Νηστίσιμες… συμβουλές για τη σωστή πρόσληψη τροφών

Η ποικιλία των τροφών που μπορούν να καταναλωθούν στη νηστεία οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

της Ευγενίας Καραγιαννίδου

Η Σαρακοστή ξεκίνησε και πλησιάζει και η Μεγάλη Εβδομάδα, ίσως η πιο δύσκολη από άποψη νηστείας όλης της Σαρακοστής. Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας επικεντρώνεται στην αποφυγή όχι μόνο ζωικών τροφίμων άλλα και ελαιόλαδου. Αν και η αποχή από το ελαιόλαδο μπορεί να αντισταθμιστεί με τη χρήση ταχινιού και την κατανάλωση ξηρών καρπών και ελιών, είναι σημαντικό οι διατροφικές μας επιλογές να χαρακτηρίζονται από ποικιλία. Η ποικιλία στη νηστίσιμη διατροφή ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρξει σημαντική έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικού. Πιο συγκεκριμένα, τα θρεπτικά συστατικά που πιθανόν να υπολείπονται από μια νηστίσιμη διατροφή είναι: ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Νηστίσιμες… συμβουλές για τη σωστή πρόσληψη τροφών

Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι), τα όστρακα, το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, κουλούρι, ταχινόπιτα, παστέλι) και ορισμένα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, αποτελούν σημαντικές πηγές σιδήρου. Αν μάλιστα η κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνοδεύεται με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C (όπως είναι το λεμόνι, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και οι ντομάτες), τότε αυξάνει σημαντικά η απορρόφηση του σιδήρου. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο φυτικής προέλευσης σίδηρος απορροφάται στο ένα δέκατο σε σχέση με το ζωικό σίδηρο, γι’ αυτό και η νηστεία δεν πρέπει πολύ αυστηρή σε άτομα που πάσχουν από αναιμίες ή έχουν ιδιαίτερες ανάγκες όπως είναι οι έγκυες, οι θηλάζουσες, οι έφηβες, τα παιδιά και οι αθλητές.

Babis



Νηστίσιμες… συμβουλές για τη σωστή πρόσληψη τροφών

Συμπερασματικά, η ποικιλία των τροφών που μπορούν να καταναλωθούν στη νηστεία, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Παρ’ όλα αυτά, όσοι υποφέρουν από κάποιο νόσημα, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι αθλητές, καλό είναι να συμβουλεύονται τόσο τον πνευματικό τους όσο και κάποιον ειδικό διαιτολόγο σχετικά με το αν και πως θα πρέπει να νηστέψουν. Τέλος, θα πρέπει να μη ξεχνάμε ότι εκτός της διατροφικής της σημασίας, η νηστεία είναι κυρίως πνευματική άσκηση. Γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να αντιληφθούμε το νόημα της (εγκράτεια, λιτότητα, αποφυγή καταχρήσεων) και να μην υποκύπτουμε σε ένα νηστίσιμο «συμπόσιο».

Διαβάστε περισσότερα στο Vwoman

ΥγείαΔιατροφήΝηστίσιμες… συμβουλές για τη σωστή πρόσληψη τροφών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καμπανάκι για το γλυκαντικό ερυθριτόλη: Μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, την υγεία των αιμοφόρων αγγείων

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ερυθριτόλη, ένα δημοφιλές γλυκαντικό...

Κεφίρ: Τι είναι και γιατί φημίζεται για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούσαν ανέκαθεν συστατικό...

Φράουλες: Τι να προσέξεις όταν τις αγοράζεις

Μικροί και μεγάλοι αγαπάμε τις φράουλες, τα φραουλένια γλυκά...

5 τροφές που εντείνουν την καύση λίπους

Υπάρχουν κάποια μυστικά που θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο...

Τελευταία Νέα