Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργου, που αφορά στην αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού πάρκου της Νάουσας, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ... Περισσότερα

Νάουσα: Διαγωνισμός για την ανάδειξη του ιστορικού πάρκου της περιοχής

Epiloges Press

Epiloges Press

Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργου, που αφορά στην αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού πάρκου της Νάουσας, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ.

Advertisement
 

Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει να συμβάλει στην αειφόρο και ορθολογική διαχείριση του πάρκου της πόλης, στην ανάδειξη και προστασία της ιστορικής του ταυτότητας και στην αύξηση της λειτουργικότητας του για αναψυχή.

Ειδικότερα, το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού δημοτικού πάρκου της Νάουσας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: Αποκατάσταση, ανακατασκευή και βελτίωση των υφισταμένων δομικών στοιχείων, κατασκευή μοντέρνων δικτύων άρδευσης και αποχέτευσης, διάστρωση των διαδρόμων που θα οριοθετήσουν τις μαλακές από τις σκληρές επιφάνειες του χώρου. Θα φυτευτούν διάφορα είδη φυτών σύμφωνα με ειδικό σχέδιο φύτευσης και θα εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός, όπως φωτιστικά σώματα, καθιστικά, δοχεία απορριμμάτων, πέργκολες, όργανα παιδικής χαράς καθώς και πληροφοριακές πινακίδες.

Μια από τις σημαντικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου Νάουσας, είναι η κατασκευή μεταλλικού δίσκου διαμέτρου πέντε μέτρων, στην είσοδο της πλατείας Ειρήνης, που θα είναι διάτρητος σε παντογράφο και κάτω από το μεταλλικό στοιχείο θα φυτευτούν φυτά χαμηλής ανάπτυξης, τα οποία θα ανανεώνονται κατά τακτά διαστήματα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν στα γεφύρια και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία του πάρκου.

Επισημαίνεται ότι το δημοτικό πάρκο της Νάουσας «ανακαινίστηκε» τελευταία φορά πριν από 70 χρόνια, ενώ η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει ότι η όποια ανάδειξη και τροποποίησή του, θα διατηρήσει «το νήμα της σύνδεσης του χώρου με το ιστορικό αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν του, όπως αναδύθηκε και από τον σχεδιασμό του 1959».

Το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων

Advertisement

Το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας, αποτελεί έναν ιστορικό τόπο ιδιαίτερης σημασίας (στο πάρκο βρίσκεται το Μνημείο Θυσίας στο χώρο όπου τον Απρίλιο του 1822 συνέβη το αποτρόπαιο γεγονός της σφαγής Ναουσαίων Ηρώων από τους Τούρκους), αλλά και ένα σπάνιο Μνημείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με ιδιαίτερο βοτανολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, το οποίο σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μέρος της Τοπιακής Κληρονομιάς (Landscape Heritage) του δικτύου HEREIN.

«Αντικείμενο της μελέτης που εκπονήσαμε για την ανάπλαση του δημοτικού πάρκου Νάουσας είναι η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού χαρακτήρα, ως μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης, αλλά και ως έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου ιδιαίτερης ιστορικής, οικολογικής και αισθητικής αξίας. Το πάρκο, από το 2021 εντάχθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελώντας το πρώτο πάρκο της Ελλάδας, που έγινε μέλος του ευρωπαϊκού αυτού δικτύου», επισημαίνει ο δήμαρχος της Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, σημειώνοντας ότι η προαναφερόμενη διάκριση «αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς δίνεται η δυνατότητα δικτύωσης του δήμου με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας».

Επιπλέον, κατά τον ίδιο, η ένταξη του πάρκου στο προαναφερόμενο δίκτυο, δημιουργεί ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών «εργαλείων» , με σεβασμό στην κληρονομιά και την ταυτότητά του.

[Φωτογραφία δήμος Νάουσας]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Ν.Ηράκλεια μέχρι τη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23/12/25 12:57 μμ

Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Ν.Ηράκλεια μέχρι τη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών - Το 2025 κλείνει με 34 εκατ. επιβάτες

23/12/25 12:53 μμ

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Το 2025 κλείνει με 34 εκατ. επιβάτες

Πάνω από 124 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 1,17 εκατ. δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης

23/12/25 12:50 μμ

Πάνω από 124 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 1,17 εκατ. δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης

Ταυτοποιήθηκαν εννέα νεαροί για επιθέσεις, μέσω διαδικτυακών ραντεβού

23/12/25 12:42 μμ

Ταυτοποιήθηκαν εννέα νεαροί για επιθέσεις, μέσω διαδικτυακών ραντεβού

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Περιφερειακή οδό στο ύψος του κόμβου Κωνσταντινουπολίτικων

23/12/25 12:39 μμ

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Περιφερειακή οδό στο ύψος του κόμβου Κωνσταντινουπολίτικων

ΕΕΕΔΕΕ: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων - Στα 1.985 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 2.449 εκτροφές σε όλη τη χώρα

23/12/25 12:29 μμ

ΕΕΕΔΕΕ: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων – Στα 1.985 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 2.449 εκτροφές σε όλη τη χώρα

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων

23/12/25 12:34 μμ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων

Πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα ο συνδημιουργός του Call of Duty, Βινς Ζαμπέλα 23/12/2025

23/12/25 12:33 μμ

Πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα ο συνδημιουργός του Call of Duty, Βινς Ζαμπέλα

Aλ. Χαρίτσης: Οι πολίτες στηρίζουν στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους τον αγώνα των αγροτών

23/12/25 12:32 μμ

Aλ. Χαρίτσης: Οι πολίτες στηρίζουν στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους τον αγώνα των αγροτών

ΥΠΕΝ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης για το 2025-2026

23/12/25 12:14 μμ

ΥΠΕΘΟΟ, ΥΠΕΝ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης για το 2025-2026

Η ΑΔΜΘ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει το προσωπικό της στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ

23/12/25 12:27 μμ

Η ΑΔΜΘ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει το προσωπικό της στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ

Δωρεά έξι μοτοσυκλετών από τον Αντιπεριφερειάρχη στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών

23/12/25 12:09 μμ

6 καινούργιες μοτοσυκλέτες δωρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών στην ομάδα ΔΙΑΣ Σερρών