19.3 C
Serres

Νυχτερινός Βήχας: Γιατί επιμένει περισσότερο – Τι να κάνετε για να σταματήσει

Date:

Όταν ξεπερνάτε ένα κρυολόγημα ή γρίπη, μπορεί να παγιδευτείτε σε έναν επίπονο φαύλο κύκλο: από την μία χρειάζεστε ύπνο για να ανακάμψετε, αλλά από την άλλη χάνετε ύπνο λόγω παρατεταμένων συμπτωμάτων.

Ακόμη και όταν ο βήχας σας υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνά επιστρέφει τη νύχτα.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε ως προς το γιατί ο βήχας σας επιμένει κατά τη διάρκεια της νύχτας και τι μπορείτε να κάνετε για να βρείτε κάποια ανακούφιση.

Γιατί βήχουμε περισσότερο το βράδυ

Ο λόγος που ο βήχας σας επιστρέφει δυναμικά όταν είναι ώρα για ύπνο είναι πιθανότατα λόγω της οπισθορινικής ενστάλαξης, η οποία συχνά συνοδεύει ένα κρυολόγημα ή γρίπη, ή αλλεργίες και μολύνσεις των ρινικών κόλπων

Η οπισθορινική ενστάλαξη είναι όταν περισσότερη βλέννα από το κανονικό στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού σας, αντί να βγαίνει από την μύτη σας. Είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να καθαρίζετε συνεχώς τον λαιμό σας. Αυτό σημαίνει ότι ο βήχας δεν χειροτερεύει επειδή… δύει ο ήλιος, αλλά επειδή ξαπλώνετε στο κρεβάτι, επιδεινώνοντας έτσι την οπισθορινική ενστάλαξη.

Συμβουλές για να περιοριστεί ο νυχτερινός βήχας

Αν και οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να μην εξαλείψουν τον βήχα σας αμέσως, θα σας βοηθήσουν να βρείτε κάποια ανακούφιση.

Αυτές οι συμβουλές είναι για ενήλικες -όχι για παιδιά- και ενέχουν την προϋπόθεση ότι δεν καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, το πρώτο βήμα για να θεραπεύσετε τον βήχα σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα.

Κοιμηθείτε σε κλίση

Εάν η οπισθορινική ενστάλαξη είναι η αιτία του βήχα σας, τότε δοκιμάστε να στηρίζετε το κεφάλι και τον λαιμό σας με μερικά μαξιλάρια. Προσπαθήστε επίσης να κοιμάστε στο πλάι, καθώς το να ξαπλώνετε ανάσκελα μόνο βοηθάει τη βλέννα να τρέχει κατευθείαν στον λαιμό σας, κάτι που δεν το θέλουμε.

Τσάι με μέλι

Πριν αγοράσετε κάποιο αντιβηχικό φάρμακο, δοκιμάστε κάποιες γνωστές σπιτικές θεραπείες. Τα ζεστά υγρά, όπως το τσάι και οι σούπες, βοηθούν στη χαλάρωση της βλέννας για να μειώσει την εμπλοκή στις ρινικές οδούς και να διευκολύνει την κατάποση με πονόλαιμο. Η ζεστή θερμοκρασία είναι αυτή που προσφέρει την ανακούφιση, οπότε μην ανησυχείτε για την επιλογή μεταξύ τσαγιού, χαμομηλιού ή άλλων ζεστών ροφημάτων.

Μια κουταλιά μέλι θα προσφέρει επίσης ανακούφιση. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στην μείωση του νυχτερινού βήχα από τα κοινά κατασταλτικά του βήχα που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Προσθέστε μέλι στο τσάι σας ή ανακατέψτε μια ή δύο κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.








Ατμός και υγρασία

Ο ξηρός αέρας είναι σκληρός για τα ιγμόρειά σας, αλλά ο ατμός παρέχει την απαραίτητη υγρασία στους αεραγωγούς σας. Κάντε ένα επιπλέον ζεστό ντους με μπόλικους ατμούς στο μπάνιο ακριβώς πριν τον ύπνο ή χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο όλην τη νύχτα.

Φάρμακα για τον βήχα

Τα κατασταλτικά αντιβηχικά φάρμακα μειώνουν την επιθυμία σας για βήχα, ενώ τα αποχρεμπτικά φάρμακα αραιώνουν τη βλέννα και διευκολύνουν την αποβολή της. Αλλά όταν ψωνίζετε για φάρμακα για τον βήχα, θυμηθείτε ότι ο βήχας εξυπηρετεί έναν σκοπό. Ορισμένοι γιατροί ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση κατασταλτικών για τον βήχα θα μπορούσε να επηρεάσει τον χρόνο που χρειάζεται ένα άτομο για να αναρρώσει.

Με άλλα λόγια, το πολύ φάρμακο για τον βήχα θα μπορούσε να κάνει τον βήχα σας να πάρει περισσότερο χρόνο για να κάνει τη δουλειά του: δηλαδή να αποβάλλει βλέννα από τον οργανισμό.

Εάν διαπιστώσετε ότι το αντιβηχικό φάρμακο σας βοηθά να κοιμηθείτε, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να το χρησιμοποιείτε με μέτρο (λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές παρενέργειες). Και για ξηρό βήχα, οι παστίλιες για τον βήχα μπορεί να είναι αρκετές για να ηρεμήσει το αντανακλαστικό του βήχα, ώστε να μπορέσετε να αποκοιμηθείτε.

Συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά

Ένας άλλος λόγος για τον βήχα σας θα μπορούσε να είναι μια λοίμωξη του ρινικού κόλπου (η οποία με τη σειρά της προκαλεί οπισθορινική ενστάλαξη). Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας και λάβετε συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, για να καθαρίσετε την μόλυνση.

Πότε να μιλήσετε με έναν γιατρό

Ένας βήχας από κρυολόγημα ή γρίπη συνήθως διαρκεί περίπου 7 έως 10 ημέρες. Εάν τα συμπτώματα του βήχα ή του κρυολογήματος επιμένουν πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο, ή αν αισθάνεστε ιδιαίτερα άρρωστοι, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εάν ο βήχας σας επιδεινώνεται από άσθμα, εποχιακές αλλεργίες ή άλλες καταστάσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί να θεραπεύσετε αυτές τις καταστάσεις για να βρείτε ανακούφιση.

Πηγή: iatropedia

ΥγείαΝυχτερινός Βήχας: Γιατί επιμένει περισσότερο – Τι να κάνετε για να σταματήσει

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη, τι να προσέξετε

Συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων...

Πίνετε αυτό το ρόφημα μαϊντανού με λεμόνι κάθε μέρα και δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας

Ο μαϊντανός είναι ένα καθαριστικό και καυστικό μπαχαρικό. Σε...

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη...

Μπορεί το χρώμα της πιτζάμας σας να επηρεάσει τον ύπνο σας; Τι λένε οι επιστήμονες

Το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος ειδικά για τους ενήλικες δεν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα