Ένα από τα ζητήματα που επανέρχονται κάθε χρόνο είναι αυτό των φορολογικών δηλώσεων. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται με θέματα όπως το πότε θα είναι έτοιμο το ... Περισσότερα

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζουν όλα στην υποβολή τους - Κίνητρα στους συνεπείς, κυρώσεις στους «ξεχασιάρηδες»

Epiloges Press

Epiloges Press

 Ένα από τα ζητήματα που επανέρχονται κάθε χρόνο είναι αυτό των φορολογικών δηλώσεων. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται με θέματα όπως το πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα, ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δίνονται παραδοσιακά συνεχείς παρατάσεις στη σχετική προθεσμία, ανάλογα με τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

   Αυτή η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Από το 2025 και μετά, οι κανόνες θα είναι προκαθορισμένοι, ενώ θα δίνονται επιπλέον κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους άμεσα. Παράλληλα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των λογιστών: η κατάργηση των παρατάσεων, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που έχουν στερηθεί για πολλά χρόνια.

   Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά τη θέσπιση κυρώσεων για τους υπεύθυνους των δημοσίων φορέων, σε περίπτωση καθυστερήσεων στην αποστολή δεδομένων προς την ΑΑΔΕ, τα οποία είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Οι ίδιες κυρώσεις θα ισχύουν και για την ΑΑΔΕ, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος.

   Το σημαντικό είναι ότι οι κυρώσεις θα είναι προσωποποιημένες, επιβαρύνοντας τα αρμόδια στελέχη και όχι τους οργανισμούς ή φορείς. Έχουν τεθεί σαφείς προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ προβλέπονται εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους και ποινές για τους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση αμέλειας. Με αυτές τις αλλαγές, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει να λύσει τα προβλήματα των εκκρεμοτήτων και των παρατάσεων, βασιζόμενο σε προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έτσι, καθορίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων.

   Τα κίνητρα

   Ας δούμε αναλυτικά τι αλλάζει και πώς διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων:

   * Από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

   Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου κάθε έτους, με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:

   α) 4% έκπτωση για όσους υποβάλουν δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

   β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

   γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

   Επιπλέον, η καταβολή του φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα μονιμοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου.

   Οι κυρώσεις

   Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος ήταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων από τους φορείς προς την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ή λανθασμένες εκκαθαρίσεις, που υποχρέωναν τους φορολογούμενους να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Advertisement
Babis

   Για την αποφυγή αυτών των καθυστερήσεων, θεσπίζονται κυρώσεις για τους διοικητές οργανισμών, υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου, γενικούς γραμματείς των Δήμων, καθώς και υπευθύνους μισθοδοσίας, σε περίπτωση που δεν αποστείλουν τα απαραίτητα δεδομένα στην ΑΑΔΕ έγκαιρα.

   Ειδικότερα, δημιουργείται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

   Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ. Τα δεδομένα αυτά αφορούν αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα και φόρους που έχουν παρακρατηθεί.

   Σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ανακριβούς αποστολής των στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα υπεύθυνα άτομα. Το πρόστιμο αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Αν καθυστερήσει η ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video