Τα βήματα για να καθαρίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τη βεράντα σας

Αυτή την εποχή, οι βεράντες γίνονται και πάλι κεντρικό σημείο του σπιτιού. Αν και φαίνεται να είναι μια τεράστια ταλαιπωρία το καθάρισμά τους, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Η διαδικασία μπορεί να γίνει απλή και αποτελεσματική αν την προσεγγίσετε μεθοδικά. Γι’ αυτό, σας προσφέρουμε έναν αναλυτικό οδηγό, βήμα προς βήμα, που θα κάνει το καθάρισμα της βεράντας ευχάριστο και εύκολο!

Πριν προχωρήσετε, φροντίστε να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και καθαριστικά, για να αποφύγετε συχνές μετακινήσεις μέσα-έξω από το σπίτι και για να μην καταλήξετε να καθαρίζετε και τους υπόλοιπους χώρους σας από τις πατημασιές.

Advertisement

H επιχείρηση «Καθαρισμός βεράντας» ξεκινά

Δεν χρειάζεται να καταναλώσετε 100 κυβικά νερού για να καθαρίσετε τη βεράντα σας. Λίγη οικονομία δεν βλάπτει ούτε την τσέπη σας αλλά ούτε και το περιβάλλον!

Βήμα 1ο Έπιπλα: Στην περίπτωση που στη βεράντα σας έχετε άνετα έπιπλα κήπου (με πλέξη πλαστική, ψάθινη ή μπαμπού ακόμη και μεταλλικά) με μαξιλάρες τότε αφαιρέστε τες και αν οι θήκες αυτών βγαίνουν τότε φροντίστε να πλυθούν στο χέρι ή στο πλυντήριο ανάλογα με τις προδιαγραφές του προϊόντος. Τα εσωτερικά μέρη των μαξιλαριών κρατήστε τα στην άκρη της βεράντας απλωμένα να φρεσκαριστούν λιγάκι στον καθαρό αέρα και τον ήλιο.

Στη συνέχεια, με μια σκούπα εξωτερικού χώρου (χωρίς το κοντάρι φυσικά) περάστε όλες τις επιφάνειες των επίπλων (τραπέζι – καρέκλες ή καναπέδες αναλόγως τι έχετε) δίνοντας έμφαση στις ενώσεις των πλέξεων καθώς εκεί μαζεύεται η σκόνη. Άλλωστε γι’ αυτό και μόνο χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τη σκούπα. Όταν τελειώσετε με το ξεσκόνισμα τους τότε βάλτε σε μια λεκάνη νερό με ελάχιστο απορρυπαντικό και με ένα πανί -όσο πιο στεγνό γίνεται- περάστε τις επιφάνειες των επίπλων για να απομακρυνθεί η σκόνη ξεπλένοντας το πανί και αλλάζοντας το νερό όσες φορές χρειαστεί. Διαφορετικά, απλώς θα πασαλείβετε τη σκόνη από το ένα σημείο στο άλλο.

Τέλος, επαναλάβετε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας μόνο καθαρό νερό στη λεκάνη έτσι ώστε το καθάρισμα των επίπλων να ολοκληρωθεί. Μόλις τελειώσετε με το καθάρισμα τους τότε βάλτε τα σε μια άκρη έτσι ώστε να μην σας ενοχλούν όλη την υπόλοιπη ώρα αλλά και για να μην λερωθούν ξανά πλένοντας το υπόλοιπο της βεράντας. Όσο για τα μαξιλάρια θα επιστρέψουν στη θέση τους μόνο όταν το καθάρισμα ολόκληρης της βεράντας ολοκληρωθεί.

Όλα τα βήματα για να καθαρίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τη βεράντα σας

Tip: Αν τα καλύμματα των μαξιλαριών δεν αφαιρούνται, τότε τινάξτε τα καλά για να φύγει η σκόνη και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να κάνετε ημικαθαρισμό με σαπουνάδες και σφουγγάρια. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα κάνετε να φαίνονται πιο λερωμένα χωρίς ουδέποτε να καθαριστούν φυσικά. Αν είναι αρκετά λερωμένα τότε θα σας προτείναμε απλώς να τα αντικαταστήσετε και μάλιστα για να αποφύγετε ξανά αυτή τη διαδικασία επιλέξτε μαξιλάρια με θήκες.

Βήμα 2ο Κουφώματα: Τα παράθυρα και τα παντζούρια δεν χρειάζονται αρκετό κόπο για να καθαριστούν μονάχα τρόπο και μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να έχετε ξεμπερδέψει μαζί τους. Ξεκινήστε από την εξωτερική πλευρά ρίχνοντας νερό με πίεση (αν δεν έχετε πιεστικό χρησιμοποιήστε ένα πιστόλι νερού στην άκρη του λάστιχού σας – θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για τον κήπο) στα παντζούρια έχοντας φυσικά κλειστά τα τζάμια από μέσα.

Στη συνέχεια, κάντε ένα διάλυμα νερού με μικρή ποσότητα απορρυπαντικό μέσα σε μια λεκάνη και με τη βοήθεια μιας σκούπας περάστε την επιφάνεια των παντζουριών από πάνω προς τα κάτω δίνοντας έμφαση στις περσίδες των παντζουριών.

Advertisement

Αφού ξεπλύνετε καλά με νερό περάστε μέσα στο σπίτι για να ολοκληρώσετε το καθάρισμα των παντζουριών καθώς η πλύση της εξωτερικής πλευράς θα προκαλέσει ρυάκια βρόμικων στιγμάτων από την εσωτερική πλευρά αυτών. Με νερό (σε λεκάνη) και ένα πανί καθαρίστε όλη την επιφάνεια των παντζουριών και με ένα μυτερό αντικείμενο αλλά όχι αιχμηρό περάστε το πανί ανάμεσα από κάθε περσίδα των παντζουριών. Ολοκληρώστε τον καθαρισμό των κουφωμάτων με τον καθαρισμό των τζαμιών.

Βήμα 3ο Κάγκελα: Για τα μεταλλικά κάγκελα της βεράντας (σιδήρου ή/και αλουμινίου) τα πράγματα έχουν μια προκαθορισμένη διαδικασία και αυτή ξεκινά με το «ποιος είναι από κάτω;». Η ρίψη νερού δεν είναι σωστή και από θέμα σεβασμού προς τους υπολοίπους αλλά και από θέμα καταστατικού καθώς προβλέπεται για τις πολυκατοικίες. Έτσι τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους ο οποίος ορίζει πως θα πρέπει να ξεκινήσετε ξεσκονίζοντας τα κάγκελά σας με μια σκούπα εξωτερικού χώρου με σκληρές τρίχες και στη συνέχεια περνώντας όλες τις επιφάνειες με ένα πανί που πρώτα θα πρέπει να βουτήξετε σε διάλυμα νερού και ελάχιστης ποσότητας απορρυπαντικού. Για την ολοκλήρωση του καθαρισμού θα πρέπει να επαναλάβετε την τελευταία διαδικασία με το πανί χωρίς όμως το απορρυπαντικό.

Αν ανάμεσα στα κάγκελά σας υπάρχει τζάμι τότε μπορείτε απλώς να το καθαρίσετε χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα από 1/4 φλ. καθαρού οινοπνεύματος, 1/3 φλ. ξιδιού και 1/2 φλ. νερού. Με τη βοήθεια ενός βαποριζατέρ ψεκάστε τις γυάλινες επιφάνειες και σκουπίστε τες με πανί από μικρο-ίνες για να μη μείνουν στα τζάμια υπολείμματα χνουδιών.

Tip Καλό θα είναι να αποφύγετε τη χρήση σφουγγαριού στο πλύσιμο των κάγκελων καθώς η σύνθεσή του σε συνδυασμό με το απορρυπαντικό θα επιφέρει σαπουνάδες που θα δυσκολευτείτε να απομακρύνετε.

Βήμα 4ο Τοίχος: Η διαδικασία του καθαρισμού του τοίχου είναι ιδιαίτερα επίπονη αν αυτή έχει από καιρό να γίνει και ειδικότερα αν το χρωματικό του φρεσκάρισμα έχει παραμεληθεί. Ωστόσο, μην απογοητεύεστε γιατί λύσεις υπάρχουν. Πρώτα απ’ όλα κοιτάξτε αν υπάρχουν ιστοί από αράχνες. Αν υπάρχουν τότε ξαραχνιάστε τους τοίχους και δε τις γωνίες, αφού εκεί παρατηρούνται συνήθως, με τη βοήθεια μιας σκούπας. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα διάλυμα νερού με ξίδι (σε αναλογία 5:1) και ψεκάστε τους τοίχους με τη βοήθεια ενός βαποριζατέρ. Κατόπιν, με ένα υγρό πανί περάστε τις ψεκασμένες επιφάνειες του τοίχου με φορά από πάνω προς τα κάτω και φυσικά ξεπλένοντας το πανί σας πολύ συχνά, αντίθετα, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό αφού ο τοίχος σας θα μοιάζει μουτζουρωμένος.

Tip: Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση βρείτε τα σκούρα φτιάξτε ένα διάλυμα νερού και απορρυπαντικού (σε μικρή ποσότητα) μέσα σε μια λεκάνη και με τη βοήθεια της σκούπας ή μιας βούρτσας τρίψτε τους τοίχους και ξεπλύνετε με νερό. Προσοχή όμως! Σκεπτόμενοι πάντα οικολογικά: με μέτρο το νερό!

Βήμα 5ο Δάπεδο: Ήδη πλένοντας τα παντζούρια θα έχουν δημιουργηθεί νερά γι’ αυτό δεν μπορείτε στο σημείο αυτό να αποφύγετε τη ρίψη νερού για το πλύσιμο του δαπέδου. Ρίξτε νερό με πίεση σε όλη την επιφάνειας της βεράντας καθώς και στα σοβατεπί και βοηθήστε με μια σκούπα για την απομάκρυνση των λασπόνερων. Στο σημείο αυτό καθαρίστε και τις γλάστρες σας ρίχνοντας τους νερό (εκτός εάν είναι αρκετά λερωμένες τότε βοηθήστε με ένα σφουγγάρι χωρίς απορρυπαντικό) και ταυτόχρονα μετακινήστε τες, από σημείο σε σημείο, έτσι ώστε να καθαριστεί ολοκληρωτικά όλη η επιφάνεια του δαπέδου.

Αφού το νερό στο δάπεδο φύγει εντελώς, ολοκληρώστε τον καθαρισμό του με ένα πέρασμα με τη σφουγγαρίστρα, χρησιμοποιώντας ελάχιστο ή καθόλου απορρυπαντικό. Ο τρόπος αυτός θα βοηθήσει να αποφευχθεί η δημιουργία λεκέδων από τα άλατα του νερού στην επιφάνεια του δαπέδου.

Μόλις τελειώσετε και με το σφουγγάρισμα θα έχετε ολοκληρώσει το καθάρισμα της βεράντας σας. Το επόμενο και τελευταίο στάδιο είναι να τοποθετήσετε πίσω τα έπιπλα και τα μαξιλάρια τους, να φρεσκάρετε τη διακόσμηση, και να ξεκινήσετε να απολαμβάνετε την ανανεωμένη της όψη!

πηγή spirossoulis.com


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών