Η χημική ένωση φενχόλη που βρίσκεται στη φύση και συγκεκριμένα στα φύλλα του βασιλικού φαίνεται πως έχει την ιδιότητα να θωρακίζει την υγεία του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η χημική ένωση φενχόλη που βρίσκεται στη φύση και συγκεκριμένα στα φύλλα του βασιλικού φαίνεται πως έχει την ιδιότητα να θωρακίζει την υγεία του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα δεδομένα έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, δημοσιεύμένη στο Frontiers in Aging Neuroscienc

Advertisement
 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ygeiamou.gr, οι ερευνητές διαπίστωσαν έναν μηχανισμό ανίχνευσης που σχετίζεται με το εντερικό μικροβίωμα και εξηγεί πώς η συγκεκριμένη χημική ένωση μειώνει τη νευροτοξικότητα στον εγκέφαλο των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

 
Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), μεταβολίτες που παράγονται από τα καλά βακτήρια του εντέρου και αποτελούν την κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Ο αριθμός τους όμως συχνά φθίνει στους ηλικιωμένους ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση και νόσο Aλτσχάιμερ. Η συμβολή όμως αυτής της μείωσης στην πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη.

Τα λιπαρά αυτά οξέα (SCFA) που προέρχονται από το έντερο ταξιδεύουν έχοντας ως όχημα το αίμα και φτάνουν μέχρι τον εγκέφαλο, όπου μπορούν να συνδεθούν, ενεργοποιώντας τον ελεύθερο υποδοχέα λιπαρών οξέων 2 (FFAR2), ένα μόριο σηματοδότησης κυττάρων που εκφράζεται στα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες.

Αυτή η διαδικασία, η ενεργοποίηση δηλαδή αυτού του μηχανισμού του υποδοχέα από αυτούς τους μεταβολίτες (SCFAs) μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα, περιορίζοντας τη συσσώρευση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα (Αβ) που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές

Η συγκεκριμένη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα είναι και η πρώτη που φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Hariom Yadav, καθηγητή νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστήμιου, όπου διευθύνει και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών Μικροβιώματος.

Advertisement
Babis

Αφού έφτασαν λοιπόν οι ερευνητές σε αυτή τη συσχέτιση των μεταβολιτών με τους υποδοχείς του εγκεφάλου, θέλησαν να εξετάσουν πιθανές φυσικές ουσίες που μιμούνται αυτή τη διαδικασία ενεργοποίησης. Πραγματοποιώντας μια εικονική εξέταση μεγάλης κλίμακας περισσότερων από 144.000 φυσικών ενώσεων, κατέληξαν στις 15 ισχυρότερες ενώσεις.

Advertisement

Συμπέραναν ότι μια χημική ένωση φυτικής προέλευσης, η οποία δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα στον βασιλικό, η φενχόλη, μπορούσε ευκολότερα να συνδεθεί με τους υποδοχείς και να ενεργοποιήσει τη σηματοδότησή τους.

Περαιτέρω έρευνες σε νευρώνες του εγκεφάλου αλλά και σε πειράματα σε ποντίκια απέδειξαν ότι η συγκεκριμένη χημική ένωση μείωσε σημαντικά τη συσσώρευση των β-αμυλοειδών (Aβ) και τον θάνατο των νευρώνων.

Πιο συγκεκριμένα, η χημική ένωση φενχόλη μείωσε τα γηρασμένα κύτταρα των νευρώνω, χαρακτηριστικό του εγκεφάλου των ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτά τα κύτταρα όχι μόνο σταματούν να αναπαράγονται, αλλά προσβάλλουν και τα γειτονικά υγιή κύτταρα, μετατρέποντάς τα σε κύτταρα «ζόμπι».

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές καταλήγουν στη διαπίστωση ότι χρειάζεται περισσότερο ερευνητικό υλικό για να οδηγηθούν σε πιο ασφαλή ερευνητικά συμπεράσματα.

πηγή ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα