Αβγό, γιαούρτι, σκόρδο, βούτυρο. Αυτά τα απλά συστατικά απογειώνονται γευστικά στη συνταγή για τούρκικα αβγά, ιδανική για πρωινό ή brunch. Τα τούρκικα αβγά τα έμαθα πριν λίγα χρόνια, από μια ... Περισσότερα

Φτιάξε στα γρήγορα τούρκικα αβγά για brunch

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Αβγό, γιαούρτι, σκόρδο, βούτυρο. Αυτά τα απλά συστατικά απογειώνονται γευστικά στη συνταγή για τούρκικα αβγά, ιδανική για πρωινό ή brunch.

Advertisement
 

Τα τούρκικα αβγά τα έμαθα πριν λίγα χρόνια, από μια φίλη που μου τα εκθείαζε. Ακούς γιαούρτι με σκόρδο και λιωμένο πικάντικο βούτυρο και σκέφτεσαι: Μα, καλά, για πρωινό; Ναι, είναι η απάντηση και θα με θυμηθείς όπως θυμάμαι εγώ τη φίλη μου!

Μπορεί αυτό το πρωινό να μην είναι για κάθε μέρα, αλλά είναι σίγουρα σπέσιαλ και σίγουρο γιατρικό μετά από μια «δύσκολη» νύχτα! Σε brunch, επίσης, δεν παίζονται.

Λοιπόν, τι είναι τα τούρκικα αβγά. Αποτελούνται από τρία μέρη: Γιαούρτι το οποίο αναμειγνύουμε με λίγο (ή πολύ) σκόρδο – αν δεν το θέλουμε δεν βάζουμε καθόλου, πάντως ταιριάζει πολύ! Επίσης, στο γιαούρτι βάζω λίγο αλάτι, κόκκινο πιπέρι και άνηθο. Μοιράζουμε το γιαούρτι στη βάση δύο πιάτων και το απλώνουμε κυκλικά ώστε να κάτσει πάνω του το αβγό.

Φτιάξε στα γρήγορα τούρκικα αβγά για brunch
Καρολίνα Δωρίτη

Το δεύτερο μέρος είναι το βούτυρο, το οποίο λιώνουμε με μπαχαρικά όπως πάπρικα και κύμινο. Μπορούμε να το κάνουμε όσο καυτερό θέλουμε, ενώ πολύ του πάει και η καπνιστή πάπρικα. Μπορούμε γενικά να παίξουμε με τα μπαχαρικά, ανάλογα με το τι μας αρέσει.

Τέλος, έχουμε το αβγό το οποίο είναι ποσέ. Πολλοί φοβούνται τα αβγά ποσέ στην παρασκευή τους, αλλά εγώ θα σας πω πως είναι θέμα πρακτικής. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής και χρησιμοποιήστε πολύ φρέσκα αβγά, κρύα από το ψυγείο. Αυτό βοηθάει ώστε το ασπράδι να είναι πιο δεμένο και να μην απλωθεί μόλις ρίξουμε το αβγό στο βραστό νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κάνετε τηγανητά (λίγο πιο βαρύ) ή βραστά μελάτα. Το σημαντικό είναι ο κρόκος να είναι μελάτος, ώστε να τρέξει και να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, κάντε πικάντικο το βούτυρο και προσθέστε στο τέλος επιπλέον μπούκοβο ή φρέσκο τσίλι ψιλοκομμένο. Μαγεία! Γαρνίρω μεταξύ άλλων με σουμάκ, ένα ανατολίτικο μπαχαρικό που δεν είναι πικάντικο αλλά ξινίζει ελαφρώς, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το σουμάκ το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχουμε, γαρνίρουμε με μπαχαρικά της αρεσκείας μας, όπως καπνιστή πάπρικα, καπνιστό αλάτι, μαύρο πιπέρι, ζαατάρ κ.λπ.

Συνταγή για τούρκικα αβγά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Vegetarian | Gluten-free

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

  • 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι
  • ¼ κ.γ. πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά)
  • 1 κ.γ. άνηθος
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
  • 30 γρ. βούτυρο
  • ¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • αλάτι
  • λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 μεγάλα αβγά (κρύα από το ψυγείο)
  • 1 κ.γ. ξύδι λευκό ή χυμό λεμόνι

Για γαρνίρισμα

  • μπούκοβο
  • σουμάκ
  • άνηθος

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με λίγο αλάτι, την πάπρικα, τον άνηθο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε εκτός ψυγείου μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

Advertisement
ΔΕΗ

Βάζουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο με το κύμινο, την πάπρικα, λίγο αλάτι και λίγο μπούκοβο. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και να αρωματιστεί το βούτυρο.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα, γεμάτη με νερό ως τη μέση περίπου, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Όταν αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει το νερό χωρίς να πάλλεται και προσθέτουμε το ξύδι.

Σπάμε το πρώτο αβγό μέσα σε πολύ ψιλό σουρωτήρι. Έτσι στραγγίζει από το πολύ ρευστό ασπράδι, σε περίπτωση που έχει.

Στη συνέχεια αδειάζουμε προσεκτικά το αβγό μέσα σε ένα φλιτζανάκι και το έχουμε κοντά μας. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το βραστό νερό δημιουργώντας έναν στρόβιλο. Εκεί μέσα αδειάζουμε το αβγό. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ασπρίσει καλά.

Advertisement
Babis

Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε λίγο χαρτί κουζίνα πάνω σε ένα πιάτο και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε εκεί πάνω το αβγό, να στραγγίσει από τα νερά. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο αβγό.

Μοιράζουμε το γιαούρτι σε δύο πιάτα και το απλώνουμε με το κουτάλι στη βάση. Τοποθετούμε το αβγό από πάνω και περιχύνουμε με το βούτυρο. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, σουμάκ και άνηθο, και σερβίρουμε αμέσως.

Καρολίνα Δωρίτη

πηγή ow.gr

photo Καρολίνα Δωρίτη


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο