Ο Παναμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την εθνική κυριαρχία του επί της Διώρυγας του Παναμά, παρά τη σκληρή ρητορική από την Ουάσινγκτον, καθώς οι δύο χώρες προχώρησαν σε ... Περισσότερα

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Παναμά επί της Διώρυγας

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Παναμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την εθνική κυριαρχία του επί της Διώρυγας του Παναμά, παρά τη σκληρή ρητορική από την Ουάσινγκτον, καθώς οι δύο χώρες προχώρησαν σε μια σειρά συμφωνιών με τις οποίες θα ενισχύσουν τη στρατιωτική εκπαίδευση Αμερικανών στη χώρα αυτή.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ, στην πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του Πενταγώνου στον Παναμά εδώ και δεκαετίες, είπε ότι θεωρεί τη Διώρυγα ως βασική υποδομή που ο Παναμάς θα πρέπει να τη διασφαλίσει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και όχι με την Κίνα. «Βοηθάμε να πάρουμε πίσω τη Διώρυγα του Παναμά από την επιρροή της κομμουνιστικής Κίνας», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η κυβέρνηση του Παναμά έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Διώρυγα ελέγχεται από την Κίνα.

Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον έχει λόγους να ανησυχεί για την παρουσία της Κίνας στον Παναμά, επειδή λιμάνια και άλλες υποδομές που ελέγχονται από κινεζικές εταιρίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία.

Κατά την επίσκεψη του Χέγκσεθ, οι ΗΠΑ και ο Παναμάς έδωσαν στη δημοσιότητα κοινές ανακοινώσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας. Όμως η αγγλόφωνη εκδοχή της συμφωνίας, που δημοσιοποιήθηκε από το Πεντάγωνο, δεν περιλαμβάνει μια πρόταση που υπάρχει στην ισπανόφωνη ανακοίνωση και μιλά για την «κυριαρχία» του Παναμά επί της διώρυγας.

Η πρόταση αυτή αναφέρει: «Επιπλέον, ο υπουργός Χέγκσεθ αναγνώρισε την ηγεσία και την αναφαίρετη κυριαρχία του Παναμά επί της Διώρυγας του Παναμά και των όμορων περιοχών».

Advertisement
Family Kitchen

Όταν ρωτήθηκε αν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Παναμά, ο Χέγκσεθ απάντησε: «Ασφαλώς καταλαβαίνουμε ότι η Διώρυγα του Παναμά είναι στον Παναμά και η προστασία της παναμέζικης κυριαρχίας από τις κακόβουλες επιρροές είναι σημαντική. Για αυτό όταν ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι παίρνουμε πίσω τη Διώρυγα του Παναμά από την κινεζική επιρροή αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία των ΗΠΑ με τον Παναμά. Και είμαστε ευγνώμονες που καλωσόρισαν τις αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος του Παναμά κατόπιν πρόσκλησης για κοινές ασκήσεις».

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Παναμά Φρανκ Αμπρέγο είπε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη μόνιμων στρατιωτικών βάσεων. «Ο υπουργός Χέγκσεθ, στη συνάντηση που είχαμε ιδιωτικά αναγνώρισε την κυριαρχία του Παναμά επί της Διώρυγας», τόνισε.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας