26.5 C
Serres

Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Date:

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών  δρώντας σταθερά ως πόλος ανάπτυξης του πολιτισμού στην Περιφέρεια μας διοργανώνει και φέτος την συνάντηση των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων τον μήνα  Μάϊο με  το  «Φεστιβάλ  Ερασιτεχνικού θεάτρου», δίνοντας την ευκαιρία στις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες των Δήμων του Νομού Σερρών να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό και με όλες τις απαραίτητες για την τέχνη του θεάτρου τεχνικές και οργανωτικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές. 

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 31 Μαΐου 2024 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θέατρου «Αστέρια» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει έκθεση στο φουαγιέ με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό των ομάδων που θα συμμετέχουν.
Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί με κάρτες εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

25/05|Ώρα: 20:00
«…ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΩΤΟΣ!» Συρραφή κωμικών σκετς
Σκηνοθεσία: Αστέρης Πολυχρονίδης
ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΦΗΒΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ

26/05|Ώρα: 21:00
«ΣΤΕΡΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΥΙΤΕΙ»
εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι «Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ»
Σκηνοθεσία: Νίκος Βεργίδης
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

29/05| Ώρα: 21:00
«ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega
Σκηνοθεσία: Κική Μάλαμα
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ – Β’ Διανομή

30/05| Ώρα: 21:15
«ΕΣΩΤΕΡΙΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» του Μάριου Ποντίκα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρύδας
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

31/05| Ώρα: 21:15
«ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» του Γιώργου Κάτου
Σκηνοθεσία: Ελένη Βαζάκα
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

25/05|Ώρα: 20:00
«…ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΩΤΟΣ!» συρραφή κωμικών σκετς
Σκηνοθεσία: Αστέρης Πολυχρονίδης
ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΦΗΒΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ 

Το Στούντιο Εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ολοκληρώνει τον φετινό του κύκλο με μία παράσταση δομημένη από κωμικά μονόπρακτα και σκετς. 

Η ομάδα μας έλαβε υπόψιν της τη φράση «το γέλιο χαρίζει υγεία και μακροζωία» και φρόντισε να δημιουργήσει μία παράσταση που να χαρίζει άφθονο γέλιο στους θεατές που θα την παρακολουθήσουν.

Το Στούντιο Εφήβων διανύει την πρώτη δεκαετία της δημιουργικής του ύπαρξης, καθιερώνοντας το ως το βασικό θεατρικό δημιουργικό εργαστήρι για εφήβους του Δήμου Σερρών.

Θέατρο, χορός, τραγούδι, θεατρικό παιχνίδι αλλά και δυνατούς φιλικούς δεσμούς είναι κάποια από τα αντικείμενα και οφέλη που βιώνουν και απολαμβάνουν οι έφηβοι του θεατρικού μας εργαστηρίου.

Με μουσικοχορευτικές παραστάσεις όπως το «Grease…twisted», «Chicago», «Fame», με θεατρικές παραστάσεις όπως «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Λόρκα και «…δια του γέλωτος» (συρραφή κωμικών μονόπρακτων και σκετς του Τσέχοφ, Βαλεντίν, κ.α.), με την 50λεπτη ταινία «ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ» και το βιντεοκλίπ του πρωτότυπου τραγουδιού «The Corona Song», τα παιδιά του Στούντιο Εφήβων έχουν γευτεί την γοητεία του θεάτρου, έχουν διδαχθεί την αξία της ομαδικότητας αλλά και της ευθύνης απέναντι στην ομάδα και έχουν εξελίξει τις κινησιολογικές, χορευτικές και φωνητικές τους δυνατότητες.

Ως επιμορφωτής του Στούντιο Εφήβων, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που είτε ήταν παρών στις συναντήσεις του εργαστηρίου, είτε θα είναι παρών επί σκηνής για την φετινή μας παράσταση «…δια του γέλωτος» και να τους ευχηθώ να είναι πάντα γεμάτα υγεία, θετική ενέργεια και δημιουργικότητα και να περάσουν ένα υπέροχο και ξεκούραστο καλοκαίρι.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Βασιλική Πανταζή, το Δ.Σ. και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιώργο Ανδρέου για την συνεχή στήριξη και υποστήριξη του θεσμού αυτού, προσφέροντας δωρεάν αυτό το δημιουργικό εργαστήρι θεάτρου για τους έφηβους της πόλης των Σερρών και όχι μόνο.

26/05|Ώρα: 21:00
“ΣΤΕΡΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΥΙΤΕΙ” εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι «Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ»
Θεατρική διδασκαλία & σκηνοθεσία: Νίκος Βεργίδης
Θεατρική διασκευή: Σωτήρης Καραουλάνης

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

Το έργο εξελίσσεται χρονικά γύρω στα 1900 περίπου και είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι «Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ», που ακούγεται σε όλη την Ελλάδα, συντάχθηκε και μελοποιήθηκε στο χωριό Νέο Σούλι Σερρών με αφορμή ότι ο Στέργιος Καμπούρης του Βασιλείου δεν ήθελε να παντρευτεί τη γυναίκα που του πρότειναν οι γονείς του.


Το τραγούδι «ο Στέργιος» το τραγουδάνε και οι φίλοι μας από την Θράκη αλλάζοντας ρυθμό, λόγια και μελωδία το οποίο όμως δεν βγήκε μέσα από τα γεγονότα, όπως το τραγούδι «ο Στέργιος» που μελοποιήθηκε και συνετάγει στο Νέο Σούλι Σερρών και το οποίο βγήκε μέσα από ιστορικά γεγονότα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, αντλήθηκαν από έντυπο υλικό, που περιλαμβάνει λεπτομερώς την ιστορία, το γενεαλογικό δέντρο, καθώς και φωτογραφικό υλικό του σπιτιού, του «Στέργιου», των παιδιών του, όπως και του εγγονού του Δημητρίου που διηγήθηκε την ιστορία.

Την εποχή εκείνη επικρατούσε το καθεστώς στο χωριό να αποφασίζουν οι γονείς μεταξύ τους για τον γάμο των παιδιών τους, για αυτό τον λόγο οι νέοι και οι νέες δεν έφερναν καμία αντίρρηση στην επιλογή που έκαμαν οι γονείς τους. Ο Στέργιος όμως ήταν ο μοναδικός από τους νέους του χωριού που αντέδρασε όταν οι γονείς του, τον υπέδειξαν να παντρευτεί την κοπέλα που επέλεξαν αυτοί, με τα γνωστά γεγονότα.

Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μας, με προσωπική αφοσίωση και αγάπη για το θέατρο, έχουν επενδύσει τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για να δημιουργήσουν μαζί με τον σκηνοθέτη μας τον Νίκο Βεργίδη, αυτή την παράσταση. Η ομάδα των ταλαντούχων ερασιτεχνών μας δεν είναι μόνο αφοσιωμένη αλλά και απίστευτα δεμένη! Η σκληρή δουλειά και το ταλέντο  έχουν λάμψει πραγματικά σε κάθε πρόβα, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε το κέφι της παράστασής μας με όλους εσάς!

Η θεατρική ομάδα λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Αυτή τη χρονιά δημιουργήσαμε για πέμπτη φορά θεατρική παραγωγή με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Εμμανουήλ Παππά   και την δεύτερη με τη συνεργασία του ιστορικού συλλόγου του χωριού Εμμανουήλ Παπάς.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους βοήθησαν στην παραγωγή αυτή και ήταν πάρα πολλοί. Πρώτη αυτών η
κ. Εύα Πιένκος Ματάκου, o Κώστας Μπιλίτος με όλο το θίασο να συνεργάζεται σε μια κατ’ εξοχήν ομαδική υπόθεση.

Προσεγγίσαμε με σεβασμό πολύ την ιστορική παράδοση της περιοχής ώστε να δώσουμε μια δροσερή διασκεδαστική παράσταση με τραγούδια και χορούς για να διασκεδάσει το κοινό. 

Ευχαριστώ όλο τον θίασο και ιδιαίτερα τον επιχειρηματία Γιώργο Καδή που πρόσφερε αρκετή εργασία στην κατασκευή του σκηνικού μας αλλά και των αξεσουάρ της παράστασης. 

29/05| Ώρα: 21:00
«ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega
Σκηνοθεσία: Κική Μάλαμα
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ – Β’ Διανομή
Λίγα λόγια για το έργο:

Το «Σκυλί του Περιβολάρη», ένα από τα πιο γνωστά έργα του De Vega−σε μετάφραση Τάκη Δραγώνα από τη διασκευή του ΖΩΡΖ ΝΕΒΕ για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (1963) με πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη στον ρόλο της Diana−, είναι μια παιχνιδιάρικη κωμωδία, γεμάτη γυναικοδουλειές. Η Κόμισσα και χήρα Diana «ερωτεύεται» τον Γραμματέα και κατώτερο της Θόδωρο, λόγω ζήλιας για τη σχέση του Θόδωρου με την ακόλουθή της Marsela, και η περιπέτεια ξεκινά… Η Diana παλεύει συνεχώς μεταξύ Έρωτα και Τιμής. 

Πρόκειται για ένα κεφάτο έργο, ασταμάτητης δράσης, με συνεχείς εναλλαγές, συνθήκη που αποτέλεσε για εμάς πρόκληση, ώστε να ανταποκριθούμε στον γρήγορο λόγο, στην άμεση ατάκα, στο γοργό tempo. Πρόκειται, σε πρώτη ανάγνωση, για μια συμβατική κωμωδία, το υπο-κείμενο της οποίας είναι, ωστόσο, βαθύτατο. Ο DeVega δεν συγγράφει μόνο μια κωμωδία με δυναμική ροή, αλλά ψυχογραφεί τους χαρακτήρες του και τους εξελίσσει συνεχώς, τους φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους, τους αποδίδει αμφίσημη συμπεριφορά. 

O DeVega καταγγέλλει την αριστοκρατία της εποχής του που προσποιείται, που λατρεύει τους «τύπους», που οφείλει να εμφανίζεται κοινωνικά ευπρεπής. Η ανάδειξη των προβληματισμών που ανακύπτουν από το κείμενο υποβοηθείται από τα σονέτα, που εντάχθηκαν σε ελεύθερη απόδοση, προκειμένου να αποδοθούν οι εσώτερες σκέψεις και η συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων −ως ένα άλλο είδος μονολόγου και ενδοσκοπικού προβληματισμού− και να δικαιολογηθεί εν μέρει η δράση και οι αποφάσεις τους, οι οποίες στο πρωτότυπο κείμενο παραμένουν ασαφείς.  

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών που πειραματίστηκε και δούλεψε σκληρά, ουσιαστικά, ομαδικά. Η Ερασιτεχνική Σκηνή απευθύνεται σε εργαζόμενους-ενεργούς πολίτες, που διέθεσαν τον χρόνο και τον εαυτό τους, αγνόησαν την κούραση, ανέβαλαν ή προσάρμοσαν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να είναι συστηματικά παρόντες/παρούσες στις πρόβες με συνέπεια, ζήλο, υπομονή κι αγάπη. Τους ευχαριστούμε έναν έναν προσωπικά για την άψογη συνεργασία, την ομαδική δουλειά και την εμπιστοσύνη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών. 


ΣέρρεςΦεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Β.Μητλιάγκα για το αναψυκτήριο στο Θερινό Θεατράκι: “Ο δήμος πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά του”- video

Στη λειτουργία του αναψυκτήριου στο Θεατράκι της οδού Δορυλαίου...

Σέρρες: Ξεκινά σήμερα το πανηγύρι της Τούμπας

Ανοίγει τις πύλες της η Θρησκευτική Εμποροπανήγυρις της Τούμπας....

“Κουρκούτι” το νερό στο Βαλτοτόπι Σερρών-“Δεν πίνεται ούτε με τα μάτια κλειστά”- video

Ανήκουστα όλα όσα δηλώνουν οι κάτοικοι στο Βαλτοπότι του...

Συνάντηση της Δημάρχου Σερρών με τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών

Την πρόεδρο και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα