Ο Δήμος Δράμας καλεί τους Τούρκους να επισκεφθούν την πόλη για να δουν το σπίτι του Δράμαλη!
Date:
Η πρόσκληση εντάσσεται στην τουριστική πολιτική του δήμου που έχει στόχο την τουρκική αγορά – Στην απόφαση αναφέρονται στην άνθιση της περιοχής επί οθωμανικής αυτοκρατορίας
Την ώρα ακριβώς που οι Τούρκοι αμφισβητούν ανοιχτά την εθνική μας κυριαρχία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ευθέως τους Ελληνες επικαλούμενος τις ελληνοτουρκικές μάχες του παρελθόντος, κάποιοι στην ακριτική Δράμα οραματίζονται ορδές τουριστών από τη γείτονα χώρα για να θαυμάσουν την κατοικία του Δράμαλη, που κατέσφαξε τους προγόνους μας! Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα αναφέρονται τέτοιες μέρες στην άνθηση της μακεδονικής γης επί οθωμανικής αυτοκρατορίας!
Μόνο προβληματισμό προκαλεί η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας με την οποία εγκρίθηκε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης τουριστικής προβολής του δήμουγια την τρέχουσα χρονιά. Τα πρακτικά δε, της συνεδρίασης αυτής αποτελούν πραγματικό μνημείο ελαφρότητας αναφορικά με τον τρόπο που κάποιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες προσεγγίζουν ζητήματα, που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων, σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή τους.
Τι αναφέρει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου
Όπως αναφέρεται στην χθεσινή απόφαση, «η περιοχή της Δράμας ήταν υπό την οθωμανική αυτοκρατορία για περίπου 500 χρόνια και τα τελευταία χρόνια της περιόδου αυτής αποτέλεσε διοικητικό κέντρο. Η άνθηση του εμπορίου του καπνού, ο σιδηρόδρομος και η καθημερινή επαφή με τις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης δημιούργησαν μια διαφορετική Δράμα προς το τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου». Μετά την ευεργετική επιρροή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως αυτή καταγράφεται από τους υπεύθυνους του δήμου Δράμας, σημειώνεται: «Σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελούν και τα Οθωμανικά Μνημεία της πόλης (Τεμένη, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Ορφανοτροφείο, Οικία Δράμαλη). Τα Μνημεία αυτά, όπως και η ιστορία του «Γεφυριού της Δράμας» και του ληστή Χασάν, που φαντάζει ως Μύθος, έγινε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές τραγούδι στη γείτονα χώρα Τουρκία, μπορούν να φέρουν χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες στην πόλη».
Για την ιστορία, ο Μαχμούτ Αλή Πασάς Δράμαλης τέθηκε επικεφαλής της τουρκικής στρατιάς των 30.000 αντρών που κατευθύνθηκαν το 1822 στην Πελοπόννησο προκειμένου να καταπνίξουν της Ελληνική Επανάσταση. Γεννημένος το 1780 στην Δράμα, σε ηλικία 40 ετών και ως διοικητής Λάρισας αντιμετώπισε την εξέγερση των Ελλήνων στα Αγραφα και στο Πήλιο πριν κατακάψει τη Θήβα τον Ιούλιο του 1822, καταλάβει την Αττική, την Κόρινθο και το Άργος λίγες μέρες αργότερα και τελικώς αποδεκατιστεί στα Δερβενάκια από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Όσο για τον Τούρκο λήσταρχο Ντεμπερλί Χασάν έγινε τραγούδι στην Τουρκία για τη δράση του να βοηθά αναξιοπαθούντες ομοεθνείς τους.
Σε κάθε περίπτωση, η τουριστική πολιτική του δήμου Δράμας με στόχο την τουρκική αγορά στηρίζεται, όπως τονίζεται, στη σύσφιξη των σχέσεων «ανταλλαγέντων Τούρκων απογόνων με τους τόπους των προγόνων τους» με το εξής σκεπτικό: «Η νέα οικονομική πραγματικότητα στην Τουρκία διαμόρφωσε μια μεσαία τάξη που επιζητεί την κατανάλωση, τα ταξίδια, την αναζήτηση προορισμών. Ήδη, ο Δήμος Δράμας με πρωτοβουλία της Π.Ε Δράμας προέβησαν σε κοινές δράσεις με Δήμο της Κωνσταντινούπολης, που κατοικείται κυρίως από απογόνους Τούρκων ανταλλαγέντων από περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και άλλους νομούς της Μακεδονίας, οι οποίοι επιθυμούν σύσφιξη των σχέσεων τους με τους τόπους που κατοικούσαν μέχρι το 1923 οι πρόγονοι τους. Με τις απαραίτητες ενέργειες μπορούμε να γίνουμε ελκυστικός προορισμός για τους γείτονές μας. Η Δημοτική Αρχή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση».