Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τη Χαμάς να «συνάψει γρήγορα» μια συμφωνία για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό από «τον αντίκτυπο μιας νέας καταστροφής», έπειτα από ... Περισσότερα

Ο Μαχμούτ Αμπάς καλεί τη Χαμάς να «συνάψει γρήγορα» μια συμφωνία

Epilogestv

Epilogestv

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τη Χαμάς να «συνάψει γρήγορα» μια συμφωνία για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό από «τον αντίκτυπο μιας νέας καταστροφής», έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα στη λωρίδα της Γάζας.

Advertisement
 

«Καλούμε το κίνημα Χαμάς να συνάψει γρήγορα τη συμφωνία για τους κρατουμένους για να γλιτώσει τον παλαιστινιακό λαό μας από άλλη μια καταστροφή, όχι λιγότερο επικίνδυνη από τη Νάκμπα του 1948», δήλωσε, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, αναφερόμενος στην «καταστροφή» («νάκμπα» στα αραβικά) που ήταν για τους Παλαιστινίους η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, μετά την οποία 760.000 Παλαιστίνιοι είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια του πρώτου ισραηλινοαραβικού πολέμου.

Ο Αμπάς κάλεσε επίσης «την αμερικανική κυβέρνηση και τους άραβες αδελφούς να εργασθούν σοβαρά για τη σύναψη της συμφωνίας (…) για να γλιτώσουν τον παλαιστινιακό λαό από τη φρίκη αυτού του καταστροφικού πολέμου», σύμφωνα με το Wafa.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πρόσθεσε πως «καθιστά καθέναν υπεύθυνο για κάθε εμπόδιο που θα δημιουργηθεί από οποιαδήποτε πλευρά για να διαταράξει τη συμφωνία».

«Η κατάσταση δεν είναι πλέον ανεκτή και είναι καιρός να αναλάβει καθένας τις ευθύνες του», δήλωσε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εκδιώχθηκε το 2007 από τη λωρίδα της Γάζας από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο είχε κερδίσει εκεί τις εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα. Δεν συμμετέχει στις τρέχουσες συνομιλίες για μια εκεχειρία στη λωρίδα της Γάζας, η οποία να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων, που κρατούνται σ’ αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Από χθες, Τρίτη, η Αίγυπτος υποδέχεται αντιπροσώπους των ΗΠΑ, που είναι ο κύριος υποστηρικτής του Ισραήλ, και του Κατάρ, όπου έχει τη βάση του ο αρχηγός της Χαμάς, για να συζητήσουν τη σύναψη νέας εκεχειρίας έπειτα από εκείνη που είχε συναφθεί για μία εβδομάδα στα τέλη Νοεμβρίου και είχε επιτρέψει την απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων.

ΠΟΥ: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε “ανυπολόγιστη καταστροφή”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα πως μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας θα προκαλέσει “ανυπολόγιστη καταστροφή” και θα φέρει το σύστημα υγείας του θύλακα πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης.

“Οι στρατιωτικές δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή, αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή, θα ήταν, βέβαια, μια ανυπολόγιστη καταστροφή… και θα διεύρυνε ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι συνωστίζονται στη Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πολλοί ζουν σε καταυλισμούς με αντίσκηνα και αυτοσχέδια καταφύγια αφού διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αλλού στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως θέλει να εξουδετερώσει ισλαμιστές μαχητές από κρυψώνες στη Ράφα και να απελευθερώσει τους ομήρους μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για ένα προτεινόμενο σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν πως μια ισραηλινή επίθεση εκεί θα οδηγούσε σε “σφαγή”.

Advertisement

“Θα αυξήσει επίσης το φορτίο σε ένα εντελώς υπερφορτωμένο… σύστημα υγείας που έχει γονατίσει και θα αυξήσει το φορτίο του τραύματος και θα ωθήσει το σύστημα υγείας πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης”, είπε ο Πέπερκορν.

Ο Πέπερκορν είπε πως η ικανότητα του ΠΟΥ να διανείμει ιατρική βοήθεια στη Γάζα είναι περιορισμένη επειδή πολλά από τα αιτήματά του για διανομή εφοδίων συναντούν άρνηση.

Είπε πως μόνο το 40% των αποστολών του ΠΟΥ στη βόρεια Γάζα έχει λάβει άδεια από τον Νοέμβριο, και πως ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο.

“Όλες αυτές οι αποστολές απορρίπτονται, εμποδίζονται ή αναβάλλονται”, είπε και πρόσθεσε πως είναι “παράλογο” μόνο το 45% των αιτημάτων του ΠΟΥ για αποστολές στη νότια Γάζα έχουν λάβει άδεια.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί προηγουμένως ότι παρεμποδίζει την είσοδο βοήθειας στον θύλακα.

“Ακόμη και όταν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει να υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι έτσι ώστε ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους”, είπε ο Πέπερκορν.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

02/12/25 10:25 μμ

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση - Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

02/12/25 10:20 μμ

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση – Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

02/12/25 10:08 μμ

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Ι. Καραποστολάκης μέλος Ορκωτών Λογιστών ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου

02/12/25 9:56 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Ι. Καραποστολάκης μέλος Ορκωτών Λογιστών ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου

Η Λ. Μενδώνη για την εκλογή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Επιτροπή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Χάγης

02/12/25 9:51 μμ

Η Λ. Μενδώνη για την εκλογή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Επιτροπή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Χάγης

Ξήλωσαν και εξαφάνισαν τη μαρμάρινη πλάκα για τις κακοποιημένες γυναίκες

02/12/25 9:47 μμ

Ξήλωσαν και εξαφάνισαν τη μαρμάρινη πλάκα για τις κακοποιημένες γυναίκες

Βουλή - Νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας - Ψηφίζεται στην ολομέλεια - Τί προβλέπει - Τι λένε τα κόμματα

02/12/25 9:43 μμ

Βουλή – Νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας – Ψηφίζεται στην ολομέλεια – Τί προβλέπει – Τι λένε τα κόμματα

Νέος αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες

02/12/25 9:36 μμ

Νέος αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες

Στο «White Tower Computers LTD.» το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 48 Hour Film Project

02/12/25 9:33 μμ

Στο «White Tower Computers LTD.» το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 48 Hour Film Project

Φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ της Ομάδας του ΙΣΑ και των Βετεράνων του Ολυμπιακού

02/12/25 9:22 μμ

Φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ της Ομάδας του ΙΣΑ και των Βετεράνων του Ολυμπιακού

Λυδία Δαμπασίνα. Red Line, Κόκκινη γραμμή, Ligne rouge. Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από 13/12/25 έως 19/4/26

02/12/25 9:18 μμ

Λυδία Δαμπασίνα. Red Line, Κόκκινη γραμμή, Ligne rouge. Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από 13/12/25 έως 19/4/26

Στη Βουλή η τροπολογία που αυστηροποιεί τις ποινές για τα όπλα - Τι προβλέπεται για παράνομη οπλοκατοχή και άσκοπους πυροβολισμούς

02/12/25 9:12 μμ

Στη Βουλή η τροπολογία που αυστηροποιεί τις ποινές για τα όπλα – Τι προβλέπεται για παράνομη οπλοκατοχή και άσκοπους πυροβολισμούς