Αγοράζουν ακίνητα ως εξοχική κατοικία και στη συνέχεια τα μισθώνουν σε ομοεθνείς τους, χωρίς να τα δηλώνουν στην Εφορία   Όργιο φοροδιαφυγής από Βαλκάνιους παρατηρείται την τελευταία πενταετία στον τουριστικότερο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Αγοράζουν ακίνητα ως εξοχική κατοικία και στη συνέχεια τα μισθώνουν σε ομοεθνείς τους, χωρίς να τα δηλώνουν στην Εφορία

 

Όργιο φοροδιαφυγής από Βαλκάνιους παρατηρείται την τελευταία πενταετία στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας τη Χαλκιδική. Κυρίως Σέρβοι και λιγότερο Σκοπιανοί και Βούλγαροι, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελέγχων από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, αγοράζουν μικρά διαμερίσματα, κάνουν για λίγες μέρες τις διακοπές τους κάθε χρόνο και το υπόλοιπο καλοκαίρι τα νοικιάζουν σε ομοεθνείς τους, χωρίς κανένα παραστατικό ή νόμιμη απόδειξη.

 

Το αποτέλεσμα είναι το ελληνικό κράτος να χάνει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο, το οποίο θα είσπραττε αν οι Βαλκάνιοι δήλωναν τις μισθώσεις. Επίσης, δημιουργούνται και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των Ελλήνων ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία. Οι νόμιμοι Έλληνες επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές μίσθωσης που ζητούν οι Βαλκάνιοι φοροφυγάδες.

 

Οι Βαλκάνιοι αγοράζουν νόμιμα τα ακίνητα και στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι τα άτομα στα οποία τα μισθώνουν κρυφά είναι συγγενείς ή φίλοι τους από τη χώρα τους, τους οποίους απλώς φιλοξενούν στα διαμερίσματά τους. Το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο στους παραθαλάσσιους οικισμούς της δυτικής πλευράς του κορμού του Νομού Χαλκιδικής (Νέα Καλλικράτεια, Νέα Πλάγια, Νέα Φλογητά κ.λπ.), οι οποίοι είναι πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ωστόσο, πλέον συναντάται ακόμα και στους τουριστικότερους οικισμούς της Κασσάνδρας (Πευκοχώρι, Χανιώτη) και λιγότερο στη Σιθωνία και το τρίτο πόδι.

 

Τα ακίνητα που αγοράζουν συνήθως οι Βαλκάνιοι, είναι λίγων τετραγωνικών μέτρων και τα απέκτησαν σε αρκετά χαμηλές τιμές, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στη χώρα. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι αγορές κυμαίνονται μεταξύ 30.000-40.000 ευρώ. Στη συνέχεια, κάθε ακίνητο διαμορφώνουν μικρά δωμάτια, ώστε να μπορούν να έχουν την ίδια μέρα περισσότερους από έναν ενοικιαστές. Οι ημερήσιες μισθώσεις κυμαίνονται στα 30 ευρώ για το κάθε δωμάτιο.

Advertisement
Family Kitchen

Το μόνο που καταβάλλουν στο ελληνικό κράτος οι Βαλκάνιοι είναι ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ, αφού το ακίνητο είναι δηλωμένο ως εξοχική κατοικία. Ωστόσο, σε αυτόν σταματά κάθε νόμιμη συναλλαγή με το Δημόσιο. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ψηλά το τουριστικό προϊόν της χώρας, οι αρμόδιοι μηχανισμοί της Πολιτείας θα πρέπει να κάνουν τακτικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Δυστυχώς, το φαινόμενο αποκτά αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να αποκτάει όσο δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι. Η Πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει άμεσα πάνω στο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά κυρίως το γεγονός ότι χτυπιέται το τουριστικό προϊόν της χώρας μας», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής.

 

Μέσω αγγελιών και με «κράχτες»

Οι Βαλκάνιοι φοροφυγάδες «αλιεύουν» τους πελάτες τους μέσω αγγελιών που βάζουν σε εφημερίδες των χωρών τους. Επίσης, τοποθετούν δικά τους άτομα ως «κράχτες» σε κεντρικά σημεία των παραθαλάσσιων περιοχών, οι οποίοι μόλις δουν κάποιον ομοεθνή τους, μιλώντας στη γλώσσα τους, τον «ψήνουν» ευκολότερα να διαμείνει στα δικά τους καταλύματα για τις διακοπές του.

Παράλληλα, οι επιτήδειοι έξω από τα ακίνητά τους συνήθως αναγράφουν (με μεγάλα γράμματα) κάποιο σλάβικο ονοματεπώνυμο. Αποτελεί κοινό μυστικό στις χώρες τους ότι ακολουθείται η συγκεκριμένη πρακτική στην Ελλάδα και το σλάβικο ονοματεπώνυμο αποτελεί το συνθηματικό για τους ομοεθνείς τους ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο θα μπορούν να βρουν φτηνά καταλύματα. Συνήθως οι Έλληνες επιχειρηματίες αποφεύγουν να καταγγείλουν τη φοροδιαφυγή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας, φοβούμενοι αντίποινα από τα κυκλώματα που θησαυρίζουν κάθε καλοκαίρι.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλέξης Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ

06/09/25 11:35 πμ

Αλέξης Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ

Π.Πουλιάκας: Οι εργασίες για εγκατάσταση οπτικών ινών γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες και όχι από τον δήμο - video

06/09/25 11:22 πμ

Π.Πουλιάκας: Οι εργασίες για εγκατάσταση οπτικών ινών γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες και όχι από τον δήμο – video

Συζήτησαν με τον υφ. Εθνικής Άμυνας για το στρατόπεδο Παπαλουκά και ζήτησαν στήριξη στο Επιμελητήριο Σερρών - video

06/09/25 11:12 πμ

Συζήτησαν με τον υφ. Εθνικής Άμυνας για το στρατόπεδο Παπαλουκά και ζήτησαν στήριξη στο Επιμελητήριο Σερρών – video

ΑΤΑΚ: Διαφορετικές οι εκτιμήσεις του υπουργείου - Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα για τους Σερραίους αγρότες - video

06/09/25 11:02 πμ

ΑΤΑΚ: Διαφορετικές οι εκτιμήσεις του υπουργείου – Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα για τους Σερραίους αγρότες – video

Σέρρες: Ξεκίνησε η 21η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση - video

06/09/25 10:50 πμ

Σέρρες: Ξεκίνησε η 21η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση – video

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως στις Σέρρες - video

06/09/25 10:40 πμ

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως στις Σέρρες – video

Σέρρες: Άναψε και φέτος η φλόγα της αγάπης - video

06/09/25 10:29 πμ

Σέρρες: Άναψε και φέτος η φλόγα της αγάπης – video

Κ. Πιερρακάκης: «Η στήριξη της μεσαίας τάξης ταυτίζεται με τη στήριξη της οικογένειας και συνδυάζεται με την πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος»

06/09/25 10:10 πμ

Κ. Πιερρακάκης: «Η στήριξη της μεσαίας τάξης ταυτίζεται με τη στήριξη της οικογένειας και συνδυάζεται με την πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος»

ΥΠΕΘΟ: Στο 1,7% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο

06/09/25 10:03 πμ

ΥΠΕΘΟ: Στο 1,7% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο

Δ.Τσιόδρας: Ανάγκη για συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασμών των ΗΠΑ στους Ευρωπαίους παραγωγούς 

06/09/25 9:58 πμ

Δ.Τσιόδρας: Ανάγκη για συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασμών των ΗΠΑ στους Ευρωπαίους παραγωγούς 

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Σεπτεμβρίου

06/09/25 9:52 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Σεπτεμβρίου

Πού βρήκε τα λεφτά ο Περικλής τον 5ο αιώνα π.Χ. για να χτίσει την Ακρόπολη και να αναμορφώσει ολόκληρη την Αθήνα;

06/09/25 1:29 πμ

Πού βρήκε τα λεφτά ο Περικλής τον 5ο αιώνα π.Χ. για να χτίσει την Ακρόπολη και να αναμορφώσει ολόκληρη την Αθήνα;