18.2 C
Serres

Π. Μαρινάκης: Αποφέρουν καρπούς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα

Date:

«Σε ισχύ τίθεται από σήμερα έως τις 4 Μαΐου του 2024 το ‘καλάθι των νονών’ ενώ από την Τετάρτη 24 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το ‘καλάθι του Πάσχα’», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε ότι «το ‘καλάθι του Πάσχα’ αποτελεί επέκταση του ‘καλαθιού του νοικοκυριού’ καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αβγά και αντίστοιχα προϊόντα».

Πρόσθεσε αντίστοιχα ότι «στο καλάθι των νονών’ εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα. Επιπλέον μέχρι τις 4 Μαΐου σε ισχύ παραμένει και το ‘καλάθι της Σαρακοστής’».

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά για όσο επιμένει η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Είναι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφορο εργαλείο προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει ή και να μειώσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών».

Επεσήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από έλεγχο σε 40 βασικά φρούτα και λαχανικά διαπιστώνονται μειώσεις σε 23 προϊόντα, αυξήσεις σε 10 ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές σε 7. «Η πτωτική αυτή τάση αποδεικνύει πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και περισσότερο η παρέμβαση για την ‘καθαρή τιμή από το χωράφι στο ράφι’ αποφέρει καρπούς».

Αναφορά έκανε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη λαχαναγορά του Ρέντη, ο οποίος από κει επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή τη συγκυρία αυτές οι επισκέψεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές». Επίσης πως «Ο αγώνας κατά της ακρίβειας, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται και όπως είπα έχουμε πια και πτώση τιμών που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό». Μάλιστα, αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις άξονες των παρεμβάσεων.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «για ακόμα μια φορά και μάλιστα μέσα σε χρονικό διάστημα πολύ λίγων μηνών, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έδωσε ξανά στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Οκτώβριο». Τόνισε ειδικότερα πως «η αναβάθμιση αυτή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για την βελτίωση της οικονομίας μας πιάνουν τόπο. Από εκεί που η οικονομία της χώρας κάποτε χαρακτηριζόταν ως «για τα σκουπίδια», σήμερα είναι μια οικονομία με πρωτοφανή αύξηση των εξαγωγών, που παρουσιάζει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις και πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 7% και μάλιστα σημαντική μείωση παρατηρείται στην ανεργία των γυναικών και των νέων».

Και πρόσθεσε: «Παρά την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, η οικονομία της χώρας βρίσκεται πλέον, σε νέα τροχιά. Οι θετικές αυτές ειδήσεις, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η πολιτική της κυβέρνησης που στόχο έχει, με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά, να αυξάνονται τα εισοδήματα όλων των πολιτών».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ακόμη στη διεξαγωγή σήμερα στην Αθήνα, στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, συνάντησης αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στην ‘Αγκυρα.

Περνώντας στο επόμενο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «με νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εξειδικεύονται οι νέοι κανόνες που βάζουν τάξη στη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αυτούς.

«Ακόμη, τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 ‘Απάτητες παραλίες’», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «έτσι, απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες». ¨

Ανέφερε ακόμη πως «με στόχο την ενίσχυση των Ελληνικών Πανεπιστημίων το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πρόσκληση για τη ‘Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ’, με προϋπολογισμό 62 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με έγκριτα ξένα πανεπιστήμια». Τόνισε πως «η πρόσκληση έχει ως στόχο την ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Με τέτοια μεταπτυχιακά προγράμματα, τα ελληνικά ΑΕΙ θα προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα ανασταλεί το κύμα του brain drain, καθώς λιγότεροι Έλληνες φοιτητές θα αναζητούν μεταπτυχιακά σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αφού θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν στην χώρα τους και παράλληλα, ενισχύεται η προοπτική επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αύριο, Τρίτη 23 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Ε65 ενώ την επόμενη μέρα (Τετάρτη 24 Απρίλιου), στην εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Παρουσίαση του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Σε ισχύ τίθεται από σήμερα έως και τις 4 Μαΐου 2024 το «Καλάθι των Νονών», ενώ από την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα».

Το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα:

– Αρνί

– Κατσίκι

– Τσουρέκι

– Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

Επιπλέον, μέχρι τις 4 Μαΐου σε ισχύ παραμένει και το «Καλάθι της Σαρακοστής».

Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά, όσο επιμένει η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Είναι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφορο εργαλείο, προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει και να μειώσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από έλεγχο σε 40 βασικά φρούτα και λαχανικά, διαπιστώνονται μειώσεις σε 23 προϊόντα, αυξήσεις σε 10, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές σε 7.

Η πτωτική αυτή τάση αποδεικνύει πως οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και περισσότερο η παρέμβαση για την καθαρή τιμή απ’ το χωράφι στο ράφι αποφέρει καρπούς.

Σύμφωνα με αυτό το μόνιμο μέτρο, οι προμηθευτές πωλούν τα προϊόντα τους σε καθαρές τιμές και προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% μόνο για επιστροφή ή για φύρα προϊόντος.

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός, στην επίσκεψή του στην Λαχαναγορά του Ρέντη επεσήμανε: «Σε αυτή τη συγκυρία αυτές οι επισκέψεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές.

Αγωνιζόμαστε, με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και σε συνεννόηση πάντα με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα τα οποία θα είναι σε τιμές αντίστοιχες είτε χαμηλότερες από τις περσινές.

Ο αγώνας κατά της ακρίβειας, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται και όπως είπα έχουμε πια και πτώση τιμών που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό.»

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας σε τρεις άξονες, λοιπόν:

Πρώτον, στην αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών με μόνιμα μέτρα,

Δεύτερον, τις στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών με έκτακτα μέτρα όποτε υπάρχει ανάγκη και

Τρίτον, με αδιάκοπους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων κερδοσκοπίας και αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

Για ακόμα μια φορά και μάλιστα μέσα σε χρονικό διάστημα πολύ λίγων μηνών, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έδωσε ξανά στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Οκτώβριο.

Η S&P μετατρέπει τώρα τις «προοπτικές» της οικονομίας από σταθερές σε θετικές.Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για την βελτίωση της οικονομίας μας πιάνουν τόπο.

Από εκεί που η οικονομία της χώρας κάποτε χαρακτηριζόταν ως «για τα σκουπίδια», σήμερα είναι μια οικονομία με πρωτοφανή αύξηση των εξαγωγών, που παρουσιάζει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις και πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 7% και μάλιστα σημαντική μείωση παρατηρείται στην ανεργία των γυναικών και των νέων.

Με τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας που έδωσαν την δυνατότητα των συνταξιούχων να απασχολούνται χωρίς να υπομένουν το «πέναλτι» του 30%, πάνω από 67.000 συνταξιούχοι έχουν δηλωθεί ως εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, πέρυσι απασχολήθηκαν πάνω από 50.000 ωφελούμενοι μέσω προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών, ενώ την τρέχουσα περίοδο έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων σε 7 συνολικά προγράμματα που προσβλέπουν σε 55.000 ωφελούμενους.

Παρά την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, η οικονομία της χώρας βρίσκεται πλέον, σε νέα τροχιά. Οι θετικές αυτές ειδήσεις, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η πολιτική της Κυβέρνησης που στόχο έχει, με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά, να αυξάνονται τα εισοδήματα όλων των πολιτών.

Σήμερα, διεξάγεται στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στην ‘Αγκυρα.

Με τους επικεφαλής και μέλη των αντιπροσωπειών πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση πριν λίγη ώρα ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ. Μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Με νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εξειδικεύονται οι νέοι κανόνες που βάζουν τάξη στη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα:

– Δημιουργείται Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας και η ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας.

– Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειμενικά.

– Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.

– Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα.

Ακόμη, τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 «Απάτητες παραλίες».

Έτσι, απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες.

Η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την λελογισμένη ανάπτυξη είναι ο στόχος αυτών των ρυθμίσεων. Τίθεται, λοιπόν, ένα ορισμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, όχι όμως σε βάρος της μοναδικότητας του ελληνικού περιβάλλοντος.

Με στόχο την ενίσχυση των Ελληνικών Πανεπιστημίων το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πρόσκληση για τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ», με προϋπολογισμό 62 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με έγκριτα ξένα πανεπιστήμια.

Η Πρόσκληση έχει ως στόχο την ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Με τέτοια μεταπτυχιακά προγράμματα, τα ελληνικά ΑΕΙ θα προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα ανασταλεί το κύμα του brain drain, καθώς λιγότεροι Έλληνες φοιτητές θα αναζητούν μεταπτυχιακά σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αφού θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν στην χώρα τους και παράλληλα, ενισχύεται η προοπτική επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας.

Αύριο, Τρίτη 23 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Ε65.

Την Τετάρτη 24 Απρίλιου, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Παρουσίαση του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»».

«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας»

Στην κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος των Financial Times για την αποστολή S-300 στην Ουκρανία, προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά» δήλωσε.

Για το υπόμνημα που κατέθεσε η ΝΔ για το κόμμα “Σπαρτιάτες” ανέφερε: «Η ΝΔ έκανε κάτι το οποίο είναι συνεπές με όλες τις αντίστοιχες προηγούμενες περιπτώσεις και των βουλευτικών εκλογών. Όποιος διαβάσει το υπόμνημα της ΝΔ βλέπει μια σαφέστατη και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση. Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου είναι το αποκλειστικά υπεύθυνο να αποφασίσει όπως εκείνο κρίνει».

«Δεν ξέρω γιατί δεν κατέθεσε για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υπόμνημα, δεν ξέρω αν ακόμη ψάχνουν να βρουν αίθουσα για να δικάσουν την ΧΑ, αν παρέπεσε σε κάποια από τις κρουαζιέρες του κ. Κασσελάκη το υπόμνημα και ξέχασαν να το καταθέσουν. Η αλήθεια είναι ότι πολύ καλύτερες, από τα ωραία λόγια, τις πορείες έξω από τα δικαστήρια, από τις πομπώδεις δηλώσεις, είναι οι πράξεις”.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο, πιστεύει στο κλίμα που έχει αποτυπωθεί, στον περιορισμό των παραβιάσεων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο διάλογος αυτός έχει εξαλείψει τις διαφορές. Είναι μια η διαφορά η οποία θέλουμε να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε ούτε κατ’ ελάχιστον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το ζήτημα του Κοσόβου στο ΣτΕ σημείωσε «καμία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επηρεάσει την ένταξη ή μη του Κοσόβου. Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες με αυτές που ίσχυαν διαχρονικά. Θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών όπως προβλέπουν οι προηγούμενες συμφωνίες. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει και είναι κάτι που έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο του Έλληνα υπουργού εξωτερικών και αυτή εκφράζει την ελληνική θέση απόλυτα».

Χαρακτήρισε θλιβερό το περιστατικό με τη βουλευτή της ΝΔ κ. Δεληκάρη υπογραμμίζοντας «είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη του πως κάποιοι καπηλεύονται την πίστη μας και την θρησκεία μας η οποία δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανένα κόμμα. Συμπεριφέρονται με ένα τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που πρεσβεύει η πίστη μας και αυτοί που δήθεν είναι οι αποκλειστικοί εκπρόσωποι ιερών συμβόλων, της πίστης μας, συμπεριφέρονται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτά που πρεσβεύει».

Για τη σημερινή επιχείρηση ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η δολοφονία του αστυνομικού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της κοινωνίας. Όπως είπε, τότε, η κυβέρνηση είχε λάβει αποφάσεις σε δύο σκέλη. «Το πρώτο αφορούσε την ευθύνη της Πολιτείας, τα μέτρα τα οποία έπρεπε να εφαρμόσουμε με κόστος για εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλους να μείνουν εκτός γηπέδων για δύο μήνες. Όλα όσα είχαμε πει τότε τα κάναμε πράξη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικά παιχνίδια να γίνονται όπως και τα ευρωπαϊκά και όπου εντοπίστηκαν προβλήματα από μειοψηφίες επιβλήθηκαν οι απαραίτητες πειθαρχικές ποινές από την αρμόδια αρχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο σκέλος αφορά στην ποινική διάσταση. Όπως είπε, αυτό δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. «Η απάντηση στα ερωτήματα που έχω δεχθεί για τη διάρκεια της έρευνας, είναι ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ και στους ανθρώπους της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι πολύ πιθανόν τέτοιες υποθέσεις να απαιτούν χρόνο, τεκμηρίωση, στοιχεία νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα» σημείωσε. Καταλήγοντας υπογράμμισε: «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι στην ΕΛΑΣ δουλεύουν σε πολλές υποθέσεις. Λεπτομέρειες ως κυβέρνηση δεν ξέρουμε, δεν είναι δουλειά μας, θα ακολουθήσουν θεωρώ σύντομα ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία».

Για την υπόθεση με τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή ακολουθήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες και ότι η κυρία Μενδώνη θα προσφύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια για τις αιτιάσεις οι οποίες, όπως είπε, ψευδώς έχουν γραφτεί εναντίον της.

ΠολιτικήΠ. Μαρινάκης: Αποφέρουν καρπούς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στη Θεσσαλονίκη ο Κ.Μητσοτάκης -Ομιλία στην παρουσίαση της μελέτης ανάπτυξης του μετρό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα τη Θεσσαλονίκη. Στις...

Μικροπολιτική εκμετάλλευση – Άρθρο του Τάσου Χατζηβασιλείου στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

Τις τελευταίες ημέρες, η εξωτερική πολιτική έγινε αντικείμενο μικροπολιτικής...

Περιοδεία Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη- Στον Εύοσμο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα