Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, δεν γνωρίζουν ηλικία, φύλο, καταγωγή, οικονομική κατάσταση. Χτυπάνε αδιακρίτως και τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, όλο και πιο νέα άτομα. Σύμφωνα με την Ιδρύτρια του ... Περισσότερα

Νευρική ανορεξία: Μάστιγα και για τις μικρές ηλικίες

Epilogestv

Epilogestv

Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, δεν γνωρίζουν ηλικία, φύλο, καταγωγή, οικονομική κατάσταση. Χτυπάνε αδιακρίτως και τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, όλο και πιο νέα άτομα.

Σύμφωνα με την Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Δρ. Μαρία Τσιάκα, υπάρχει μεγάλη αύξηση περιστατικών νευρικής ανορεξίας σε παιδιά 10 και 11χρονών, κοριτσάκια και αγοράκια, τα οποία μάλιστα φτάνουν στο Κέντρο σε οξεία φάση της νόσου.

Παιδιά που έχουν χάσει το 40% του συνολικού τους βάρους,με τεράστιο αντίκτυπο, καθώς επηρεάζεται άμεσα ο εγκέφαλός τους που βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη. Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια νόσος πολυπαραγοντική, με νευροβιολογικό υπόβαθρο, με την πανδημία να έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου έξαρση της νόσου.

Την ίδια στιγμή, το στίγμα παραμένει, όπως και οι μύθοι γύρω από τις διατροφικές διαταραχές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η οικογένεια εξακολουθεί να μπαίνει στο στόχαστρο, παρότι-υπό προϋποθέσεις-αποτελεί βασικό πυλώνα ανάρρωσης. Η ανάγκη μεθοδευμένης υποστήριξης των ασθενών με διατροφικές διαταραχές και των οικογενειών τους είναι μεγάλη. Όπως και επιτακτική παραμένει η ενίσχυση της Περιφέρειας που παραμένει ακάλυπτη.

Δεύτερος κύκλος εντατικής κλινικής εκπαίδευσης

Η πρώτη εντατική εκπαίδευση που δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών μόλις ολοκληρώθηκε, με την πρώτη ομάδα, «την ΕΜΑΚ» στην αντιμετώπισητων διατροφικών διαταραχών, να έχει πάρει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ριχτεί στη μάχη. Τα αιτήματα καθ’ όλη τη διάρκειά της ήταν πολλά, όπως επιτακτική παραμένει και η ανάγκη εξειδικευμένης παρέμβασης από την πλευρά των ειδικών απέναντι σε μια νόσο που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας.

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, λοιπόν, το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποφάσισε να την επαναλάβει. Ο νέος κύκλος εκπαίδευσης ξεκινά τέλος Μαρτίου και απευθύνεται σε γιατρούς, τελειόφοιτους και απόφοιτους Ψυχολογίας, Διαιτολόγους, Εργοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Οικογενειακούς Θεραπευτές.

Πρόκειται για μια στοχευμένη εντατική κλινική εκπαίδευση 350 ωρών με πρακτική άσκηση. Περιλαμβάνει θεωρία και έχει ενισχυμένο βιωματικό χαρακτήρα για την άμεση εφαρμογή και κατανόηση των μοντέλων και των κλινικών εργαλείων όλων των πρωτοκόλλων και για αυτό απαιτείται παρουσία και δεν παρέχεται με τη μορφή τηλεκπαίδευσης.

Η εκπαιδευτική ομάδα στελεχώνεται από κορυφαίους ειδικούς στον χώρο των Διατροφικών Διαταραχών διεθνώς, όπως η Δρ.Ελένη Λαντζούνη (Assistant Medical Director of the Eating Disorder Program at Children’s Hospital of Philadelphia, Associate Professor of Clinica lPediatrics, Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania), η Mary Franklin-Smith(Dr. Helen Startup από το South London and Maudsley NHS του Λονδίνου,mantraweb.co.uk)και η Laura Collins Lyster Mensh (Συγγραφέας,Ιδρύτρια του Διεθνούς Οργανισμού feast-ed.org)καθώς και η Δρ.Μαρία Τσιάκα (Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών,πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του TBT-S, εκπαιδευμένη στο MANDRA, η πρώτη Ευρωπαία ειδικός που εφάρμοσε και εφαρμόζει το τετραήμερο πρόγραμμα Temperamen tBased Treatment bySupports στην Ελλάδα από το 2017).

Ανορεξία: Το προφίλ της νόσου

Με το πέρας της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν πλήρη εικόνα του προφίλ της νόσου(μύθοι, διαγνωστικά κριτήρια, παράγοντες προδιάθεσης και διατήρησης, πρώιμα συμπτώματα κτλ), θα γνωρίζουν γιατί και πώς να εμπλέξουν την οικογένεια στη θεραπεία, ενώ θα μπορούν να εφαρμόζουν τρία πολύ ισχυρά όπλα για την αντιμετώπισή της:

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο TBT-S, βασισμένο στα Ιδιοσυγκρασιακά Χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας με Εμπλοκή των Υποστηρικτών, για το οποίο μπορούν να λάβουν πιστοποίηση επιπέδου 1 & 2 έπειτα από εξετάσεις στο TBT-S Training Institute των ΗΠΑ.
Την εργαλειοθήκη της πιστοποιημένης εκπαίδευσης από το South London and Maudsley,MANTRA (Maudsley Anorexia Nervosa Treatment for Adults).
Τη θεραπευτική υποστηριζόμενη σίτιση σε ασθενείς με νευρική ανορεξία και νευρική βουλιμία, που πρώτη εφάρμοσε στην Ελλάδα η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Δρ. Μαρία Τσιάκα με θεαματικά αποτελέσματα.

Advertisement
MEGA

Μετά τη λήξη της εκπαίδευσης θα επιλεγούν οι ειδικοί που θα ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στην Αθήνα, αλλά και εκείνοι που θα στελεχώσουν τη θεραπευτική ομάδα του Ηρακλείου Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.

Χρήσιμες πληροφορίες

Εντατική εκπαίδευση στη θεραπεία και θεραπευτική υποστηριζόμενη σίτιση ατόμων με διατροφικές διαταραχές

Πότε: Μάρτιος-Νοέμβριος 2024 (350 ώρες εκπαίδευση και πρακτική άσκηση)

Πού: Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, Κήπων 40 & Χελιδονούς, Κηφισιά, τηλ.:210 8003493 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-20:00),[email protected].

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026