Επίσκεψη κλιμακίου ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία για την επίβλεψη των μεγάλων έργων φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο προσυμβατικός έλεγχος των πρώτων έργων σε Ξάνθη και Δράμα – Το φυσικό αέριο «πάει» σε 34 πόλεις 

Ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της ανοίγει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), μετά την επίλυση και της τελευταίας εκκρεμότητας για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Advertisement

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για τα πρώτα κατασκευαστικά έργα στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνοντας το «σύνθημα» για την υπογραφή, το αμέσως επόμενο διάστημα, της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΔΑ και του αναδόχου, της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ».  

Το έργο στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καθώς και δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως νοσοκομείων και μονάδων υγείας, σχολείων κ.ά. 

Σειρά θα πάρουν, στη συνέχεια, οι πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις οποίες οι διαδικασίες οριστικής έγκρισης των έργων αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.  

Advertisement

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω έργα είναι τα πρώτα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου, από τη ΡΑΕ, Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025. Τα έργα, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα φέρουν το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατασκευαστούν συνολικά 1.860 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: 

«Η επικείμενη έναρξη των έργων για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας αποτελεί σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Η πρόσβαση στο φυσικό αέριο, το οποίο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα έτη, έχει μεγάλα οφέλη για τα νοικοκυριά και τη χώρα συνολικότερα. Με τις επενδύσεις που δρομολογούνται για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση σε ένα φθηνότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και ο στόχος για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε: 

«Η επιτυχής ολοκλήρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου των πρώτων μεγάλων έργων της ΔΕΔΑ, αποτελεί για εμάς μια ιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε τα έργα, που παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Ταυτόχρονα, όμως, έχει τεράστια ουσιαστική αξία για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα μας οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για την πολύτιμη συμβολή του στην υλοποίηση του οράματός μας να αποκτήσει η ελληνική περιφέρεια ένα ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα παροχής ενέργειας, με σημαντικές ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της χώρας».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

04/08/25 9:58 μμ

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:45 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

04/08/25 9:20 μμ

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα