Η 5η Ιουνία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – και απ’ τη σημερινή, παγκόσμια γιορτή, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα 150 κοσμοπολίτικα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου. Πρόκειται για ... Περισσότερα

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Η 5η Ιουνία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – και απ’ τη σημερινή, παγκόσμια γιορτή, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα 150 κοσμοπολίτικα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου. Πρόκειται για ιδιαίτερα φιλικά προς τον άνθρωπο εμβληματικά ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus), το δεύτερο μεγαλύτερο είδος δελφινιών των ελληνικών θαλασσών. Κολυμπούν σε οικογένειες των 20-30 ατόμων και παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά και οικολογία.

Advertisement
 

Όπως κάθε μέρα, γιορτάζουν σε απόλυτη αρμονία με τον άνθρωπο. Τις πρωινές ώρες, όταν αναζητούν το πρωινό τους στα νερά του Αμβρακικού, ο επισκέπτης, με ένα τουριστικό σκάφος μπορεί να χαρεί ανεμπόδιστα την παρουσία τους, να τους τραγουδήσει να τα θαυμάσει και να τα χειροκροτήσει. Αυτά θα ανταποδώσουν με μακροβούτια και χαρές, ενώ οι επευφημίες των θεατών, όπως και η μουσική – κλασική κατά προτίμηση – τα ενθουσιάζει.

Τα ρινοδέλφινα προτιμούν την παράκτια περιοχή, όπου κυνηγούν με ευκολία ψάρια του βυθού, αφρόψαρα, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, γαρίδες και καβούρια, με ιδιαίτερη προτίμηση στα επιπελαγικά ψάρια, όπως η σαρδέλα, η φρίσσα, ο γαύρος και ο κέφαλος. Γι΄ αυτό και η πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ άνετη και σίγουρη.

Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος από 2,5 έως 3,5 μέτρα και βάρος γύρω στα τριακόσια κιλά, ενώ τα νεογέννητα είναι αρκετά μεγαλόσωμα με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο.

Μάλιστα, ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα από τα επτά σημεία του κόσμου όπου η παρατήρηση δελφινιών είναι εγγυημένη σε καθημερινή βάση, καθώς τα πανέμορφα θηλαστικά είναι απόλυτα εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία.

Ο λόγος είναι η απόλυτη προστασία που απολαμβάνει ο Αμβρακικός κόλπος, καθώς η οικολογική αξία του καθιστά την περιοχή, έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας που πρέπει να προστατευτεί απ’ όλους, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται από τον φορέα διαχείρισης.

Πρόσφατες έρευνες κατέγραψαν τουλάχιστον 80 είδη ψαριών στον κόλπο και τις λιμνοθάλασσες και ο κατάλογος αυτός συνεχώς μεγαλώνει, ενώ δεσπόζουσα θέση μαζί με τα δελφίνια, κατέχουν και οι χελώνες Caretta- Caretta, οι οποίες επίσης κολυμπούν και αναπαράγονται στα νερά της ΒΔ Ελλάδας.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος. Όπως αναφέρει: «Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος ως κόρη οφθαλμού. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου, είναι η απόδειξη μίας συστηματικής συλλογικής προσπάθειας, αλλά δεν είναι τα μόνα». «Από εκεί και πέρα», σημειώνει ο δήμαρχος, «προστατεύουμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας στο σύνολό τους, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η Πρέβεζα να μπει στην πρωτοπορία της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης». Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργάκος, «με γνώμονα τις καλύτερες πρακτικές, η προστασία της φύσης συνδυάζεται και ενισχύεται με μία βεντάλια έργων που έχουν να κάνουν με την κυκλική οικονομία, την οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό, το yachting, τον βιώσιμο και εναλλακτικό τουρισμό, την ψηφιοποίηση».

Advertisement

«Οι πολίτες της Πρέβεζας, μέσω μίας εφαρμογής, μπορούν να αποστέλλουν κατευθείαν στη δημοτική Αρχή, τα αιτήματα, τις παρατηρήσεις και τα παράπονά τους, προκειμένου να βρίσκουμε λύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως καταλήγει ο κ. Γεωργάκος, «η Πρέβεζα, με αιχμή του δόρατος την προστασία του περιβάλλοντος, εισέρχεται δυναμικά σε μία νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Το μέλλον είναι η ταυτόχρονη αρμονική συνύπαρξη της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό κάνουμε πράξη για τον τόπο μας».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:50 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

02/12/25 11:05 μμ

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

02/12/25 11:00 μμ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

02/12/25 11:48 μμ

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

02/12/25 11:47 μμ

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

02/12/25 10:50 μμ

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

02/12/25 11:42 μμ

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

02/12/25 10:39 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

02/12/25 11:40 μμ

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση - Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:39 μμ

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση – Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

02/12/25 11:37 μμ

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Ι. Καραποστολάκης μέλος Ορκωτών Λογιστών ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου

02/12/25 11:35 μμ

Εξεταστική-Ι. Καραποστολάκης: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου