Η 5η Ιουνία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – και απ’ τη σημερινή, παγκόσμια γιορτή, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα 150 κοσμοπολίτικα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου. Πρόκειται για ... Περισσότερα

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Η 5η Ιουνία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – και απ’ τη σημερινή, παγκόσμια γιορτή, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα 150 κοσμοπολίτικα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου. Πρόκειται για ιδιαίτερα φιλικά προς τον άνθρωπο εμβληματικά ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus), το δεύτερο μεγαλύτερο είδος δελφινιών των ελληνικών θαλασσών. Κολυμπούν σε οικογένειες των 20-30 ατόμων και παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά και οικολογία.

Όπως κάθε μέρα, γιορτάζουν σε απόλυτη αρμονία με τον άνθρωπο. Τις πρωινές ώρες, όταν αναζητούν το πρωινό τους στα νερά του Αμβρακικού, ο επισκέπτης, με ένα τουριστικό σκάφος μπορεί να χαρεί ανεμπόδιστα την παρουσία τους, να τους τραγουδήσει να τα θαυμάσει και να τα χειροκροτήσει. Αυτά θα ανταποδώσουν με μακροβούτια και χαρές, ενώ οι επευφημίες των θεατών, όπως και η μουσική – κλασική κατά προτίμηση – τα ενθουσιάζει.

Τα ρινοδέλφινα προτιμούν την παράκτια περιοχή, όπου κυνηγούν με ευκολία ψάρια του βυθού, αφρόψαρα, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, γαρίδες και καβούρια, με ιδιαίτερη προτίμηση στα επιπελαγικά ψάρια, όπως η σαρδέλα, η φρίσσα, ο γαύρος και ο κέφαλος. Γι΄ αυτό και η πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ άνετη και σίγουρη.

Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος από 2,5 έως 3,5 μέτρα και βάρος γύρω στα τριακόσια κιλά, ενώ τα νεογέννητα είναι αρκετά μεγαλόσωμα με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο.

Μάλιστα, ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα από τα επτά σημεία του κόσμου όπου η παρατήρηση δελφινιών είναι εγγυημένη σε καθημερινή βάση, καθώς τα πανέμορφα θηλαστικά είναι απόλυτα εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία.

Ο λόγος είναι η απόλυτη προστασία που απολαμβάνει ο Αμβρακικός κόλπος, καθώς η οικολογική αξία του καθιστά την περιοχή, έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας που πρέπει να προστατευτεί απ’ όλους, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται από τον φορέα διαχείρισης.

Πρόσφατες έρευνες κατέγραψαν τουλάχιστον 80 είδη ψαριών στον κόλπο και τις λιμνοθάλασσες και ο κατάλογος αυτός συνεχώς μεγαλώνει, ενώ δεσπόζουσα θέση μαζί με τα δελφίνια, κατέχουν και οι χελώνες Caretta- Caretta, οι οποίες επίσης κολυμπούν και αναπαράγονται στα νερά της ΒΔ Ελλάδας.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος. Όπως αναφέρει: «Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος ως κόρη οφθαλμού. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου, είναι η απόδειξη μίας συστηματικής συλλογικής προσπάθειας, αλλά δεν είναι τα μόνα». «Από εκεί και πέρα», σημειώνει ο δήμαρχος, «προστατεύουμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας στο σύνολό τους, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η Πρέβεζα να μπει στην πρωτοπορία της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης». Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργάκος, «με γνώμονα τις καλύτερες πρακτικές, η προστασία της φύσης συνδυάζεται και ενισχύεται με μία βεντάλια έργων που έχουν να κάνουν με την κυκλική οικονομία, την οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό, το yachting, τον βιώσιμο και εναλλακτικό τουρισμό, την ψηφιοποίηση».

Advertisement
MEGA

«Οι πολίτες της Πρέβεζας, μέσω μίας εφαρμογής, μπορούν να αποστέλλουν κατευθείαν στη δημοτική Αρχή, τα αιτήματα, τις παρατηρήσεις και τα παράπονά τους, προκειμένου να βρίσκουμε λύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως καταλήγει ο κ. Γεωργάκος, «η Πρέβεζα, με αιχμή του δόρατος την προστασία του περιβάλλοντος, εισέρχεται δυναμικά σε μία νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Το μέλλον είναι η ταυτόχρονη αρμονική συνύπαρξη της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό κάνουμε πράξη για τον τόπο μας».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

22/02/26 9:27 πμ

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους - «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

22/02/26 9:19 πμ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

Θεσσαλονίκη: Σύστημα τυχαίας απόδοσης πινακίδων κυκλοφορίας μέσα από ηλεκτρονικό αρχείο διαθέσιμων επιλογών

22/02/26 9:10 πμ

Θεσσαλονίκη: Σύστημα τυχαίας απόδοσης πινακίδων κυκλοφορίας μέσα από ηλεκτρονικό αρχείο διαθέσιμων επιλογών

Ρόμπερτ Ρόσεν: Ο μεγάλος σκηνοθέτης που θα στιγματιστεί για πάντα ως «ο καταδότης του Χόλιγουντ»

22/02/26 9:02 πμ

Ρόμπερτ Ρόσεν: Ο μεγάλος σκηνοθέτης που θα στιγματιστεί για πάντα ως «ο καταδότης του Χόλιγουντ»

Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές – Από 1ης Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για το Βιετνάμ

22/02/26 8:52 πμ

Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές – Από 1ης Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για το Βιετνάμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα - Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

22/02/26 8:47 πμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα – Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες