«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες και να βρούμε την ιστορία αυτού του τόπου. Μεγάλες ιστορικές συνέχειες από την εποχή του λίθου. Ψάχνουμε να βρούμε πολύτιμους λίθους, ερμηνευτικούς, για το τι υπήρξε το παρελθόν και ποιοι είμαστε σήμερα. Ήδη, αυτό το μνημείο είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος θα ήταν ο νεκρός. 

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, το Μουσείο, το Γυμνάσιο και τον τύμβο Καστά επισκέφθηκε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, τον δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο και τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη. Επίσης παρέστη και η βουλευτής Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή. 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Μουσείο της Αμφίπολης ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχουν τα μνημεία της περιοχής, της αρχαίας πόλης, του τύμβου Καστά αλλά και του Μουσείου. 

«Η περιοχή είναι χαρισματική και πρέπει να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του χώρου. Τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο» τόνισε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μελέτη και τη συντήρηση των ευρημάτων, αλλά και στην αναστήλωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του τύμβου. «Το υπουργείο θα στηρίξει τη μελετητική διαδικασία αλλά και τη συντήρηση. Πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ηρεμία, ώστε να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα. Αρχαιολογία δεν είναι μόνο η ανασκαφή, αλλά η συνολική μελέτη του παρελθόντος. Ασφαλώς χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης. Πρωτίστως, όμως, οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην επιστημονική κοινότητα» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη εκ νέου χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου στον λόφο, ο κ. Ξυδάκης είπε:

Advertisement
Family Kitchen

«Η ανασκαφή έλαβε οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που να έλαβαν τέτοια υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται».

Ο κ. Ξυδάκης πρόσθεσε ότι η περιοχή της Μακεδονίας διαθέτει απίστευτο πλούτο ευρημάτων και μνημείων, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορική της φυσιογνωμία.

«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς με σκανδαλοθηρική λογική. Τα σπάνιας ομορφιάς ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης μαρτυρούν μια μακρότατη ιστορική διάρκεια. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες, ‘πολύτιμους λίθους’ που αποκαλύπτουν την ιστορική πορεία των ανθρώπων του τόπου. Οι επιστήμονες πρέπει να σκύψουν ανενόχλητοι πάνω από τα ευρήματά τους και να αφηγηθούν το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του χθες» πρόσθεσε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγελία για απόπειρα εμπρησμού περιπτέρου προβολής του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή

14/09/25 11:51 πμ

Καταγγελία για απόπειρα εμπρησμού περιπτέρου προβολής του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή

Η Άννα Βίσση σε μια συγκλονιστική επιστροφή στο Καλλιμάρμαρο

14/09/25 11:46 πμ

Η Άννα Βίσση σε μια συγκλονιστική επιστροφή στο Καλλιμάρμαρο

Πέτρος Λαγούτης: “Και εγώ δέχθηκα την απιστία και η τότε σύντροφος μου”

14/09/25 11:32 πμ

Πέτρος Λαγούτης: “Και εγώ δέχθηκα την απιστία και η τότε σύντροφος μου”

Κυρ. Μητσοτάκης: Η προσφορά της Chevron ισχυρό μήνυμα αναγνώρισης της ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας

14/09/25 11:24 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η προσφορά της Chevron ισχυρό μήνυμα αναγνώρισης της ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας

Η Πελοπόννησος επανασυστήνεται στον κόσμο: Μια νέα ταυτότητα, που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον

14/09/25 11:11 πμ

Η Πελοπόννησος επανασυστήνεται στον κόσμο: Μια νέα ταυτότητα, που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον

Ένας περίπατος - θεσμός, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο

14/09/25 10:52 πμ

«Ευ ζω με τον καρκίνο»: Ένας περίπατος – θεσμός, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο

Γκρέτα Γκάρμπο: Η απόλυτη σταρ, μια θρυλική μορφή που έζησε μέσα στο μυστήριο

14/09/25 10:37 πμ

Γκρέτα Γκάρμπο: Η απόλυτη σταρ, μια θρυλική μορφή που έζησε μέσα στο μυστήριο

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Τιθορέα λόγω βλάβης στο σύστημα τηλεδιοίκησης - Αναχώρησε με καθυστέρηση 95 λεπτών

14/09/25 10:26 πμ

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Τιθορέα λόγω βλάβης στο σύστημα τηλεδιοίκησης – Αναχώρησε με καθυστέρηση 95 λεπτών

Παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων στις πιάτσες εξαρτημένων

14/09/25 10:20 πμ

Έρευνα: Παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων στις πιάτσες εξαρτημένων

MyStreet: Εφαρμογή που «αγκάλιασαν» οι πολίτες, αλλά... σκοντάφτει σε κάποιους Δήμους

14/09/25 10:02 πμ

MyStreet: Εφαρμογή που «αγκάλιασαν» οι πολίτες, αλλά… σκοντάφτει σε κάποιους Δήμους

Τα τέσσερα σημεία «κλειδί» στα μέτρα για τους πολύτεκνους

14/09/25 9:53 πμ

Τα 4 σημεία «κλειδιά» στα μέτρα για τους πολύτεκνους

Υδρογονάνθρακες: Νέα σελίδα στην Κρήτη

14/09/25 9:45 πμ

Υδρογονάνθρακες: Νέα σελίδα στην Κρήτη