20.4 C
Serres

Οστεοαρθρίτιδα: Mια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Date:

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου και στο προσκήνιο έρχεται η οστεοαρθρίτιδα, η πιο συχνή μορφή της νόσου και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στη μέση και τρίτη ηλικία.

 

Περισσότερα από 330 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας που οφείλεται στην φθορά των αρθρώσεων.

 

Η πλειονότητα από αυτούς (τα σχεδόν 265 εκατομμύρια) έχουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατος, ενώ πολλοί άλλοι έχουν οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο. Από τους ασθενείς αυτούς, περισσότεροι από ένας στους έξι έχουν μέτρια έως σοβαρή αναπηρία εξαιτίας της νόσου

 

Παρότι όμως η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν διάφορες δοξασίες γι’ αυτήν. Ο ορθοπεδικός-χειρουργός Φώτης Τσούκας, εξειδικευμένος στην Ρομποτική και Αρθροσκοπική Χειρουργική, ξεδιαλύνει μερικούς από τους κυριότερους μύθους.

 

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί φυσιολογική συνέπεια του γήρατος

Η αλήθεια: Οι πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η νόσος είναι αναπόφευκτη, ούτε ότι την εκδηλώνουν μόνο οι ηλικιωμένοι.

Στην πραγματικότητα, οι τραυματισμοί, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό και οι αδύναμοι μύες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της, ακόμα και σε νεότερες ηλικίες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς (και σε 20άρηδες ή 30άρηδες νέους).

Αντιθέτως, η συστηματική άσκηση και το υγιές σωματικό βάρος μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσής της.

Η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι σοβαρό πρόβλημα

Η αλήθεια: Είναι γεγονός πως η οστεοαρθρίτιδα από μόνη της δεν είναι θανατηφόρος ασθένεια. Ωστόσο αν ο ασθενής αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ζωή με τους πόνους που προκαλεί η αρθρίτιδα μπορεί τελικά να τον οδηγήσει στην ακινησία, στην απομόνωση στο σπίτι ή/και στην βαριά κατάθλιψη.

Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα και στη διάρκεια της ζωής. Επομένως, όποιος έχει επίμονα συμπτώματα στις αρθρώσεις, πρέπει να συμβουλεύεται έναν γιατρό για να κάνει την απαιτούμενη θεραπεία.

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί δυσκαμψία που διαρκεί όλη μέρα

Η αλήθεια: Η δυσκαμψία που διαρκεί επί ώρες ή όλη την ημέρα συνήθως είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Στην οστεοαρθρίτιδα ο ασθενής μπορεί να ξυπνήσει με πόνους και δυσκαμψία, που όμως υποχωρούν μέσα στο πρώτο ημίωρο, καθώς χαλαρώνουν οι αρθρώσεις με την κίνηση. Στην πορεία της ημέρας ο πόνος μπορεί να επιστρέψει.

Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η οστεοαρθρίτιδα στο χέρι, στα πρώτα στάδια της οποίας η δυσκαμψία μπορεί να επιμείνει όλη την ημέρα.

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση

Η αλήθεια: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να γυμνάζονται διότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και έτσι αρθρώσεις και μύες αιματώνονται καλύτερα.

Έχει όμως σημασία το είδος της ασκήσεως. Αν πάσχετε από οξεία οστεοαρθρίτιδα, προτιμήστε κολύμβηση, περπάτημα, ποδηλασία, ασκήσεις στο νερό, ασκήσεις με βάρη και γενικώς χαμηλής πρόσκρουσης ασκήσεις.

Ειδάλλως, μπορείτε να κάνετε όποια άσκηση σας αρέσει, ακόμα και ελαφρύ τζόκινγκ (αρκεί να είναι μη-ανταγωνιστικό).

Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με παυσίπονα φάρμακα

Η αλήθεια: Η θεραπεία δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τα φάρμακα. Η πρώτης γραμμής θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να συμπεριλαμβάνει:

Ανάπαυση

Απώλεια βάρους

Ασκήσεις

Ψυχρά ή θερμά επιθέματα

Χρήση ορθοτικών (είναι συσκευές που ευθυγραμμίζουν τις αρθρώσεις), ή/και

Φάρμακα.

Η θεραπεία καθορίζεται από τον γιατρό σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Για να μειωθεί ο πόνος, ο ασθενής πρέπει να χάσει πολλά κιλάΗ αλήθεια: Δεν χρειάζεται να είναι ακραία η απώλεια βάρους για να παρατηρήσει ο ασθενής διαφορά στα συμπτώματά του. Αν είστε υπέρβαροι και χάσετε το 10% του αρχικού βάρους σας, μπορεί να μειωθεί ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας κατά 50%.

Μελέτες έχουν δείξει πως για κάθε 0,5 κιλό που χάνει κάποιος, τα φορτία στα γόνατά του μειώνονται κατά 2 κιλά.

Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με ενέσεις στις αρθρώσεις

Η αλήθεια: Υπάρχουν δύο ειδών ενδαρθρικές ενέσεις, η μία με γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη) και η άλλη με υαλουρονικό οξύ. Οι ενέσεις αυτές χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Επιπλέον, οι ενδαρθρικές ενέσεις κορτικοειδών τείνουν να εγκαταλειφθούν, επειδή νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιδεινώνουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Οι περισσότεροι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα χρειάζονται τελικά εγχείρηση (αρθροπλαστική)

Η αλήθεια: Η εγχείρηση δεν είναι η τυπική έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς. Το αν θα χρειασθεί να χειρουργηθούν ή όχι εξαρτάται κυρίως από δύο παραμέτρους:

Αν υιοθετούν τα απαιτούμενα μέτρα στον τρόπο ζωής (π.χ. να χάσουν τα περιττά τους κιλά, να γυμνάζονται)

Αν ανταποκρίνονται στις συντηρητικές (δηλαδή τις μη χειρουργικές) θεραπείες.

Για να χειρουργηθεί ο ασθενής, πρέπει να περιμένει μέχρι να μην μπορεί να περπατήσει.

 

Η αλήθεια: Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική νόσος. Όταν είναι ήπια έως μέτρια, τα συμπτώματά της κατά κανόνα καταπραΰνονται με τις συντηρητικές θεραπείες. Το ενδεχόμενο της εγχείρησης εξετάζεται σοβαρά όταν ο ασθενής αρχίσει:

 

Να μην βλέπει βελτίωση

Να κλείνεται στο σπίτι επειδή πονάει

Να πονάει ακόμα κι όταν είναι ακίνητος ή ξαπλωμένος, ή/και

Να μην κοιμάται από τον πόνο το βράδυ

Το ενδεχόμενο χειρουργικής θεραπείας πρέπει επίσης να εξετάζεται όταν αρχίζει να παραμορφώνεται η προσβεβλημένη άρθρωση.

Η αρθροπλαστική πρέπει να καθυστερεί όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί τα εμφυτεύματα έχουν μικρή διάρκεια ζωής

Η αλήθεια: Με τις σύγχρονες, προηγμένες μεθόδους όπως η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική και τα καινοτόμα βιοϋλικά, η διάρκεια ζωής των νέων αρθρώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, εφόσον βέβαια ο ασθενής τηρεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού.

Αναλόγως με το υλικό και τον τρόπο ζωής του ασθενούς, ένα εμφύτευμα μπορεί πλέον να αντέξει ακόμα και 20-25 χρόνια.

Από μία ηλικία και μετά, δεν επιτρέπεται να γίνει εγχείρηση

Η αλήθεια: Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την ηλικία του, μπορεί να είναι υποψήφιος για κλασική ή ρομποτική ολική αρθροπλαστική. Και αυτό, διότι το κριτήριο είναι ο πόνος και η αναπηρία του και όχι τα κιλά ή τα χρόνια του.

Ειδικά η ρομποτική εγχείρηση ενδείκνυται και για ειδικές ομάδες ασθενών, όπως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με ενδεχόμενη μυϊκή αδυναμία και παχυσαρκία. Ωστόσο μπορεί να είναι λιγότερο κατάλληλη:

Για όσους έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στις ίδιες αρθρώσεις (δεν θα μπορεί να γίνει σωστή χαρτογράφησή τους)

Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση της χειρουργικής τομής.

Η ανάρρωση από την αρθροπλαστική διαρκεί πολλούς μήνες

Η αλήθεια: Εξαρτάται από το είδος της αρθροπλαστικής που θα κάνει ο ασθενής, την εξειδίκευση του γιατρού και το πόσο θα τηρήσει ο ασθενής τις μετεγχειρητικές οδηγίες (συμπεριλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, ασκήσεις, διατροφή κ.λπ.).

Με τις σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές αρθροπλαστικές όπως η ρομποτική, οι ασθενείς συνήθως βρίσκονται σε θέση να αναλάβουν τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητές τους μέσα σε 3-6 εβδομάδες.

Μέσα σε 6-8 εβδομάδες μπορούν και να οδηγούν, ενώ η ενασχόληση με τα σπορ μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο (μπορεί να χρειασθούν έως και 12 εβδομάδες, αναλόγως με το είδος του αθλήματος).

πηγή  iatropedia

ΥγείαΟστεοαρθρίτιδα: Mια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΠOY: Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα

Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας...

Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα είναι η μικροβιακή αντοχή

Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας...

Εκατοντάδες οι καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων στην τηλεφωνική Γραμμή 1065

Η κακοποίηση ηλικιωμένων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά φτερούγες κοτόπουλου, λόγω σαλμονέλας

Φτερούγες κοτόπουλου ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα