H ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% εφέτος και 2,5% το 2025 καθώς η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών και η ισχυρή τουριστική ... Περισσότερα

ΟΟΣΑ: Παραμένει ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να μειώνεται

Epilogestv

Epilogestv

H ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% εφέτος και 2,5% το 2025 καθώς η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών και η ισχυρή τουριστική κίνηση ενισχύουν την κατανάλωση, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Outlook).

Παρά την επιβράδυνση στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, το ποσοστό απασχόλησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπογραμμίζει.

Η αύξηση των μισθών έφτασε το 5,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 9,4% τον Απρίλιο του 2023 και περαιτέρω κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024.

Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχής βελτίωση της ευρωστίας των τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις, παρά τις σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, προσθέτει η έκθεση, με τις επενδύσεις να προβλέπεται να αυξηθούν 9% το 2025.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ εφέτος και 2,1% το 2025 είναι ενδεδειγμένη, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους αναφέρει η έκθεση, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 151% του ΑΕΠ το 2025 από το 161% το 2023. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα.

Η έκθεση αναφέρει ότι το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου με 10ετή ομόλογα μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η διαφορά στην απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων με των αντίστοιχων γερμανικών μειώθηκε στο μισό καθώς η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω του υψηλού χρέους.

Σημειώνει ότι για να συνεχισθεί η μείωση του χρέους, παράλληλα με τις υψηλές δαπάνες που είναι αναγκαίες, λόγω των χαμηλών επενδύσεων τη δεκαετία της κρίσης, της γήρανσης του πληθυσμού και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστεί διαρκής και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι χαμηλότερη κατά ένα τρίτο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ θα συνέβαλε ταυτόχρονα στη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Advertisement
Babis

Προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας είναι να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις, κυρίως με την ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τη μείωση των εμποδίων που έχουν μείνει σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του λιανικού εμπορίου και των ελεύθερων επαγγελμάτων και την παροχή περισσότερης και υψηλότερης ποιότητας εκπαίδευσης των ενηλίκων.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της ανάπτυξης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τον τερματισμό των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας το 2026, κυρίως με τη συγκράτηση της δαπάνης για μισθούς, τη μείωση του κατακερματισμού των δημόσιων προμηθειών, την περαιτέρω προώθηση της ψηφιοποίησης και την απλούστευση των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και τη διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων.

Ανάπτυξη 3,1% της παγκόσμιας οικονομίας

Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει εφέτος στο 3,1%, όσο δηλαδή και πέρυσι, ενώ το 2025 θα αυξηθεί ελαφρά στο 3,2%, με στήριξης από τα ισχυρότερα πραγματικά εισοδήματα καθώς θα μειώνεται ο πληθωρισμός και τη μείωση των επιτοκίων.

Για την Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι και εφέτος αναιμική – 0,7% έναντι 0,5% το 2023 – για να ενισχυθεί το 2025 στο 1,5%, ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% εφέτος και 1,8% το 2025.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

13/03/26 11:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή σήμερα η Ελένη Ζαρούλια

13/03/26 10:56 μμ

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή σήμερα η Ελένη Ζαρούλια

Στην επιτροπή Δεοντολογίας στέλνει τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής

13/03/26 10:47 μμ

Στην επιτροπή Δεοντολογίας στέλνει τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής

Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο

13/03/26 10:35 μμ

Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο

Κατερίνα Καινούργιου: Μια φορά νήστεψα 40 μέρες και πήρα 4 κιλά, όλο ψωμιά έτρωγα

13/03/26 10:23 μμ

Κατερίνα Καινούργιου: Μια φορά νήστεψα 40 μέρες και πήρα 4 κιλά, όλο ψωμιά έτρωγα

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025

13/03/26 10:18 μμ

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025

Π. Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη έχει πει ότι δεν υπήρχε κρατική εμπλοκή στο θέμα των υποκλοπών

13/03/26 10:15 μμ

Π. Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη έχει πει ότι δεν υπήρχε κρατική εμπλοκή στο θέμα των υποκλοπών

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Συνελήφθη αστυνομικός για επικίνδυνη οδήγηση και ανθρωποκτονία από αμέλεια

13/03/26 10:12 μμ

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Συνελήφθη αστυνομικός για επικίνδυνη οδήγηση και ανθρωποκτονία από αμέλεια

Βρετανία: Για πρώτη φορά ο πρώην πρίγκιπας Άντριου, ο Πίτερ Μάντελσον και ο Τζέφρι Έπστιν εμφανίζονται μαζί σε μια φωτογραφία

13/03/26 10:02 μμ

Βρετανία: Για πρώτη φορά ο πρώην πρίγκιπας Άντριου, ο Πίτερ Μάντελσον και ο Τζέφρι Έπστιν εμφανίζονται μαζί σε μια φωτογραφία

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ "διασκεδάζει" να προσφέρει τα ίδια παπούτσια στους υπουργούς του

13/03/26 9:59 μμ

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ “διασκεδάζει” να προσφέρει τα ίδια παπούτσια στους υπουργούς του