Νέφος ρύπανσης από λίθιο στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αποδίδεται από ερευνητές στην επανείσοδο στην ατμόσφαιρα τμήματος πυραύλου.

Περιβάλλον και Διάστημα: Νέφος ρύπανσης συνδέθηκε με την επανείσοδο πυραύλου στην ατμόσφαιρα

Epilogestv

Epilogestv

Νέφος ρύπανσης από λίθιο στην ανώτερη ατμόσφαιρα, το οποίο παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025, αποδίδεται από ερευνητές στην επανείσοδο στην ατμόσφαιρα συγκεκριμένου τμήματος πυραύλου. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Communications Earth & Environment», αποτελούν την πρώτη γνωστή άμεση ανίχνευση ρύπανσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα από την επανείσοδο διαστημικών απορριμμάτων.

Οι ανενεργοί δορυφόροι και τα χρησιμοποιημένα ανώτερα τμήματα πυραύλων έχουν σχεδιαστεί ώστε να διαλύονται κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα. Μέχρι σήμερα, η έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως στους κινδύνους από ενδεχόμενη πρόσκρουση θραυσμάτων στο έδαφος. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποσύνθεση διαστημικών απορριμμάτων στη μεσόσφαιρα (περίπου 50-85 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) και στην κάτω θερμόσφαιρα (περίπου 85-120 χιλιόμετρα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το γερμανικό ινστιτούτο Leibniz Institute of Atmospheric Physics, μέτρησαν τη συγκέντρωση ατόμων λιθίου στη θερμόσφαιρα χρησιμοποιώντας lidar, ένα όργανο τηλεπισκόπησης βασισμένο σε λέιζερ για τη μέτρηση ατμοσφαιρικών συνθηκών, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Γερμανία. Το λίθιο χρησιμοποιείται ευρέως σε εξαρτήματα διαστημοπλοίων, αλλά σε αυτά τα υψόμετρα απαντάται φυσικά μόνο σε ίχνη.

Τα ξημερώματα της 20ης Φεβρουαρίου 2025, οι ερευνητές κατέγραψαν αιφνίδια αύξηση της συγκέντρωσης ατόμων λιθίου σε επίπεδα δεκαπλάσια από τη συνήθη τιμή αναφοράς. Το νέφος εκτεινόταν από τα 97 έως τα 94 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και παρέμεινε ανιχνεύσιμο για 27 λεπτά, μέχρι τη διακοπή της καταγραφής.

Με τη χρήση μοντέλων ατμοσφαιρικών ανέμων, οι ερευνητές υπολόγισαν την πορεία και την πιθανή προέλευση του νέφους. Διαπίστωσαν ότι η πιθανότερη περιοχή προέλευσης βρισκόταν κατά μήκος της τροχιάς ενός ανώτερου σταδίου πυραύλου Falcon 9, το οποίο είχε επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα περίπου 20 ώρες νωρίτερα, πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, δυτικά της Ιρλανδίας. Πρόσθετοι υπολογισμοί έδειξαν ότι ήταν εξαιρετικά απίθανο το νέφος να οφείλεται σε φυσικές ατμοσφαιρικές διεργασίες.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η έρευνά τους αποτελεί μελέτη περίπτωσης της ρύπανσης που προκαλείται από ένα και μόνο αντικείμενο διαστημικών απορριμμάτων, παρουσιάζοντας παράλληλα μια μέθοδο ανίχνευσης τέτοιου είδους ρύπανσης. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν με αυτό τον τρόπο όλα τα υλικά που απελευθερώνονται κατά την επανείσοδο, λόγω των χημικών μεταβολών που υφίστανται κατά την κάθοδό τους.

Όπως υπογραμμίζουν, απαιτούνται περαιτέρω παρατηρήσεις για να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Προειδοποιούν, τέλος, ότι η ρύπανση της ανώτερης ατμόσφαιρας είναι πιθανό να αυξηθεί, δεδομένης της σημαντικής αύξησης των διαστημικών εκτοξεύσεων την τελευταία δεκαετία.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

Advertisement
MEGA

https://www.nature.com/articles/s43247-025-03154-8

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σ.Σ. Επισυνάπτεται φωτογραφία από το Κολμ της Γερμανίας, που δείχνει το ανώτερο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 19 Φεβρουαρίου 2025. Το σώμα του πυραύλου έχει ήδη σπάσει σε πολλά κομμάτια. Credit: Gerd Baumgarten


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις γενιές φωτογράφων με κοινό σημείο αναφοράς τη σχέση τους με την Ελλάδα και το Magnum στο MOMUS-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

20/02/26 1:28 μμ

Τρεις γενιές φωτογράφων με κοινό σημείο αναφοράς τη σχέση τους με την Ελλάδα και το Magnum στο MOMUS-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σανάε Τακαΐτσι: Το Πεκίνο θέλει να τροποποιήσει το στάτους κβο «δια της ισχύος ή του εξαναγκασμού» - Υπόσχεται «ισχύ και ευημερία»

20/02/26 2:42 μμ

Σανάε Τακαΐτσι: Το Πεκίνο θέλει να τροποποιήσει το στάτους κβο «δια της ισχύος ή του εξαναγκασμού» – Υπόσχεται «ισχύ και ευημερία»

Περιβάλλον και Διάστημα: Νέφος ρύπανσης συνδέθηκε με την επανείσοδο πυραύλου στην ατμόσφαιρα

20/02/26 2:40 μμ

Περιβάλλον και Διάστημα: Νέφος ρύπανσης συνδέθηκε με την επανείσοδο πυραύλου στην ατμόσφαιρα

Ένα και μόνο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει ευρεία προστασία έναντι πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων

20/02/26 2:37 μμ

Ένα και μόνο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει ευρεία προστασία έναντι πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Χίο: «Το είπαμε και το κάνουμε και στη Χίο - Σε πλήρη εξέλιξη όλα τα βασικά έργα του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης»

20/02/26 2:35 μμ

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Χίο: «Το είπαμε και το κάνουμε και στη Χίο – Σε πλήρη εξέλιξη όλα τα βασικά έργα του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης»

Ανακήρυξη της ορεινής περιοχής των Πρεσπών σε «απάτητο βουνό»

20/02/26 2:34 μμ

Ανακήρυξη της ορεινής περιοχής των Πρεσπών σε «απάτητο βουνό»

Σέρρες: Περισσότερα από 30 τραύματα δέχτηκε ο 17χρονος Άγγελος - Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση

20/02/26 12:47 μμ

Σέρρες: Περισσότερα από 30 τραύματα αναφέρει η νεκροψία για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου Άγγελου

Κωνσταντία Δημογλίδου: Κάποιοι ήθελαν να δουν εικόνες να ανοίγουν το κεφάλι του Α. Γεωργιάδη

20/02/26 12:14 μμ

Κωνσταντία Δημογλίδου: Κάποιοι ήθελαν να δουν εικόνες να ανοίγουν το κεφάλι του Α. Γεωργιάδη

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πέντε χρόνια δράσης για την προστασία των Μύχων της Μεσογείου

20/02/26 12:05 μμ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πέντε χρόνια δράσης για την προστασία των Μύχων της Μεσογείου

Φαίη Σκορδά για Μπραντ Πιτ: «Με τις μαϊμούδες δε θα ασχοληθούμε, εμείς θέλουμε το αυθεντικό»

20/02/26 11:33 πμ

Φαίη Σκορδά για Μπραντ Πιτ: «Με τις μαϊμούδες δε θα ασχοληθούμε, εμείς θέλουμε το αυθεντικό»

Σέρρες: Ξεκίνησε το ενδιαφέρον για αγορές θαλασσινών ενόψει Σαρακοστής - video

20/02/26 11:15 πμ

Σέρρες: Ξεκίνησε το ενδιαφέρον για αγορές θαλασσινών ενόψει Σαρακοστής – video

Συγκινητική και αθρόα η παρουσία του κόσμου στην κοπή της βασιλόπιτας του βουλευτή της ΝΔ Δ. Γκολιδάκη

20/02/26 11:00 πμ

Συγκινητική και αθρόα η παρουσία του κόσμου στην κοπή της βασιλόπιτας του βουλευτή της ΝΔ Δ. Γκολιδάκη