Σημαντική μείωση στην εξέλιξη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, εμφανίζουν στοιχεία τα οποία εξετάστηκαν

Παπαστράτος στη ΔΕΘ: Σημαντική μείωση στην εξέλιξη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σημαντική μείωση στην εξέλιξη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, εμφανίζουν στοιχεία τα οποία εξετάστηκαν στην διάρκεια συζήτησης τα οποία καταγράφουν  με θέμα «Παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων: Επιπτώσεις και Προκλήσεις», με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Γιώργου Κώτσηρα, του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, και του Αντιπροέδρου της Παπαστράτος, Ιάκωβου Καργαρώτου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος, όπως ανακοινώθηκε. 

Advertisement
 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την εξέλιξη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, τα οποία καταγράφουν σημαντική μείωση. 

Ειδικότερα, το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται το 2024 στο 17% της συνολικής κατανάλωσης, έναντι 24% το 2023, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αυξητική τάση που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η πρόοδος αυτή αποδίδεται στην αποτελεσματικότητα των διωκτικών Αρχών, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στη σταθερότητα της φορολογίας.

Advertisement
MEGA

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας επισήμανε ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και γίνεται πράξη με πολύ συγκεκριμένους στόχους. Το φορολογικό καθεστώς πρέπει να είναι όσο πιο σταθερό και προβλέψιμο γίνεται και να αφήνει θετικό αποτύπωμα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Ο νέος τελωνειακός κώδικας, που αναθεωρήθηκε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ενισχύει την ψηφιοποίηση, τη διασύνδεση των ελεγκτικών μηχανισμών και προσφέρει ισχυρά εργαλεία για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.»

Advertisement
ΔΕΗ

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι η τεχνογνωσία της αγοράς είναι καθοριστική για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Αναφερόμενος στη σοβαρότητα του προβλήματος, επισήμανε: «Το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων δεν προκαλεί μόνο απώλεια εσόδων, αλλά είναι πολλαπλά επιζήμιο και για τη δημόσια υγεία. Οι πολίτες που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα εκτίθενται σε απρόβλεπτους κινδύνους, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούν εγκληματικά δίκτυα που δρουν σε όλο τον κόσμο. Τα ευρήματα από τις αναλύσεις που διενεργούνται από το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι σοκαριστικά: περιττώματα ποντικών, νύχια και μούχλα βρίσκονται μέσα στα παράνομα τσιγάρα.»

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, παρουσίασε τα δεδομένα που καταγράφουν τη σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου, αποδίδοντας τη μείωση του φαινομένου σε ένα συνδυασμό παραγόντων: «Η μείωση του ποσοστού των παράνομων τσιγάρων από το 24% στο 17% είναι ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, που αποδεικνύει τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν υπάρχει σχέδιο, συντονισμός και συνεργασία. Η πρόκληση, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Χρειάζεται να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην καινοτομία και την πρόληψη, ώστε να μη δούμε ξανά το φαινόμενο να εντείνεται, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Η μάχη κατά του παράνομου εμπορίου και η προστασία των πιο ευάλωτων δεν είναι αγώνας που μπορεί να κερδηθεί από έναν μόνο φορέα, χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για τη χώρα.»


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

Σχολιάστε

δυο × 1 =