Στους τέσσερις βασικούς πυλώνες για την στήριξη των επιχειρήσεων στην χώρα, τις υποδομές, δεξιότητες, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και ψηφιακές υπηρεσίες αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.     Αυτό ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στους τέσσερις βασικούς πυλώνες για την στήριξη των επιχειρήσεων στην χώρα, τις υποδομές, δεξιότητες, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και ψηφιακές υπηρεσίες αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

 

Αυτό στην ομιλία του στο συνέδριο «Future of Retail» της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να μπορέσει να πραγματοποιήσει απλουστεύσεις εντός του 2020 οι οποίες θα είναι πολλαπλές και θα αφορούν τα βασικά γεγονότα της διαχείρισης και της καθημερινότητας μιας επιχείρησης».

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν τα διάφορα συστήματα του κράτους συνομιλήσουν μεταξύ τους. «Εκτιμούμε ότι πριν παρέλθει το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα έχουμε αναρτήσει μια πλατφόρμα, την gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτήν θα συγκεντρώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου. Εκτιμούμε ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει θα είναι ένα ‘οικοδόμημα’ στο οποίο θα προστίθενται διαρκώς νέα πράγματα». Όπως επεσήμανε «θα ξεκινήσουμε από δυο ψηφιακές υπηρεσίες, την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Και βήμα βήμα θα προσθέτουμε διαρκώς διαδικασίες είτε για επιχειρήσεις, είτε για πολίτες σε αυτήν την πύλη με στόχο να περάσουμε εκεί το σύνολο των αλληλεπιδράσεων του πολίτη, του εμπόρου, του επιχειρηματία με το κράτος».

Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι «όταν αναρτηθεί αυτή η πλατφόρμα, ένας από τους τρόπους ταυτοποίησης θα είναι ο πολίτης να χρησιμοποιεί τους κωδικούς των τραπεζικών του λογαριασμών που έχει στην τράπεζά του», δηλαδή τους κωδικούς που χρησιμοποιεί στις ηλεκτρονικές του τραπεζικές συναλλαγές.

 

«Η αποστολή μας απέναντι στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο είναι ευρύτερη ιδιαίτερα σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε σχέση με την προφανή μετατόπιση προς το ηλεκτρονικό εμπόριο» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να δώσουμε εκπαίδευση, εργαλεία, υπηρεσίες κι υποδομές.

Όσον αφορά στις υποδομές εκτιμούμε ότι είμαστε πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης. Αλλά θα φτάσουμε εκεί που πρέπει να είμαστε. Η δημοπρασία του φάσματος του 5G που θα γίνει στο τέλος του έτους θα βοηθήσει. Θα επενδύσουμε σε νέου τύπου υποδομές. Όπως με ενημέρωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης θα τρέξει δυο προσκλήσεις από το ΕΣΠΑ μέσα στις επόμενες εβδομάδες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η πρώτη θα αφορά επενδύσεις τεχνολογικού εξοπλισμού και η δεύτερη εκπαίδευση πάνω σε νέες τεχνολογίες».

Advertisement
MEGA

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για «χάσμα δεξιότητων στην αγορά» κι ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν στην εκπαίδευση των στελεχών. «Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και καταλύτης σε αυτήν την προσπάθεια». Όσον αφορά στις υπηρεσίες, στόχος είναι η απλοποίηση των γεγονότων ζωής, το gov.gr που θα είναι κεντρικός πυλώνας για όλους.

 

«Αν διαλειτουργήσουμε τα βασικά μητρώα του κράτους κλείνουμε τον μεγαλύτερο όγκο του προβλήματος. Ωστόσο οι πιο συχνές αλληλεπιδράσεις με το Δημόσιο είναι η εξουσιοδότηση κι η υπεύθυνη δήλωση, για αυτό και ξεκινήσαμε με αυτές κι έπεται η συνταγογράφηση, έτσι το κράτος θα μπορεί να μετράει το τι συνταγογραφείται και αυτό να μπορεί να διεκπεραιώνεται άυλα, να πηγαίνει στο κινητό, ενδεχομένως κάποιες συνταγές να πραγματοποιούνται ίσως κι από απόσταση».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα τρέχει γιατί αντιλαμβάνεται πλήρως ότι είναι ένα από τα βασικά προβλήματα για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026