάρχει μέριμνα απλοποίησης στην ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών πάρκων τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία, και την υγιεινή των ζώων.

   Με τη δημιουργία τους προβλέπεται ότι θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων.

   Επίσης, θα δώσουν τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να μειώσουν τα κόστη τους ενώ θα έχουν και για τρία χρόνια δωρεάν συμβουλευτική.

   Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται από καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολή του ΑΠΘ, της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα με το τμήμα Ζωικής Παραγωγής.

Advertisement
MEGA

   Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ομάδων που θα είναι υπεύθυνες για τη παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών προς τους κτηνοτρόφους ώστε να είναι βιώσιμοι και παραγωγικοί.

   Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

   Στη ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων για τα διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης στοχεύει το νέο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ.

   Στόχος είναι μεταξύ άλλων η εξάλειψη ή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της γραφειοκρατίας, η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών, και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης.

   Στις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

   Παράλληλα, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξ΄ αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

   Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μόλις δυο Περιφέρειες, αυτή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Όπως είχε κάνει γνωστό το υπουργείο, οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

22/02/26 2:48 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Οι εξαιρέσεις

22/02/26 12:41 μμ

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή – Οι εξαιρέσεις

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:48 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 1:47 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό