28.8 C
Serres

Πέθανε ο Κύπριος αρχαιολόγος, Βάσος Καραγιώργης – της Λ. Μενδώνη

Date:

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, ο σπουδαίος Κύπριος αρχαιολόγος, Βάσος Καραγιώργης. Ο Βάσος Καραγιώργης γεννήθηκε στο Τρίκωμο της Κύπρου το 1929. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, σπούδασε κλασική φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Από το 1952 ως το 1989 υπηρέτησε στο τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, του οποίου διετέλεσε διευθυντής από το 1963 ως το 1989.

Διηύθυνε το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Λευκωσία) από το 1989 ως το 2010. Ίδρυσε την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής, από το 1992 ως το 1996. Από το 2013 ως το 2019 υπηρέτησε ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου (Cyprus Institute). Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Διηύθυνε τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σαλαμίνα, στο Κίτιον, στην Παλαίπαφο και σ’ άλλα μέρη της Κύπρου. Υπήρξε ξένος εταίρος ή αντεπιστέλλον μέλος οκτώ Ακαδημιών και επίτιμος διδάκτωρ ένδεκα πανεπιστημίων. Έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα για την κυπριακή και τη μεσογειακή αρχαιολογία και τιμήθηκε με το βραβείο Ωνάση «Ολύμπια» το 1991. Το τελευταίο του βιβλίο «Με τον Όμηρο στις μέρες του κορονοϊού», από τις Εκδόσεις Καπόν, το έγραψε έγραψε το 2020 τις ημέρες του lockdown.


Συλλυπητήριο μήνυμα της υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού


Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απέστειλε το εξής συλλυπητήριο μήνυμα: «Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου, οραματιστή αρχαιολόγου, ενός σημαντικού ανθρώπου. Με το ανασκαφικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, επί επτά δεκαετίες, ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης προήγαγε την έρευνα και δίδαξε με βαθιά γνώση και επιστημονική ηθική. Με όποια θέση κατείχε στη μακρά σταδιοδρομία του, ως διευθυντής του τμήματος Αρχαιοτήτων, διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου, ο Βάσος Καραγιώργης είχε ως πρωταρχικό μέλημα την προβολή και την ανάδειξη σε όλο τον κόσμο, της Κυπριακής Αρχαιολογίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το όνομά του. Η ανασκαφή της Αρχαίας Σαλαμίνας, που έφερε στο φως το Θέατρο, τη Βασιλική Νεκρόπολη, ευρήματα της ‘ομηρικής’ περιόδου, οφείλεται σε εκείνον, στο πάθος και στη συστηματική του μελέτη, την οποία δεν σταμάτησε ακόμη και λίγο πριν το τέλος. Αφιέρωσε τη ζωή του στην αρχαιολογία, έχοντας δίπλα του την σύζυγό του, τη συγγραφέα, ερευνήτρια και αρχαιολόγο Ζακλίν Καραγιώργη-Ζιράρ. Ο Βάσος Καραγιώργης έλεγε για την αρχαιολογία ότι ‘μια ζωή είναι πολύ σύντομη για να εμβαθύνει κανείς σ’ αυτή την επιστήμη, η οποία εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων από την εποχή που εμφανίστηκαν ως σήμερα. Είναι η ιστορία της ζωής’. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, τον ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερε. Για το σπουδαίο έργο του, την ευγένεια, τη σοφία του. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους οικείους του».

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτισμόςΠέθανε ο Κύπριος αρχαιολόγος, Βάσος Καραγιώργης - της Λ. Μενδώνη

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μεξικό: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας πόλης των Μάγια --...

Απονεμήθηκαν τα 37α βραβεία δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση

Το Ίδρυμα Μπότση απένειμε τα δημοσιογραφικά βραβεία στους συντάκτες...

Κορνήλιος Καστοριάδης (1922 – 1997)- Εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος...

Γιώτα Γουβέλη: Η παραμάνα

Η Γιώτα Γουβέλη επιστρέφει με ένα νέο μυθιστόρημα, που...