Στις πράσινες πολιτικές και την άμεση εφαρμογή τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης, ... Περισσότερα

Πέτρος Κόκκαλης για την ΚΑΠ: Ζητείται θάρρος αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το σύστημα

Epilogestv

Epilogestv

Στις πράσινες πολιτικές και την άμεση εφαρμογή τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης (RGC) στην Πάτρα, που είναι το μεγαλύτερο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με κυβερνήσεις που επιμένουν να κάνουν ό,τι έκαναν τα τελευταία 30 χρόνια, δηλαδή να αγνοούν την επιστημονική πραγματικότητα και να σπαταλούν πόρους, όχι μόνο φυσικούς, αλλά και κοινοτικούς, στη διατήρηση ενός status quo που καταρρέει κοινωνικά, πολιτικά και κλιματικά», σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κόκκαλης.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αφορά το 1/3 του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Είναι η παλαιότερη και σπουδαιότερη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Μέσω της ΚΑΠ έρχονται περίπου 20 δισ. ευρώ κάθε επταετία σε επιχορηγήσεις και παρ’ όλα αυτά έχει μειωθεί η έκταση της καλλιεργούμενης γης, η αξία του παραγόμενου προϊόντος και έχει ερημώσει η ύπαιθρος. Κάτι κάνουμε λάθος», τόνισε και πρόσθεσε: «Το 75% των αγροτών δεν ενημερώνεται για την ΚΑΠ, σκοπίμως, για να μπορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λειτουργεί με αδιαφάνεια, πελατειακά, πίσω από κλειστές πόρτες, δίχως κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πραγματικότητα της αγροτικής παραγωγής, την επιβίωση των αγροτών και την υγεία των καταναλωτών».

Αναφερόμενος στο θέμα του «πρασινίσματος» της ΚΑΠ, ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε πως «ο υπουργός έχει το θράσος να λέει ότι για τις πρόσφατες διαδηλώσεις των αγροτών φταίνε οι Πράσινοι λόγω ΚΑΠ. Οι Πράσινοι ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν την ΚΑΠ. Την ΚΑΠ που έφερε και υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία. Τώρα ζητούν αναθεώρηση, αφότου βγήκε όλη η αγροτική Ευρώπη στους δρόμους».

Advertisement
MEGA

«Στη χώρα μας δεν έχει γίνει καν ο Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης και κατέληξε: «Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου έχουν επιτρέψει την εισαγωγή φθηνών αγροτικών προϊόντων, από τρίτες χώρες, τα οποία παράγονται χωρίς προδιαγραφές, με φθηνή ή ακόμα και καταναγκαστική εργατική εργασία, με ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι αγρότες ασφυκτιούν λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, λιπασμάτων και αγοράς σπόρων. Ζητείται θάρρος αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το σύστημα».

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή