25.9 C
Serres

Νίκη των δανειοληπτών: “Απαίτηση από δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο θα επανυπολογιστεί λόγω καταχρηστικού επιτοκίου

Date:

Δεκτή η ένσταση δανειοληπτών. Με δικαστική απόφαση διατάχθηκε επανυπολογισμός τραπεζικής απαίτησης, λόγω μη νόμιμου κυμαινόμενου επιτοκίου.

 

Τα πραγματικά περιστατικά

Μια Τράπεζα άσκησε αγωγή χρέους κατά ομόρρυθμης εταιρείας και κατά των εταίρων και των εγγυητών. Αιτία της απαίτησης ήταν χρεωστικό κατάλοιπο ποσού 69.337 € από πίστωση με αλληλόχρεο λογ/μο, που ξεκίνησε το 2005 μέχρι που καταγγέλθηκε κι έκλεισε το 2014.

Η αγωγή δικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών.

Οι εναγόμενοι δανειολήπτες σε αντίκρουση της αγωγικής απαίτησης πρότειναν την ένσταση ότι το επιτόκιο στην επίδικη σύμβαση, αν και ήταν κυμαινόμενο, δεν μειώθηκε, ως όφειλε, με αποτέλεσμα οι τόκοι να είναι υπολογισμένοι με μη νόμιμο επιτόκιο, κι άρα παράνομοι και καταχρηστικοί.

Το παραπάνω Δικαστήριο με την υπ’ αρ. 120/2019 προδικαστική απόφασή του έκανε δεκτή την ένσταση και διέταξε τραπεζολογιστική πραγματογνωμοσύνη, με αντικείμενο τον επανακαθορισμό των τόκων και της απαίτησης γενικότερα, με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως αυτό έπρεπε να είχε κυμανθεί (ενίοτε μειωθεί) με βάση αντικειμενικούς επιτοκιακούς δείκτες. Αναμένεται εντός 2020 η διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης, η οποία ανατέθηκε σε καθηγητή λογιστικής του πρώην ΤΕΙ Σερρών και ήδη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Τα οφέλη για τους εναγόμενους δανειολήπτες

1) Κατ΄αρχήν, το σημαντικό είναι ότι δεν έγινε δεκτή η αγωγή, αλλά διατάχθηκε ο επανυπολογισμός της αγωγικής απαίτησης. Οι δανειολήτπες δεν ηττήθηκαν και δεν υποχρεώθηκαν στην καταβολή του αγωγικού ποσού.

2) Αξιοσημείωτο είναι ότι η απαίτηση της τράπεζας ποσού 69.337 € απαρτίζεται από τόκους 54.010€, οι οποίοι θα επαναϋπολογιστούν με αληθώς κυμαινόμενο επιτόκιο κι όχι με το συμβατικό που κρίθηκε μη σύννομο (και γι΄αυτό διατάχθηκε η σχετική λογιστική πραγματογνωμοσύνη). Εύλογα προβλέπεται, ότι ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των οφειλόμενων τόκων και άρα σε μείωση της απαιτήσεως εν γένει.

3) Έως ότου επανυπολογιστούν οι τόκοι με ορθό επιτόκιο κι εκκαθαριστεί η απαίτηση, η υπόθεση δεν μπορεί να τελεσιδικήσει και η τράπεζα δεν μπορεί να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας της εταιρείας, των εταίρων και των εγγυητών.

4) Η εκκρεμοδικία ανοίγει νέες δυνατότητες κι ευκαιρίες στους δανειολήπτες για διαπραγματευτούν, στο μεταξύ, με την αντίδικο τράπεζα, από καλύτερη διαπραγματευτική θέση.


Επιμύθιο

Η τραπεζική απαίτηση εμφανίζεται τις περισσότερες φορές ότι είναι ανελαστική, αναπόδραστη, αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε έτσι.

Η επισταμένη διερεύνηση μιας τραπεζικής απαιτήσεως μπορεί να καταδείξει τα αδύναμα σημεία της, τις παρανομίες που αυτή ενδεχομένως μπορεί να εμπεριέχει, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία σε δικαστικό επίπεδο, να οδηγήσει σε μείωση της απαίτησης και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του δανειολήπτη συνολικά.-

 

Βαγενάς Φώτιος

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

 

 


ΟικονομίαΝίκη των δανειοληπτών: "Απαίτηση από δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο θα επανυπολογιστεί λόγω...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΚΕΦΙΜ: Οι Έλληνες δουλεύουν έξι μήνες το χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά εφέτος, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών...

Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών

Τον Σεπτέμβριο και αφού έχουν αξιολογηθεί τα ευρήματα από...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το δύσκολο «στοίχημα» της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές

Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ένας σημαντικός σταθμός...

Θεσσαλονίκη: ‘Οταν το Σύμπαν γεννιέται μέσα σε μια μπάλα ποδοσφαίρου στην 88η ΔΕΘ

Μπορεί το περίφημο μποζόνιο του Χιγκς, γνωστό κι ως...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα