6.3 C
Serres

«Οικογενειακή επιχείρηση» η συμμορία που άνοιγε σπίτια και στις Σέρρες – Ο τρόπος δράσης και τα συνθηματικά

Date:

Εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε διάπραξη μεγάλου αριθμού κλοπών από σπίτια σε τουλάχιστον 24 πόλεις της χώρας, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αγρινίου.

Η αστυνομία συνέλαβε, σε περιοχές της Αττικής, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκη και της Λαμίας, συνολικά 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη 10 μελών της οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 63 περιπτώσεις κλοπών, με το παράνομο περιουσιακό όφελος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης να ξεπερνά τις 620.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η δράση τους εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2022 και πρόκειται για πρόσωπα που συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός πως στις κλοπές συμμετείχαν μία μητέρα με τα δύο παιδιά της, δύο αδερφές και ένα ανδρόγυνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις μέχρι τώρα έρευνες προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν από τον Ιούλιο του 2022 εγκληματική οργάνωση, διαπράττοντας 63 διακεκριμένες κλοπές από σπίτια σε 24 πόλεις, από όπου αφαίρεσαν συνολικά 178.870 ευρώ, τιμαλφή αξίας 424.900 ευρώ και 43 χρυσές λίρες, μεγάλο μέρος των οποίων μεταπωλούσαν στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.

Αναλυτικά, η εγκληματική οργάνωση είχε αναπτύξει τη δράση της σε Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αθήνα, Μαρούσι, Πέραμα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Άρτα, Δράμα, Βέροια, Ιωάννινα, Βόλο, Λαμία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης.

Ο τρόπος δράσης τους

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της, προσποιούμενα τους πωλητές αντικειμένων, πλησίαζαν τα σπίτια ώστε να διαπιστώσουν την απουσία των ενοίκων και στη συνέχεια με τη χρήση τηλεκάρτας ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας διαρρήγνυαν ανασφάλιστες πόρτες και διέπρατταν τις κλοπές.

Μετά τις κλοπές, οι συνεργοί τους, τους περίμεναν σε αυτοκίνητα διαφυγής, τα οποία ενάλλασσαν κάθε φορά, προκειμένου να καταστεί δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις αστυνομικές Αρχές.


Κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια των κατηγορουμένων στη Βέροια, την Ξάνθη και τη Λειβαδιά, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 6.500 ευρώ, τέσσερα αυτοκίνητα, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και ρολογιών, καθώς και τιμαλφή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση.

Ειδικότερα:

  • Η δράση τους λάμβανε χώρα πρωινές και μεσημεριανές ώρες.
  • Δρούσαν εντός αστικών πόλεων σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου μετέβαιναν με οχήματα ιδιοκτησίας τους. Τα οχήματα που είχαν εναλλάσσονταν προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτά. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούσαν νομίμως κατεχόμενα αυτοκίνητα, ιδιοκτησίας των ιδίων ή οικείων τους προσώπων ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο να μην κινήσουν τις υποψίες των Αρχών, αλλά να δικαιολογούν τις περισσότερες φορές την κίνηση και την παραμονή τους στο σημείο ελέγχου.
  • Επέλεγαν διαμερίσματα πολυκατοικιών που βρίσκονταν συνήθως κοντά σε σημεία που λάμβανε χώρα λαϊκή αγορά, καθώς γνώριζαν ότι είναι πολύ πιθανό οι ένοικοι που μεταβαίνουν στη λαϊκή να μην ασφαλίζουν τις κεντρικές πόρτες των διαμερισμάτων τους.
    Επέλεγαν πάντα ανασφάλιστες πόρτες (χωρίς να είναι κλειδωμένες) του διαμερίσματος όπου ο ιδιοκτήτης δεν είχε κλειδώσει και με τη χρήση πιθανόν τηλεκάρτας ή ταυτότητας, παραβίαζαν την κεντρική πόρτα χωρίς να αφήνουν ίχνη παραβίασης. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάπραξη της κλοπής, δύο άτομα ενεργούσαν στις οικίες και ένα ή δύο άτομα βρίσκονταν στο όχημα διαφυγής.
  • Για να αποφεύγουν τα «περίεργα» βλέμματα παρίσταναν τους πωλητές αντικειμένων, όπως μάσκες, βεντάλιες, στυλό και λοιπά μικροαντικείμενα. Ακολούθως χτυπούσαν τα κουδούνια διαμερισμάτων προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι ένοικοι βρίσκονταν εντός του σπιτιού. Όταν ήταν σίγουροι ότι λείπουν τότε με τη χρήση αντικειμένου, πιθανόν τηλεκάρτας ή αστυνομικής ταυτότητας, παραβίαζαν χωρίς ίχνη διάρρηξης όποια πόρτα διαμερίσματος δεν ήταν κλειδωμένη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι δράστες ξεβίδωναν το ματάκι ασφαλείας της πόρτας προκειμένου να σιγουρευτούν ότι δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος-στόχου.
  • Όταν εισέρχονταν στα διαμερίσματα αφαιρούσαν χρήματα και τιμαλφή χωρίς να προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στον χώρο.

Οι φράσεις – κλειδιά

Προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους των Αρχών και να κρύβουν τα ίχνη τους, τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω κωδικοποιημένων φράσεων.

Ειδικότερα, όταν έλεγαν «περπατάμε» σήμαινε αναζητούμε στόχο – οικία, «είμαστε για τσοριμπάι» σήμαινε είμαστε για κλοπή, «τσορνό» σήμαινε ο τσιλιαδόρος και «κογιανά» σήμαινε κλοπιμαία.

Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη διάπραξη της κλοπής, τα μέλη της οργάνωσης μιλούσαν με σιγανή φωνή, ήταν αγχωμένοι και «λαχανιασμένοι», ενώ μετά την πάροδο λίγων λεπτών και αφού είχε διασφαλιστεί η διαφυγή τους από τον χώρο της κλοπής, επανέρχονταν στον φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο συνομιλούσαν (με δυνατή φωνή και ήρεμο τόνο).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες είχαν μαζί τους, κατά την τέλεση των κλοπών, ένα μικρό παιδί προκειμένου να μην κινούν υποψίες.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Σέρρες«Οικογενειακή επιχείρηση» η συμμορία που άνοιγε σπίτια και στις Σέρρες – Ο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κιλκίς: Τρεις συλλήψεις υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών για “φακελάκια”

Κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πολιτών, χορήγηση πινακίδων κυκλοφορίας με εύκολη...

Στάθης Κωνσταντινίδης από Νιγρίτα «Η ισχυρή Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια

«Η ισχυρή Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στα...

Δήμος Σερρών: “Πλήρης εγκατάλειψη στο αρδευτικό δίκτυο στο Μητρούσι- Θα το καθαρίσουμε προσωρινά…”

Πλήρης είναι η εγκατάλειψη στο αρδευτικό Δίκτυο στο Μητρούσι...

Δήμος Σερρών: “Πρέπει να ανανεωθούν οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα, αλλιώς θα μπουν πρόστιμα”

Το Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα