Η εικόνα του νεαρού ζευγαριού μαγνητίζει τα βλέμματα των λιγοστών περαστικών του νησιού. Σκυμμένοι και οι δύο με ευλάβεια στο ψηφιδωτό δάπεδο του προαύλιου χώρου του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η εικόνα του νεαρού ζευγαριού μαγνητίζει τα βλέμματα των λιγοστών περαστικών του νησιού. Σκυμμένοι και οι δύο με ευλάβεια στο ψηφιδωτό δάπεδο του προαύλιου χώρου του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης στο Καστελόριζο, καθαρίζουν ένα-ένα με περισσή υπομονή τα βότσαλα από τα αγριόχορτα.

 

 

 

Η ημέρα της Ανάστασης πλησιάζει και ο Μανώλης Τσικουρής και η Μαρία Πέρου, με οδηγό την πίστη τους, φροντίζουν όπως κάθε χρόνο τον ναό του ακριτικού νησιού.

 

 

 

 

 

 

«Είναι κάτι που κάνουμε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση προς την εκκλησία μας, αλλά πρώτα από όλα το κάνουμε, διότι ευχαριστεί εμάς τους ίδιους» αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μανώλης Τσικουρής και η αρραβωνιαστικιά του, η Μαρία, προσθέτει: «Είναι ένα μοναδικό ψηφιδωτό και είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ξανά. Εμείς προσπαθούμε να το συντηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Είμαστε Χριστιανοί και ζούμε δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Μένουμε δίπλα και ερχόμαστε εδώ συχνά, έχει αυτό το αεράκι, αυτόν τον ήλιο, αυτήν την ατμόσφαιρα που μας αρέσει πολύ».

Advertisement
Babis

 

Δεν γεννήθηκαν, ούτε μεγάλωσαν στο Καστελόριζο, όταν όμως οι περιστάσεις τους οδήγησαν στο Καστελόριζο, γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι θα συνεχίσουν σε αυτήν την απομακρυσμένη γωνιά του Αιγαίου, την κοινή ζωή τους.

 

«Εμείς επιλέξαμε να ζήσουμε στο Καστελόριζο» λέει ο Μανώλης και εξηγεί πως «καταγόμαστε και οι δύο από την Κάλυμνο. Όταν ήρθε εδώ η αρραβωνιαστικιά μου για να εργαστεί και ήρθα και εγώ μαζί της, από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα πολύ όμορφα και είπα στον εαυτό μου ότι θέλω και εγώ να ζήσω εδώ. Είχαμε πολλές επιλογές, αλλά το ήσυχο και όμορφο τοπίο, η ηρεμία που υπάρχει, την οποία δεν μπορείς να τη συναντήσεις στις μεγάλες πόλεις, μας κράτησαν εδώ».

Από την πλευρά της η Μαρία υπογραμμίζει ότι «είναι ένα πολύ όμορφο νησί, το Καστελόριζο, μπορεί να είναι γενικά δύσκολη η ζωή, αλλά έχει μια δική του μαγευτική ομορφιά. Μπορεί να κατάγομαι και εγώ από νησί, αλλά εδώ είναι διαφορετικά, με έχει μαγέψει αυτός ο τόπος» εκμυστηρεύεται και προσθέτει: «Μου αρέσει εδώ, διότι είναι λίγος o κόσμος, είναι ένα μικρό μέρος που μπορείς να το εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις πράγματα, που δεν μπορείς να δεις σε άλλα μέρη όπως η ιστορία του, οι εκκλησίες του».

Με πλατιά χαμόγελα και μάτια που γυαλίζουν από ευτυχία ο Μανώλης και η Μαρία τήρησαν για άλλη μια χρονιά την υπόσχεση τους. Ο ιερός ναός του νησιού είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους Ακρίτες αλλά και τους επισκέπτες. Άλλωστε, όπως λένε, δεν υπάρχουν πολλοί νέοι στο νησί, καθώς όλοι μαζί δεν ξεπερνούν τους 10. «Όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, όλο το νησί είναι γνωστοί, δεν υπάρχουν άγνωστοι εδώ» αναφέρουν και προσθέτουν ότι μπορεί στην αρχή να ήταν λίγο δύσκολα για αυτούς, αλλά στη συνέχεια οι νησιώτες τούς “έμαθαν” και πλέον είναι όλοι μαζί μια μεγάλη οικογένεια, που κάθε μέλος προσφέρει από το δικό του μετερίζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ - Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

03/02/26 5:46 μμ

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ – Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

03/02/26 5:40 μμ

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

03/02/26 5:37 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

03/02/26 5:27 μμ

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

03/02/26 5:13 μμ

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

03/02/26 5:09 μμ

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

03/02/26 5:01 μμ

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του