Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και προφυλακίστηκε σήμερα για “διαφθορά”, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή του που πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων στην Τουρκία χωρίς προηγούμενο ... Περισσότερα

Ο Ιμάμογλου στη φυλακή, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και προφυλακίστηκε σήμερα για “διαφθορά”, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή του που πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων στην Τουρκία χωρίς προηγούμενο εδώ και δώδεκα χρόνια.

Ο δήμαρχος, που είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγήθηκε στη φυλακή του Σιλιβρί, στη δυτική Κωνσταντινούπολη, μαζί με πολλούς συγκατηγορουμένους του, όπως ανέφεραν το κόμμα του και τουρκικά ΜΜΕ.

Ο δήμαρχος, που καταγγέλλει τις “ανήθικες και αβάσιμες” κατηγορίες που του προσάπτονται, απομακρύνθηκε επίσης από τα καθήκοντά του σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

“Η δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη (…) συνιστά εξωδικαστική εκτέλεση”, σχολίασε ο Ιμάμογλου σε ένα μήνυμα μέσω των δικηγόρων του, καλώντας “το έθνος να αγωνιστεί”.

Δικαστής διέταξε σήμερα το πρωί την προφυλάκιση του δημάρχου, την οποία χαρακτήρισε “πολιτικό πραξικόπημα” το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στο οποίο ανήκει ο Ε. Ιμάμογλου.

Οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση αυτή.

Ο δικαστής που διέταξε την προφυλάκιση του δημάρχου για “διαφθορά”, δεν αποφάσισε αντίθετα, την προφυλάκισή του σε σχέση με την ξεχωριστή κατηγορία της “τρομοκρατίας”.

“Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι στον δρόμο για τη φυλακή αλλά και στον δρόμο για την προεδρία”, δήλωσε ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικεφαλής του CHP. Το τελευταίο πραγματοποίησε κανονικά τις προκριματικές εκλογές για την επικύρωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης ως του υποψηφίου του κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές πυο προβλέπεται να διεξαχθούν το 2028.

To CHP κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν σε αυτές, πέρα από τα μέλη του κόμματος, ελπίζοντας να μετατρέψει αυτή τη διαβούλευση σε δημοψήφισμα.

Απέναντι στο εύρος της κινητοποίησης, το CHP που λέει πως “εκατομμύρια άνθρωποι” έλαβαν μέρος στις εκλογές παρέτεινε την ψηφοφορία έως τις 20:30 (τοπική ώρα, 19:30) ώρα Ελλάδας) αντί για τις 17:00 που είχε προβλεφθεί αρχικά.

“Ήρθαμε για να υποστηρίξουμε τον δήμαρχό μας. Είμαστε πάντα στο πλευρό του”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καντρίγε Σεβίμ, που συμμετείχε στις εκλογές και είδε πλήθος κόσμου να προσέρχεται σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.

Το CHP κάλεσε εκ νέου τους κατοίκους της πόλης να συρρεύσουν απόψε στο δημαρχείο της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας για πέμπτη ημέρα στη σειρά.

Advertisement
Babis

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε βράδυ από την Τετάρτη μπροστά στο κτήριο προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Ε. Ιμάμογλου.

Στην προσπάθεια να αποτρέψει ταραχές, το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης παρέτεινε έως την Τετάρτη το βράδυ την απαγόρευση συγκεντρώσεων και ανακοίνωσε περιορισμούς στην είσοδο στην πόλη για άτομα που θεωρείται πιθανόν ότι θα συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Από την περασμένη Τετάρτη, το κύμα διαδηλώσεων που έχει πυροδοτήσει η σύλληψη του Ιμάμογλου εξαπλώθηκε σε όλη την Τουρκία, φθάνοντας σε ένα πρωτόγνωρο εύρος μετά το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων του Γκεζί, το 2013, που ξεκίνησε από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, ή σε πάνω από το ένα τρίτο της χώρας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις σε τουλάχιστον εννέα πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές.

“Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν (…) το έθνος είναι όρθιο και δεν θα υποχωρήσει”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αϊτέν Οκτάι, μια 63χρονη φαρμακοποιός στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δήμαρχοι δύο διαμερισμάτων συνελήφθησαν ταυτόχρονα με τον Ιμάμογλου και απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους σήμερα για “διαφθορά” και “τρομοκρατία”.

Το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης θα εκλέξει την Τετάρτη αναπληρωτή δήμαρχο, ανακοίνωσε το κυβερνείο.

“Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”, δήλωσε στην Άγκυρα ο Ερτζάν Μπασάλ, ένας 53χρονος ψυχολόγος, καλώντας την κυβέρνηση να “διορθώσει αυτό το λάθος”.

Απαντώντας στις διαδηλώσεις, ο πρόεδρος Ερντογάν, που ήταν και ο ίδιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στα χρόνια του 1990, είπε ότι δεν υποχωρήσει στον “τρόμο του δρόμου”, ενώ το Παρίσι και το Βερολίνο καθώς και οι δήμαρχοι πολλών άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων καταδίκασαν αυτήν την εβδομάδα τη σύλληψη του Ε. Ιμάμογλου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγινε το μαύρο πρόβατο για τον Ερντογάν κερδίζοντας το 2019 τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του αρχηγού του κράτους, που κρατούσε τα ηνία αυτής της μητρόπολης με το στρατόπεδό του για 25 χρόνια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καβάλα: Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στη Νέα Πέραμο

23/08/25 11:30 πμ

Ν. Πέραμος: 9χρονος έπεσε από φουσκωτή τσουλήθρα και τραυματίστηκε

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

23/08/25 11:24 πμ

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

Σαντορίνη το Φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

23/08/25 10:28 πμ

Σαντορίνη το φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε

23/08/25 10:01 πμ

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε

Η μαστορική τέχνη της πέτρας στα χωριά των Γρεβενών και της Κοζάνης

23/08/25 9:57 πμ

Η μαστορική τέχνη της πέτρας στα χωριά των Γρεβενών και της Κοζάνης

Ρομπότ - ξεναγός, μιλάει 120 γλώσσες και ξεναγεί τους επισκέπτες στον δήμο Βόλβης

23/08/25 10:06 πμ

Ρομπότ – ξεναγός, μιλάει 120 γλώσσες και ξεναγεί τους επισκέπτες στον δήμο Βόλβης

Δημογραφικό: Ολοένα και λιγότεροι…

23/08/25 9:38 πμ

Δημογραφικό: Ολοένα και λιγότεροι…

Γλυκοπατάτες – Τα θρεπτικά τους στοιχεία και μια ξεχωριστή συνταγή

23/08/25 1:26 πμ

Γλυκοπατάτες – Τα θρεπτικά τους στοιχεία και μια ξεχωριστή συνταγή

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου

23/08/25 1:14 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου

Δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι: Στη φυλακή οδηγείται ο 28χρονος δράστης

22/08/25 8:12 μμ

Δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι: Στη φυλακή οδηγείται ο 28χρονος δράστης

Την απόσυρση σχεδίου εποικισμού από το Ισραήλ ζητούν 25 ΥΠΕΞ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

22/08/25 8:09 μμ

Την απόσυρση σχεδίου εποικισμού από το Ισραήλ ζητούν 25 ΥΠΕΞ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

23 Αυγούστου: Τα εννιάμερα της Παναγίας- Τι γιορτάζουμε

22/08/25 7:17 μμ

23 Αυγούστου: Τα εννιάμερα της Παναγίας- Τι γιορτάζουμε