Ένα από τα ζητήματα που επανέρχονται κάθε χρόνο είναι αυτό των φορολογικών δηλώσεων. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται με θέματα όπως το πότε θα είναι έτοιμο το ... Περισσότερα

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζουν όλα στην υποβολή τους - Κίνητρα στους συνεπείς, κυρώσεις στους «ξεχασιάρηδες»

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

 Ένα από τα ζητήματα που επανέρχονται κάθε χρόνο είναι αυτό των φορολογικών δηλώσεων. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται με θέματα όπως το πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα, ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δίνονται παραδοσιακά συνεχείς παρατάσεις στη σχετική προθεσμία, ανάλογα με τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

   Αυτή η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Από το 2025 και μετά, οι κανόνες θα είναι προκαθορισμένοι, ενώ θα δίνονται επιπλέον κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους άμεσα. Παράλληλα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των λογιστών: η κατάργηση των παρατάσεων, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που έχουν στερηθεί για πολλά χρόνια.

   Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά τη θέσπιση κυρώσεων για τους υπεύθυνους των δημοσίων φορέων, σε περίπτωση καθυστερήσεων στην αποστολή δεδομένων προς την ΑΑΔΕ, τα οποία είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Οι ίδιες κυρώσεις θα ισχύουν και για την ΑΑΔΕ, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος.

   Το σημαντικό είναι ότι οι κυρώσεις θα είναι προσωποποιημένες, επιβαρύνοντας τα αρμόδια στελέχη και όχι τους οργανισμούς ή φορείς. Έχουν τεθεί σαφείς προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ προβλέπονται εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους και ποινές για τους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση αμέλειας. Με αυτές τις αλλαγές, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει να λύσει τα προβλήματα των εκκρεμοτήτων και των παρατάσεων, βασιζόμενο σε προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έτσι, καθορίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων.

   Τα κίνητρα

   Ας δούμε αναλυτικά τι αλλάζει και πώς διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων:

   * Από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

   Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου κάθε έτους, με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:

   α) 4% έκπτωση για όσους υποβάλουν δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

   β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Advertisement
Family Kitchen

   γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

   Επιπλέον, η καταβολή του φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα μονιμοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου.

   Οι κυρώσεις

   Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος ήταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων από τους φορείς προς την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ή λανθασμένες εκκαθαρίσεις, που υποχρέωναν τους φορολογούμενους να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις.

   Για την αποφυγή αυτών των καθυστερήσεων, θεσπίζονται κυρώσεις για τους διοικητές οργανισμών, υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου, γενικούς γραμματείς των Δήμων, καθώς και υπευθύνους μισθοδοσίας, σε περίπτωση που δεν αποστείλουν τα απαραίτητα δεδομένα στην ΑΑΔΕ έγκαιρα.

   Ειδικότερα, δημιουργείται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

   Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ. Τα δεδομένα αυτά αφορούν αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα και φόρους που έχουν παρακρατηθεί.

   Σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ανακριβούς αποστολής των στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα υπεύθυνα άτομα. Το πρόστιμο αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Αν καθυστερήσει η ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

24/08/25 1:12 πμ

Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα