Ένα βήμα πριν μπουν στα χωράφια και γκρεμίσουν τα τούνελ που με τόσο κόπο έφτιαξαν για να αναπτυχθεί το σπαράγγι που φύτευσαν, βρίσκεται η πλειονότητα των παραγωγών του δήμου Αλμωπίας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένα βήμα πριν μπουν στα χωράφια και γκρεμίσουν τα τούνελ που με τόσο κόπο έφτιαξαν για να αναπτυχθεί το σπαράγγι που φύτευσαν, βρίσκεται η πλειονότητα των παραγωγών του δήμου Αλμωπίας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας.

Advertisement
 

 
Κι αυτό γιατί, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, δεν υπάρχουν μετακλητοί εργάτες γης και έτσι το προϊόν δεν μπορεί να συγκομιστεί.

Η καταστροφή των καλλιεργειών, θα σημάνει τεράστια οικονομική ζημιά για τους ίδιους τους παραγωγούς, ενώ θα πληγεί και η εθνική οικονομία, δεδομένου ότι το σπαράγγι, αποτελεί ένα προϊόν που εξάγεται σε ποσοστό άνω του 90%.

Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας, Γιώργος Κονάκογλου, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα που μιλάμε, στις σπαραγγοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή, θα έπρεπε να συγκομίζουν περισσότεροι από 700 εκπαιδευμένοι και έμπειροι μετακλητοί εργάτες γης. Αυτή τη στιγμή είμαστε περί τα 200 άτομα στην περιοχή, που καλλιεργούμε, μιας και το σπαράγγι δεν είναι η μόνη μας ενασχόληση, και συγκομίζουμε ταυτόχρονα».

Τα 141 μέλη της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς, καλλιεργούν 1.000 στρέμματα με σπαράγγι και ενώ η φετινή παραγωγή θα μπορούσε εν δυνάμει να ξεπεράσει τους 750 τόνους, «ωστόσο σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε μαζέψει ούτε 50 τόνους και αν δεν βρεθεί λύση… χθες με τους μετακλητούς εργάτες γης, πιστεύω ότι δεν θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε περισσότερους από 250 τόνους συνολικά», επισήμανε.

Εξήγησε ότι «το σπαράγγι εάν δεν το μαζέψεις σήμερα, την επόμενη ημέρα θα είναι ανθισμένο και πράσινο και την αμέσως επόμενη όχι μόνο δεν μαζεύεται, αλλά πετιέται κιόλας». Κάθε μέρα που δεν συγκομίζεται η παραγωγή χάνει τουλάχιστον το 1/3 της αξίας της, και αν αναλογιστεί κανείς το υψηλό κόστος παραγωγής που ξεπερνά τα 750 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα «καθίσταται αμέσως αντιληπτό ότι μιλάμε για την απόλυτη οικονομική καταστροφή».

Η περσινή παραγωγή της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς ξεπέρασε του 650 τόνους σπαραγγιού, με τη μέση τιμή πώλησης στα 2,10 ευρώ/κιλό. Τονίζεται ότι οι καλλιεργητές σπαραγγιού του συνεταιρισμού ακολουθούν εντατικό τρόπο καλλιέργειας, που τους ευνοεί στο να πετυχαίνουν το στόχο της πρωϊμισης, εξέλιξη που συνάδει σε καλύτερες τιμές στην πρώτη κατηγορία.

Συνολικά, τα μέλη της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς καλλιεργούν περί τα 5.000 στρέμματα με σπαράγγια, κεράσια, ροδάκινα, κάστανα, ακτινίδια, δαμάσκηνα και επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια.

Advertisement
MEGA

 
Εκφράζοντας την αγωνία του ο κ. Κονάκογλου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για κάθε τέσσερα στρέμματα καλλιέργειας με σπαράγγια, απαιτείται στο στάδιο της συγκομιδής τουλάχιστον ένας εργάτης γης και δεν τον έχουμε. Δεν θέλω καν να φανταστώ τι θα γίνει με τη συγκομιδή κερασιών που ξεκινά τέλος Απριλίου και απαιτούνται δύο εργάτες γης ανά δέντρο». Η ομάδα παραγωγών του συνεταιρισμού, καλλιεργεί 1.000 στρέμματα με κεράσια.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η καλλιέργεια σπαραγγιού καλύπτει περί τα 20 χιλιάδες στρέμματα, με τη μέση ετήσια παραγωγή στα 10-12 χιλιάδες τόνους. Σπαράγγι καλλιεργείται σε διάφορα χωριά νομών της Βόρειας Ελλάδας κυρίως, μεταξύ των οποίων σε: Πέλλας (χωριά Γαλατάδες, Κρύα Βρύση,Αγ,Λουκάς και Ακρολίμνη), Ημαθίας (Πλατύ, Πλάτανος), Καβάλας (Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι), Ροδόπης (Αμβροσία, Παλλάδιο), Έβρου (Τυχερό, Πύθιο) και Λάρισας (Ομόλιο και Παλαιόπυργος). Μεταξύ άλλων, ο κ. Κονάκογλου έκανε έκκληση για έλευση εργατών γης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ο συνεταιρισμός προσφέρει 30 ευρώ μεροκάματο και διαμονή. Αντίστοιχα προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη μετακλητών εργατών γης, αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι παραγωγοί που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο συγκομιδής των προϊόντων τους.

Πηγή ΑΠΕ
 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Σερρών

15/12/25 12:10 πμ

Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Σερρών

Χριστουγεννιάτικη Παιδική Εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών 

15/12/25 12:02 πμ

Χριστουγεννιάτικη Παιδική Εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών 

Η ΕΣΠΕΕΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Σερρών Νικόλαο Ατζιαμή

14/12/25 11:55 μμ

Η ΕΣΠΕΕΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Σερρών Νικόλαο Ατζιαμή

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

14/12/25 11:46 μμ

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

14/12/25 11:45 μμ

Α1 Γυναικών: Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

14/12/25 11:43 μμ

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

14/12/25 8:53 μμ

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

«Το Αρχαιολογικό Μουσείου Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

14/12/25 8:55 μμ

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

14/12/25 8:43 μμ

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

Αυστραλία-επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

14/12/25 8:42 μμ

Αυστραλία – επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

ΑΕΚ... σαν ελβετικό ρολόι

14/12/25 8:41 μμ

ΑΕΚ… σαν ελβετικό ρολόι

Ν. Ανδρουλάκης: Η ανείπωτη τραγωδία μετά τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό

14/12/25 8:38 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό