Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (EDPS) ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μία ενιαία ευρωπαϊκή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα για τον εντοπισμό της διασποράς του κορονοϊού, αντί για το συνονθύλευμα εφαρμογών ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (EDPS) ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μία ενιαία ευρωπαϊκή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα για τον εντοπισμό της διασποράς του κορονοϊού, αντί για το συνονθύλευμα εφαρμογών που σήμερα χρησιμοποιούνται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, που βάσει της λειτουργίας τους ενδέχεται να παραβιάζουν τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα των πολιτών.

 

Η EDPS τόνισε πως η χρήση προσωρινών μηχανισμών εντοπισμού εκπομπής και τεχνολογίας bluetooth για την παρακολούθηση των επαφών προστατεύουν μεν την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για την ποικιλία των εφαρμογών που δημιουργούνται, τονίζοντας πως μία πανευρωπαϊκή προσέγγιση θα έφερε καλύτερα αποτελέσματα.

Αντιμέτωπες με χιλιάδες θανάτους σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις πολλών κρατών έχουν δημιουργήσει εφαρμογές προκειμένου να εντοπίζονται όσοι έχουν έλθει σ’ επαφή με ασθενείς και να επιτηρούν εάν τηρείται η καραντίνα.

Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει επικρίσεις από προασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που φοβούνται πως οι εφαρμογές αυτές θα παραμείνουν σε λειτουργία και μετά την πάροδο της κρίσης.

«Δεδομένων των διαφορών, η EDPS καλεί για ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο εφαρμογής εντοπισμού κορονοϊού στα κινητά. Ιδανικά θα μπορούσε να γίνει σε συνδυασμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε η προστασία των δεδομένων να εξασφαλίζεται εκ των προτέρων σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Βόιτσιεχ Βιεβιορόφσκι, σε ανακοίνωσή του και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εφαρμογές κινητού περιλαμβάνουν αυτές της πολωνικής κυβέρνησης Καραντίνα στο Σπίτι, που εστιάζεται σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και την εθελούσια εφαρμογή εντοπισμού από κινητό τηλέφωνο της Ιρλανδίας.

Αλλά και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, όπως οι Vodafone, Deutsche Telekom και Orange έχουν ήδη συμφωνήσει να μοιρασθούν τα δεδομένα εντοπισμού των κινητών με την ΕΕ προκειμένου να επιθεωρείται η διαδρομή της μετάδοσης του ιού.

Advertisement
ΔΕΗ

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής