«Μεγάλη η ευθύνη μου », λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την χειροτονία του, ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Αναφέρει ακόμα ότι οι τρεις νέοι μητροπολίτες, ... Περισσότερα

Φιλόθεος: Μεγάλη ευθύνη για μένα η εκλογή μου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Epiloges Press

Epiloges Press

«Μεγάλη η ευθύνη μου », λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την χειροτονία του, ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Αναφέρει ακόμα ότι οι τρεις νέοι μητροπολίτες, Φιλόθεος, Παραμυθίας κ. Σεραπίων και Φλωρίνης κ. Ειρηναίος θα μεταβούν από κοινού αμέσως μετά την ενθρόνισή τους, στο Φανάρι.

Ερ. Τι σημαίνει για εσάς η εκλογή σας και η παρουσία σας σε μια μητρόπολη που κουβαλά βαρύ ιστορικό φορτίο;

Απ. Οπωσδήποτε, συνεπάγεται μια μεγάλη ευθύνη, με διακατέχουν αισθήματα συγκίνησης. Κυρίως όμως αυτή η αίσθηση της ευθύνης, του να είσαι επίσκοπος ανθρώπων και να έχεις τη διακονία. Να παραπέμπεις συνεχώς τους ανθρώπους προς το πρόσωπο του Χριστού και να συγκροτείται γύρω από εσένα η εκκλησιαστική κοινότητα Θεσσαλονίκης. Είμαι ευγνώμων έναντι του Θεού στον οποίο οφείλουμε τα πάντα αλλά ευγνώμων και στο πρόσωπο του μακαριοτάτου κ. Ιερωνύμου και των μελών της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδας, οι οποίοι επέβλεψαν στην ταπεινότητά μου για να διακονήσω σε αυτήν την τόσο ιστορική ιερά μητρόπολη της πατρίδας μας.

Ερ. Να θεωρήσουμε ότι η παρουσία σας θα σηματοδοτήσει μια νέα σχέση της εκκλησίας με την πόλη;

Απ. Κοιτάξτε, ο κάθε επίσκοπος έρχεται για να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του. Το έργο του επισκόπου είναι το έργο της εκκλησίας, δηλαδή πως θα μπορέσει να οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους κοντά στο Χριστό και στην ίδια τη Σωτηρία. Ασφαλώς ο καθένας αξιοποιεί τα χαρίσματά του, αυτά που του έχει προσφέρει ο Θεός, τις δυνατότητές του, τον προσωπικό του χαρακτήρα. Ελπίζω και προσεύχομαι ο Θεός να ευλογήσει αυτήν την νέα προσπάθεια και με τη συνεργασία των κληρικών της ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης αλλά και των λαϊκών αδερφών και συνεργατών το έργο της τοπικής μας εκκλησίας να αυξηθεί και να προκόψει και ασφαλώς να συνεχιστεί το έργο αυτό το οποίο κατέλοιπε και ο Παναγιότατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος αλλά και οι υπόλοιποι προκάτοχοί μας.

Ερ. Υπάρχουν πράγματα που σκέφτεστε να αλλάξετε; Προφανώς και θα έχετε ενημερωθεί για την εικόνα στην επικράτεια της νέας σας μητρόπολης.

Απ. Θα προτιμούσα να έρθω πρώτα, να ενημερωθώ, να γνωρίσω πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις και στη συνέχεια με τη συνεργασία των άλλων παραγόντων της ιεράς μητροπόλεως να προχωρήσουμε σε ότι είναι αναγκαίο.

Ερ. Υπάρχει στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα των ταυτοτήτων. Πως τοποθετείστε εσείς ως ποιμενάρχης και πως σχολιάζετε τις επικρίσεις εκ μέρους μερίδας ιερωμένων;

Advertisement
MEGA

Απ. Κοιτάξτε η δική μου θέση δεν μπορεί να διαφέρει από την θέση της εκκλησίας της Ελλάδας, όπως έχει εκφραστεί κατά καιρόν με τις εγκυκλίους της και όπως στο πρόσφατό παρελθόν η διαρκής ιεράς σύνοδος του μηνός Αυγούστου και του μηνός Σεπτεμβρίου αποφάνθηκε ότι εξετάζει το ζήτημα και θα το θέσει ενώπιον της μελλούσης συνόδου της ιεραρχίας χωρίς επί του παρόντος να τίθεται κάποιο άλλο ειδικότερο ζήτημα.

Ερ. Το πρώτο σας ταξίδι θα είναι στο Φανάρι;

Απ. Πάντοτε οι μητροπολίτες των νέων χωρών πριν να αναλάβουν την επίσημη διαποίμανση της ιεράς μητροπόλεως δηλαδή πριν την ενθρόνιση συνηθίζεται να πηγαίνουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να λάβουν την ευλογία του Παναγιωτάτου κ. Βαρθολομαίου. Αυτό έχουμε αποφασίσει. Μαζί με τους νεοεκλεγέντες μητροπολίτες Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα και Φλωρίνης κ. Ειρηναίο να πράξουμε και εμείς. Πριν την ενθρόνισή μας θα μεταβούμε στο Φανάρι για να ζητήσουμε την ευλογία του Παναγιωτάτου. Και τούτο θα το πράξουμε με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026