Advertisement
Τελευταία Νέα

Όταν ο βοσκός Γιάννης Βόγλης έτρεχε πίσω από την όμορφη τουρίστρια Άναμπελ αναφωνώντας «στάσου, μύγδαλα» στην περίφημη ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο», που γυρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, ίσως να μην είχε κατά νου πως τα αμύγδαλα, σε μια γωνιά της ελληνικής γης, είναι «δεμένα» εδώ κι αιώνες με τον μύθο της αιώνας αγάπης και του δυνατού έρωτα.

 

Advertisement

Το μέρος αυτό, όπου τα αμύγδαλα και η καλλιέργειά τους μετρούν 3000 χρόνια ζωής και είναι συνυφασμένα με τον έρωτα της Φυλλίδας με τον Δημοφώντα, είναι το Οφρύνιο, στην περιοχή της Καβάλας.

 

Εκεί ο γιος του βασιλιά των Αθηναίων Θησέα ερωτεύτηκε τη Φυλλίδα, όταν επιστρέφοντας από την Τροία τον έβγαλε το κύμα στις ακτές του Οφρυνίου. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν αμέσως και έγιναν ζευγάρι. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Δημοφώντας θέλησε να επιστρέψει στην Αθήνα και φεύγοντας από την Αμφίπολη έδωσε στη Φυλλίδα την υπόσχεση ότι θα γυρίσει σύντομα κοντά της.

Ο γυρισμός άργησε και η όμορφη κοπέλα στεναχωρήθηκε τόσο πολύ, που οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε αμυγδαλιά, για να μην νιώθει την πίκρα του χωρισμού.

Όταν ο Δημοφώντας τελικά επέστρεψε τον χειμώνα και αναζήτησε την αγαπημένη του, του είπαν ότι οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο. Εκείνος το πλησίασε, το αγκάλιασε και άρχισε να κλαίει. Τα δάκρυά του, έκαναν την ξερή και χωρίς φύλλα αμυγδαλιά να ανθίζει και να γεμίζουν τα κλαδιά της με υπέροχα ροζ άνθη. Έτσι, όπως εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Οφρυνίου, Γιώργος Μαριέτος, η αμυγδαλιά έμεινε ως σύμβολο αιώνιας αγάπης και έρωτα για τους κατοίκους της περιοχής.

Advertisement
Babis

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαριέτο, μαζί με τα αμύγδαλα, που αποτελούν βασική καλλιέργεια για την περιοχή, αλλά και τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα, που «ταξιδεύουν» ήδη σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να διαδώσουν και τον μύθο αυτό, ο οποίος σύντομα θα παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στους επισκέπτες του τουριστικού θέρετρου της περιοχής, την παραλία Οφρυνίου.

Φέτος, η παραγωγή της «ερωτευμένης» αμυγδαλιάς πήγε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά και οι αμυγδαλιές στο Οφρύνιο όχι μόνο άνθισαν, αλλά ήταν και ιδιαίτερα μεγάλη η παραγωγή τους, όπως αναφέρει ο κ. Μαριέτος. Και μπορεί το μάζεμα να έγινε χωρίς τις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της Covid-19, ωστόσο, παραγωγοί και κάτοικοι της περιοχής επιφυλάσσονται για το μέλλον, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη του μύθου που ακολουθεί το τοπικό προϊόν και τοποθετεί έναν μεγάλο έρωτα ως αρχή της δημιουργίας της αμυγδαλιάς.

«Αυτήν την περίοδο έχουμε τη συγκομιδή των αμυγδάλων, τα οποία στη συνέχεια στεγνώνουμε με την πιο ενδεδειγμένη διαδικασία: στο φυσικό φως και την θερμοκρασία του ήλιου», λέει ο κ. Μαριέτος, τονίζοντας ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά, που ο κορονοϊός νικήθηκε από το σύμβολο της αιώνιας αγάπης. «Ενώ πέρυσι είχαμε χαμηλή παραγωγή , φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία», επισημαίνει. Παράλληλα, όπως εξηγεί, αυξήθηκε και η ζήτηση, καθώς, λόγω της καραντίνας, ο κόσμος στράφηκε στους ξηρούς καρπούς επιλέγοντας αμύγδαλα, αλλά και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, όπως βούτυρο, γάλα, ακόμη και γιαούρτι.

Αναστασία Τελιανίδου – Φάνης Γρηγοριάδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με καθυστέρηση, λόγω τεχνικού προβλήματος, αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC53 για την Αθήνα

15/08/25 1:15 μμ

Θεσσαλονίκη: Με 93 λεπτά καθυστέρηση αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC53 για την Αθήνα

Φωτιά στη Πάτρα: Τι υποστήριξε ο 19χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό και ο ρόλος των κατοίκων

15/08/25 1:05 μμ

Πάτρα: Τι υποστήριξε ο 19χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό και ο ρόλος των κατοίκων

Ημαθία: Κοσμοσυρροή στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο- Προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης

15/08/25 12:53 μμ

Ημαθία: Κοσμοσυρροή στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο- Προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης

Σ. Φάμελλος: Γιορτή της Παναγίας σήμερα, γιορτή ομόνοιας και αγάπης

15/08/25 12:49 μμ

Σ. Φάμελλος: Γιορτή της Παναγίας σήμερα, γιορτή ομόνοιας και αγάπης

Μυτιλήνη: Μια Παναγιά που πέρασε και εχάθη, στο Μοσχονήσι της Μικρασίας

15/08/25 12:45 μμ

Μυτιλήνη: Μια Παναγιά που πέρασε και εχάθη, στο Μοσχονήσι της Μικρασίας

Ν. Ανδρουλάκης: Ας δυναμώσουμε την πίστη μας σε μια Ελλάδα που στέκεται ισχυρή

15/08/25 12:32 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Ας δυναμώσουμε την πίστη μας σε μια Ελλάδα που στέκεται ισχυρή

Νικήτας Κακλαμάνης: Η Παναγία μας καθοδηγεί στον δρόμο της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της αγάπης για την πατρίδα

15/08/25 12:27 μμ

Νικήτας Κακλαμάνης: Η Παναγία μας καθοδηγεί στον δρόμο της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της αγάπης για την πατρίδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Παίρνουμε δύναμη από την Παναγία μας για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προσωπικές όσο και τις συλλογικές δυσκολίες

15/08/25 1:30 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Παίρνουμε δύναμη από την Παναγία μας για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προσωπικές όσο και τις συλλογικές δυσκολίες

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ελπίδες, επιφυλάξεις και επιπτώσεις

15/08/25 11:48 πμ

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ελπίδες, επιφυλάξεις και επιπτώσεις

Άδεια πόλη η Θεσσαλονίκη - Την “εγκατέλειψαν” και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου

15/08/25 11:41 πμ

Άδεια πόλη η Θεσσαλονίκη – Την “εγκατέλειψαν” και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου

Από την προσφυγιά στα οδοφράγματα-Ο ατέλειωτος αγώνας των γυναικών της Κύπρου

15/08/25 11:37 πμ

Από την προσφυγιά στα οδοφράγματα – Ο ατέλειωτος αγώνας των γυναικών της Κύπρου

Δεκαπενταύγουστος: Χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας στην Τήνο - Δείτε βίντεο

15/08/25 11:17 πμ

Δεκαπενταύγουστος: Χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας στην Τήνο – Δείτε βίντεο