«Το νομοσχέδιο αυτό είναι συμβολικό, είναι ιστορικό, είναι ουσιώδες και έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.  Είναι πρωτίστως συμβολικό γιατί η Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την σύσταση της, μεγαλώνει την ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι συμβολικό, είναι ιστορικό, είναι ουσιώδες και έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.  Είναι πρωτίστως συμβολικό γιατί η Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την σύσταση της, μεγαλώνει την κυριαρχία της και ισχυροποιεί την θέση της στην περιοχή. Είναι ιστορικό, καθώς 38 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montego Bay, και 25 χρόνια μετά την κύρωση της από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχουμε ένα νομοσχέδιο που επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, τα χωρικά ύδατα δηλαδή, και κατά συνέπεια τον εναέριο χώρο της Ελλάδας στο Ιόνιο, στα 12 ναυτικά μίλια» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νησιών μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.


«Ασκούμε ένα αναφαίρετο δικαίωμα μας,  σύμφωνα με το γραπτό αλλά και εθιμικό διεθνές δίκαιο. Ένα δικαίωμα που έχουν όλα τα κράτη, και το οποίο η Ελλάδα διατηρεί σε κάθε περίπτωση και σε άλλες περιοχές της επικράτειας της. Το σχέδιο νόμου είναι ουσιώδες, καθώς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής στρατηγικής της κυβέρνησης που εδώ και 18 μήνες αποδίδει καρπούς» σημείωσε η πρώην υπουργός.
Επισήμανε ότι είναι κρίσιμη η χρονική στιγμή που έρχεται το νομοσχέδιο καθώς το 2020 η Ελλάδα προχώρησε στρατηγικά και διπλωματικά  στο κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων στο δυτικό της μέτωπο με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και έχουν ξεκινήσει με την Αλβανία οι διαδικασίες διαλόγου και επίλυσης της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με προσφυγή στη Χάγη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι είναι πολύ θετικό ότι αυτό το νομοσχέδιο υπερψηφίζεται σχεδόν από όλες τις δυνάμεις της βουλής, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και ένα πολιτικό μήνυμα ουσίας, διότι δείχνει ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι στις βασικές αρχές της στρατηγικής την οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική ακολουθεί. 
Αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είπε ότι επί πολλά χρόνια οι Τούρκοι έφερναν και θέματα εκτός του αντικειμένου των διερευνητικών επαφών αλλά καμία ελληνική αντιπροσωπεία δεν απεδέχθη τη συζήτηση επί θεμάτων που δεν εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο, αλλά αποτελούν μονομερείς τοποθετήσεις της Τουρκίας.
«Ενδεχομένως σήμερα, επειδή η Τουρκία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, κυρίως εσωτερική αλλά και εξωτερική, από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μέχρι τις σχέσεις της με την Ευρώπη, να μπορέσουμε να κάνουμε μια πρόοδο και να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό που θα μας οδηγήσει στη Χάγη» είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εκπέμπεται από τη χώρα μας  ανασφάλεια ως προς τις διερευνητικές επαφές, ανασφάλεια ως προς τον διάλογο, ανασφάλεια για τις επαφές με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ισχυρή. Έχει πολύ ξεκάθαρες θέσεις και δεν φοβάται καμία συνάντηση, δεν φοβάται καμία διερευνητική επαφή, δεν φοβάται πουθενά και ποτέ να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της. Η εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών έχει δείξει ότι τα υπερασπίζεται με αποτελεσματικότητα και επιτυχία» είπε τονίζοντας ότι είναι πολύ θετικό ότι σήμερα και στο θέμα των διερευνητικών επαφών τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα έχουν την ίδια προσέγγιση.
«Είμαι σίγουρη ότι είναι ορθή η  πολιτική που ακολουθούμε. Κλείσαμε τη συμφωνία με την Ιταλία, επεκτείνουμε στα 12 μίλια στο Ιόνιο, θα κρίνουμε πότε θα το κάνουμε νοτίως της Κρήτης συνεκτιμώντας πολλούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στα θέματα του Αιγαίου» είπε σημειώνοντας ότι κανένας δεν επιβάλλει στη χώρα το διάλογο με την Τουρκία. «Και όποιος υπονοεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ή το πολιτικό σύστημα, οψέποτε κυβέρνησε, έχει δεχθεί εντολές από τρίτους συκοφαντεί και δυσφημίζει την ελληνική πολιτεία κατά τον τρόπο βάρβαρο. Η επιλογή για διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία είναι δική μας επιλογή, ελληνική επιλογή προς το συμφέρον των Ελλήνων» κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Advertisement
Babis

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

25/10/25 12:03 μμ

26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

25/10/25 9:11 μμ

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει ξανά το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

25/10/25 9:10 μμ

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

25/10/25 9:08 μμ

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

25/10/25 9:05 μμ

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις… αλλιώς

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

25/10/25 9:03 μμ

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

25/10/25 9:02 μμ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

25/10/25 8:54 μμ

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

Από τα Μαθηματικά στο Φως - Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

25/10/25 8:51 μμ

Από τα Μαθηματικά στο Φως – Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

25/10/25 8:42 μμ

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

25/10/25 8:24 μμ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

25/10/25 8:21 μμ

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”