Η MSF κατήγγειλε το σύστημα διανομής βοήθειας του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα για τις σκηνές χάους στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορούν την αμερικανική οργάνωση που διανέμει βοήθεια στη Γάζα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι άνθρωποι στους οποίους παρείχε περίθαλψη, σε εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας την οποία διαχειρίζεται νεοσύστατη οργάνωση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, είπαν στο προσωπικό της πως «τους πυροβόλησαν απ’ όλες τις πλευρές» μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η MSF κατήγγειλε το σύστημα διανομής βοήθειας του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (Gaza Humanitarian Foundation, GHF) για τις σκηνές χάους στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ισραηλινά πυρά στοχοποίησαν χθες Κυριακή το πρωί ανθρώπους που κατευθύνονταν σε κέντρο διανομής επισιτιστικής βοήθειας που διαχειρίζεται η GHF στη Ράφα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 176.

Η GHF και οι ισραηλινές αρχές διέψευσαν ότι σημειώθηκε οποιοδήποτε τέτοιο συμβάν.

Όμως εργαζόμενοι της MSF και άλλοι γιατροί αναφέρουν πως προσέφεραν βοήθεια σε δεκάδες τραυματίες από σφαίρες στο νοσοκομείο Νάσερ, στη γειτονική πόλη Χαν Γιούνις.

«Ασθενείς είπαν στην MSF ότι τους πυροβολούσαν απ’ όλες τις κατευθύνσεις drones, ελικόπτερα, πλοία, άρματα μάχης και ισραηλινοί στρατιώτες στο πεδίο», αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η Κλερ Μανέρα, συντονίστρια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην MSF, επισήμανε κατά την ίδια ανακοίνωση πως το σύστημα διανομής βοήθειας της GHF «στερεί την ανθρώπινη ιδιότητα» από αυτούς που υποτίθεται πως δημιουργήθηκε για να ωφελήσει, είναι «επικίνδυνο» και «ακραία αναποτελεσματικό».

«Είχε αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς αμάχους που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παρέχεται μόνο από ανθρωπιστικές οργανώσεις που είναι ικανές και αποφασισμένες να το κάνουν κατά τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Η Νουρ Αλσάκα, εκπρόσωπος της MSF, υπογράμμισε στην ανακοίνωση πως διάδρομοι του νοσοκομείου Νάσερ ήταν ασφυκτικά γεμάτοι τραυματίες, κυρίως άνδρες, με «εμφανή τραύματα από σφαίρες στα άκρα τους».

Η MSF παραθέτει τη μαρτυρία τραυματία, του Μανσούρ Σάμι Άμπντι, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος αφηγήθηκε πως ο κόσμος που χτυπήθηκε από πυρά αγωνιζόταν να πάρει βοήθεια από μόλις πέντε παλέτες.

Advertisement
MEGA

«Μας είπαν να πάμε να πάρουμε τρόφιμα – και μετά άρχισαν να μας ρίχνουν από παντού», ανέφερε. «Αυτή δεν είναι βοήθεια. Είναι ψέμα».

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, επικαλούμενος τα ευρήματα προκαταρτικής έρευνάς του. Οι στρατιώτες του «δεν πυροβόλησαν αμάχους ενώ βρίσκονταν κοντά ή μέσα στην εγκατάσταση διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε.

«Αυτές οι ψευδείς ειδήσεις υποκινούνται ενεργά από τη Χαμάς», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που το Ισραήλ ορκίζεται ότι θα «αφανίσει» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την δική του πλευρά εκπρόσωπος του GHF.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

13/03/26 11:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή σήμερα η Ελένη Ζαρούλια

13/03/26 10:56 μμ

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή σήμερα η Ελένη Ζαρούλια