O Τομεάρχης Διαφάνειας και Βουλευτής Χανίων Π. Πολάκης ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας συγχαρητήρια στους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της LEFT, για τη μεγάλη επιτυχία της προσωρινής έστω αναβολής της συμφωνίας με τη Mercosur-που καταστρέφει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων-μέσω της παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα εξετάσει αν είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως τόνισε ο Π. Πολάκης, μέσα από αυτή τη διαδικασία φάνηκε η μεγάλη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ η ΝΔ με τη καταψήφιση της παραπομπής απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι αποτελεί πειθήνιο όργανο της Γερμανίας.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής Χανίων περιέγραψε πτυχές μιας άλλης Εθνικής Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα αναφέροντας μεταξύ άλλων:
Ο βασικός στόχος για την επόμενη περίοδο θα πρέπει να είναι η διατροφική επάρκεια της χώρας και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους, μέσα από την καθοριστική ενίσχυση των συνεταιρισμών.
Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, που δεν θα δίνει βάρος στις ενισχύσεις αλλά στο τι θα χτίσουμε στην κάθε περιοχή. Ένα σχέδιο που θα παραχθεί σε συνεργασία με τους πραγματικούς αγροτοκτηνοτρόφους, σε συνεργασία με το Θωμά Μόσχο και τον κάθε Θωμά Μόσχο σε όλη τη χώρα και που θα λαμβάνει υπόψιν του τα χωράφια, τα βοσκοτόπια, τα λαγκάδια, τα βουνά, τις μαδάρες, τα χειμαδιά, τα χωράφια και την ποιότητα τους, το νερό και που θα περιγράφει συγκεκριμένο αφήγημα και στόχο για τον κάθε τόπο.
Εσείς αντιμετωπίζετε την ύπαιθρο κοιτώντας μόνο πως θα αλιεύσετε ψήφους, εμείς στηρίζουμε και είμαστε με τη μικρομεσαία αγροτιά, με τους εργάτες γης, με τις πραγματικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης.
Θα πρέπει να βάλουμε στόχο να ξανανοίξουμε τα εργοστάσια της ζάχαρης, σε συνεργασία με τους τευτλοπαραγωγούς και με χρηματοδότηση από μια Δημόσια Τράπεζα.
Τέλος, η μορφή της επιδότησης θα πρέπει να αλλάξει και η Ελλάδα θα πρέπει να ηγηθεί μιας προσπάθειας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου έτσι ώστε να αλλάξει ο τρόπος της επιδότησης από το στρέμμα στο προϊόν και στις εκμεταλλεύσεις.













