Η έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών ακολουθεί την φυσιολογική γήρανση του σώματος, ανεξάρτητα από την συνύπαρξη άλλων ασθενειών. Τα νεφρά είναι τα φίλτρα του οργανισμού μας. Η έκπτωση αυτή δεν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών ακολουθεί την φυσιολογική γήρανση του σώματος, ανεξάρτητα από την συνύπαρξη άλλων ασθενειών.

Advertisement
 

Τα νεφρά είναι τα φίλτρα του οργανισμού μας.

Η έκπτωση αυτή δεν συμβαίνει επειδή αρρωσταίνουμε, αλλά επειδή μεγαλώνουμε. Επιταχύνεται όμως όταν αναπτυχθούν νοσήματα που επιβαρύνουν τη νεφρική λειτουργία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση, καθώς και όταν αναπτυχθεί χρόνια νεφρική νόσος.

Ωστόσο η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας παρουσιάζει διακύμανση από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως η καλή γενική υγεία δεν εγγυάται καλή νεφρική λειτουργία.

Τι μπορούμε να κάνουμε


Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους νεφρούς μας να διατηρηθούν υγιείς για περισσότερο καιρό. «Υπάρχουν αρκετά πράγματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε», απαντά ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.. «Κατ’ αρχάς πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που θα μας προστατεύσουν από την ανάπτυξη παθήσεων που βλάπτουν τους νεφρούς. Οι δύο κυριότερες είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επομένως πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, να γυμναζόμαστε καθημερινά (το παρατεταμένο περπάτημα είναι πολύ καλή επιλογή), να μην καπνίζουμε και να φροντίσουμε να διατηρούμε σε υγιή όρια το σωματικό βάρος μας».

Αλάτι και ζάχαρη


Ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής για την προστασία των νεφρών είναι η λογική κατανάλωση άλατος και σακχάρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα βάζουμε ελάχιστο έως καθόλου πρόσθετο αλάτι στο φαγητό και στις σαλάτες, διότι τα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι.

Συνολικά στη διάρκεια της ημέρας δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 2.300 mg νάτριο (ή 2,3 γραμμάρια). Το αλάτι αναγράφεται ως «νάτριο» στις συσκευασίες των τροφίμων, επομένως διαβάζοντας τες μπορούμε να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση πόσο αλάτι τρώμε.

Όσον αφορά τα σάκχαρα, η διατροφή μας καλό είναι να περιέχει άφθονα μη επεξεργασμένα και λιγοστά επεξεργασμένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα τρώμε άφθονα ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και όσπρια, και λογικές ποσότητες από δημητριακά ολικής αλέσεως (μπορεί να περιέχουν πολύ αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη). Η ζάχαρη και οτιδήποτε την περιέχει πρέπει να καταναλώνεται σποραδικά.

Νεφρά και αλκοόλ


Λογική και μετρημένη πρέπει να είναι και η κατανάλωση αλκοόλ, διότι σε μεγάλες ποσότητες τα οινοπνευματώδη ποτά βλάπτουν τη νεφρική λειτουργία.

Advertisement

Εκτός από τη διατροφή, πολύ σημαντικός είναι και ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος (τσεκάπ) των ούρων, ώστε να γίνει εγκαίρως αντιληπτή τυχόν έναρξη της νεφρικής νόσου και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα. Απαραίτητο είναι ακόμα να συμβουλευόμαστε αμέσως έναν ουρολόγο ιατρό, εάν εκδηλώσουμε ύποπτα συμπτώματα από το ουροποιητικό, όπως αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση, συχνουρία κ.λπ. «Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποκρύπτουν κάποια ουρολοίμωξη, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά μπορεί να βλάψει τους νεφρούς», εξηγεί ο ειδικός.

Φάρμακα και νεφρά


Ιδιαίτερα προσεκτικοί, τέλος, πρέπει να είμαστε και με τα φάρμακα που λαμβάνουμε συστηματικά. Αν και ορισμένα (όπως κάποια για την υπέρταση) δρουν προστατευτικά στους νεφρούς, άλλα μπορεί να επιβαρύνουν τη νεφρική λειτουργία. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και με θεωρητικώς «αθώα» φάρμακα, όπως ορισμένα παυσίπονα ή και αντιβιοτικά ακόμα.

«Κάθε φαρμακευτική ουσία που λαμβάνουμε, εισέρχεται στο αίμα το οποίο διηθείται στους νεφρούς», εξηγεί ο κ. Πούλιας. «Επομένως πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς αν τα φάρμακά τους επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία και με ποιον τρόπο (θετικά ή αρνητικά). Σε περίπτωση αμφιβολίας, να συμβουλεύονται τον γιατρό που τους χορήγησε τα φάρμακα».

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανανεωμένο σε νέα διεύθυνση το κατάστημα ΔΕΗ στην Καβάλα 

26/11/25 3:52 μμ

Ανανεωμένο σε νέα διεύθυνση το κατάστημα ΔΕΗ στην Καβάλα 

 Υπεγράφη για πρώτη φορά Κοινωνική Συμφωνία Κυβέρνησης και Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων – Νέα εποχή για τις Συλλογικές Συμβάσεις

26/11/25 3:06 μμ

 Υπεγράφη για πρώτη φορά Κοινωνική Συμφωνία Κυβέρνησης και Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων – Νέα εποχή για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ποινές φυλάκισης 10 έως 18 μηνών με αναστολή στους 14 κατηγορούμενους για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

26/11/25 3:02 μμ

Ποινές φυλάκισης 10 έως 18 μηνών με αναστολή στους 14 κατηγορούμενους για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε στρατηγική για το δημογραφικό

26/11/25 2:57 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε στρατηγική για το δημογραφικό

Δράση του δήμου Σερρών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην πλατεία Ελευθερίας

26/11/25 2:39 μμ

Δράση του δήμου Σερρών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην πλατεία Ελευθερίας

Ι. Μπέλλας: "Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό στην πόλη των Σερρών"

26/11/25 2:32 μμ

Ι. Μπέλλας: “Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό στην πόλη των Σερρών”

Συνάντηση εργασίας του Διαμαντή Γκολιδάκη με τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα

26/11/25 1:05 μμ

Συνάντηση εργασίας του Διαμαντή Γκολιδάκη με τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ευρώπη χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας

26/11/25 1:01 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ευρώπη χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας

Αλλαγή τηλεφωνικών γραμμών του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών - Τα νέα τηλέφωνα επικοινωνίας

26/11/25 12:57 μμ

Αλλαγή τηλεφωνικών γραμμών του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών – Τα νέα τηλέφωνα επικοινωνίας

Νυχθημερόν εργάζονται οι ελατοπαραγωγοί στον ορεινό Ταξιάρχη Χαλκιδικής

26/11/25 12:54 μμ

Νυχθημερόν εργάζονται οι ελατοπαραγωγοί στον ορεινό Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Η κλιματική αλλαγή στα βουνά επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί

26/11/25 12:52 μμ

Η κλιματική αλλαγή στα βουνά επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί

Αυστραλία: Νέοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νόμου που απαγορεύει την πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

26/11/25 12:50 μμ

Αυστραλία: Νέοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νόμου που απαγορεύει την πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης