Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι ισραηλινές αρχές. Δεν θα υπάρξει ... Περισσότερα

Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Epiloges Press

Epiloges Press

Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι ισραηλινές αρχές.

Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών σήμερα, είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Κανένας από τους δύο δεν έδωσε εξηγήσεις

Η δήλωση και η ανακοίνωση καταγράφονται ενώ η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει χθες Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι σήμερα.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με κάπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που πήρε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, μικρό παλαιστινιακό θύλακα περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπό ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού από την 9η Οκτωβρίου, που συμπεριλαμβάνει τη διακοπή του εφοδιασμού με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ συζήτησε για την εκεχειρία και τη βοήθεια στη Γάζα με τον Άντονι Μπίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν για τη συμφωνηθείσα εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Advertisement
MEGA

“Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για να σταματήσει η επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα και τα περίχωρά της, και να τηρηθεί οποιαδήποτε συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον συζήτησαν για τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης”, μετέδωσε το SPA.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας “τόνισε την κατηγορηματική απόρριψη από το βασίλειο του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας, καθώς και ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κινηθεί σοβαρά και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει όλες τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τις επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου” από το Ισραήλ, σύμφωνα με το SPA.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EPA/MOHAMMED SABER)

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Ιανουαρίου

10/01/26 10:26 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Ιανουαρίου

Ινστιτούτο Νόμπελ σε Ματσάδο και Τραμπ: «Το Βραβείο Ειρήνης δεν μεταβιβάζεται»

10/01/26 10:18 μμ

Ινστιτούτο Νόμπελ σε Ματσάδο και Τραμπ: «Το Βραβείο Ειρήνης δεν μεταβιβάζεται»

Μάνεσης: Η αλήθεια πίσω από την απουσία του στην κηδεία του Παπαδάκη - «Δεν μπορούσα να συνυπάρξω με την υποκρισία»

10/01/26 10:13 μμ

Μάνεσης: Η αλήθεια πίσω από την απουσία του στην κηδεία του Παπαδάκη – «Δεν μπορούσα να συνυπάρξω με την υποκρισία»

Θεσσαλονίκη: Έπεσε οροφή στο Mediterranean Cosmos- Μία γυναίκα τραυματίας

10/01/26 10:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Έπεσε οροφή στο Mediterranean Cosmos- Μία γυναίκα τραυματίας

Δεν γίνεται να είναι ένας μόνο ο δράστης, λέει ο πατέρας του 17χρονου για τον φονικό ξυλοδαρμό στις Σέρρες

10/01/26 9:01 μμ

Δεν γίνεται να είναι ένας μόνο ο δράστης, λέει ο πατέρας του 17χρονου για τον φονικό ξυλοδαρμό στις Σέρρες

Φοινικούντα: Το πρόσωπο που «πάτησε τη σκανδάλη» αναζητά η ανακρίτρια – Οι αναζητήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη που «έκαψαν» τον ανιψιό

10/01/26 8:33 μμ

Φοινικούντα: Το πρόσωπο που «πάτησε τη σκανδάλη» αναζητά η ανακρίτρια – Οι αναζητήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη που «έκαψαν» τον ανιψιό

Βίντεο ντοκουμέντο: Ανεμοστρόβιλος σηκώνει αυτοκίνητο εν κινήσει στον αέρα

10/01/26 8:23 μμ

Βίντεο ντοκουμέντο: Ανεμοστρόβιλος σηκώνει αυτοκίνητο εν κινήσει στον αέρα

Σύλλογος Δασκάλων Σερρών: Οδύνη για τον 17χρονο μαθητή που έχασε άδικα την ζωή του

10/01/26 8:13 μμ

Σύλλογος Δασκάλων Σερρών: Οδύνη για τον 17χρονο μαθητή που έχασε άδικα την ζωή του

Θρήνος για τον 27χρονο Στέλιο που σκοτώθηκε ενώ είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδερφό του – Πώς έγινε το δυστύχημα

10/01/26 8:03 μμ

Θρήνος για τον 27χρονο Στέλιο που σκοτώθηκε ενώ είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδερφό του – Πώς έγινε το δυστύχημα

Αγρότες: “Ναι” στον διάλογο με την κυβέρνηση, “όχι” στο συλλαλητήριο

10/01/26 7:50 μμ

Αγρότες: “Ναι” στον διάλογο με την κυβέρνηση, “όχι” στο συλλαλητήριο

Τάσος Χαλκιάς για την ταινία «Καποδίστριας»: Η ανταπόκριση του κόσµου είναι απερίγραπτη

10/01/26 4:53 μμ

Τάσος Χαλκιάς για την ταινία «Καποδίστριας»: Η ανταπόκριση του κόσµου είναι απερίγραπτη

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Σιντικής

10/01/26 4:48 μμ

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Σιντικής