Ο θυρεοειδής είναι ένας σκληρά εργαζόμενος -σε σχήμα πεταλούδας- αδένας, που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αυτός με τη σειρά του παρέχει ενέργεια για τη διατήρηση κρίσιμων σωματικών ... Περισσότερα

Πιθανό πρόβλημα στον θυρεοειδή αν σας συμβαίνει αυτό στην τουαλέτα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο θυρεοειδής είναι ένας σκληρά εργαζόμενος -σε σχήμα πεταλούδας- αδένας, που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αυτός με τη σειρά του παρέχει ενέργεια για τη διατήρηση κρίσιμων σωματικών λειτουργιών, όπως η αναπνοή, η πέψη και η κυκλοφορία του αίματος.

Advertisement
 

Περίπου το 60% των ατόμων με πάθηση του θυρεοειδούς δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα και επομένως δεν αναζητούν θεραπεία.

Το να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας πάθησης του θυρεοειδούς είναι σημαντικό. Και ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί όταν πάτε στην τουαλέτα μπορεί να σημαίνει ότι είναι ώρα για μια επίσκεψη στον γιατρό.

Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός είναι οι δύο πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς
Υπάρχουν διάφορες μορφές προβλημάτων του θυρεοειδούς. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. “Όταν ο θυρεοειδής αδένας που υπολειτουργεί, λέμε ότι υπάρχει υποθυρεοειδισμός. Αυτό σημαίνει ότι ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες”, εξηγεί η δρ. Yasmin Akhunji, ενδοκρινολόγος στην Paloma Health και διευκρινίζει: “Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα, όπως ατονία, ξηροδερμία, εύθραυστα νύχια και αύξηση βάρους.

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας είναι γνωστός ως υπερθυρεοειδισμός. Αυτό σημαίνει ότι ο θυρεοειδής παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα, όπως υπερβολική εφίδρωση, ανησυχία και γρήγορο καρδιακό παλμό”.

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να εκδηλωθούν με γαστρεντερικά συμπτώματα
Αν και μπορεί να μην συνδέει κανείς τον θυρεοειδή με το στομάχι, τα δύο αυτά όργανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο γαστρεντερικό σύστημα. Όταν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων πεπτικών προβλημάτων.

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής επιβραδύνει τις διάφορες διαδικασίες του οργανισμού και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε από τις πολλές λειτουργίες, που εκτελεί το πεπτικό σας σύστημα. Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει την κίνηση της τροφής μέσω του στομάχου και των εντέρων. Η επιβράδυνση της πέψης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως καούρα, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Όταν ο θυρεοειδής είναι υπερδραστήριος, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει διάφορους τύπους προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα.

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να επιταχύνει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού
Όπως ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει το σώμα, έτσι και ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει τα πράγματα. “Στην αρχή, τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να είναι ασαφή και εύκολο να παραβλεφθούν”, εξήγησε η ενδοκρινολόγος Shiri Levy. “Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί προκαλέσει σοκ σε όργανα, όπως η καρδιά και το ήπαρ”.

Μερικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον υπερθυρεοειδισμό μοιάζουν λογικά, όταν σκέφτεστε ότι το σώμα εργάζεται σε… υπερωρίες. Ο γρήγορος καρδιακός παλμός, ο αυξημένος μεταβολισμός που οδηγεί σε απώλεια βάρους, η υπερβολική εφίδρωση και το αίσθημα άγχους είναι όλα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Αυτά είναι μόνο μερικά προειδοποιητικά σημάδια προβλημάτων του θυρεοειδούς. Άλλα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στα μαλλιά, ή υπερβολική ευαισθησία στη ζέστη και στο κρύο.

Advertisement

Και ενώ η διάρροια και οι συχνές κενώσεις του εντέρου μπορεί να σηματοδοτούν πολλές διαφορετικές καταστάσεις, μπορεί επίσης να προκαλούνται από τις ορμόνες που παράγονται από έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή.

Μην υποτιμάτε τις ασυνήθιστες αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας
Οι συχνές κενώσεις μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Φυσικά όλοι οι άνθρωποι έχουν. Αλλά η συχνότητα ποικίλλει. Δεν υπάρχει γενικά αποδεκτός αριθμός φορών που ένα άτομο πηγαίνει στην τουαλέτα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ωστόσο, ο καθένας μας έχει τις δικές του ιδιαίτερες συνήθειες όσον αφορά τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Και ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν τις συνήθειες αυτές (από παρενέργειες φαρμάκων έως στομαχικές διαταραχές που προκαλούνται από τροφιμογενείς ασθένειες) οι ειδικοί συνιστούν να μιλήσετε με τον γιατρό σας για αλλαγές που διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα.

Πηγή: www.iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σταύρος Παπασταύρου: «Η προοπτική του ΙMEC αναβαθμίζει τη σημασία του έργου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου»

13/11/25 8:24 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: «Η προοπτική του ΙMEC αναβαθμίζει τη σημασία του έργου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου»

Ταυτοποιήθηκαν έξι άτομα για διαρρήξεις ATM και κλοπές αυτοκινήτων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

13/11/25 8:21 μμ

Ταυτοποιήθηκαν έξι άτομα για διαρρήξεις ATM και κλοπές αυτοκινήτων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Στην πόλη των Σερρών βρέθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΑΒ Βασιλική Δημητροπούλου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

13/11/25 8:13 μμ

Σέρρες: Διήμερη εκπαίδευση για το προσωπικό του ΕΚΑΒ – video

Νύχτα αγωνίας στη δομή στο Κλειδί: Με τι φόβο ζουν οι κάτοικοι - video

13/11/25 8:12 μμ

Νύχτα αγωνίας στη δομή στο Κλειδί: Με τον φόβο ζουν οι κάτοικοι – video

Επιμελητήριο Σερρών: Αυξημένο ενδιαφέρον και πλήρης ενημέρωση στην εκδήλωση για το Πληροφοριακό Σύστημα «Open Business»

13/11/25 7:20 μμ

Επιμελητήριο Σερρών: Αυξημένο ενδιαφέρον και πλήρης ενημέρωση στην εκδήλωση για το Πληροφοριακό Σύστημα «Open Business»

Κυριάκος Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Ζητάμε παράταση στην εξαίρεση της φορολογίας καυσίμων για αγροτικό τομέα, ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα»

13/11/25 7:14 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Ζητάμε παράταση στην εξαίρεση της φορολογίας καυσίμων για αγροτικό τομέα, ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα»

Σ. Φάμελλος: Είστε υπεύθυνοι για την καταστροφή της ελληνικής υπαίθρου

13/11/25 7:03 μμ

Σ. Φάμελλος: Είστε υπεύθυνοι για την καταστροφή της ελληνικής υπαίθρου

WWF: Οι οικολογικοί διάδρομοι ως μέσο προστασίας της άγριας ζωής

13/11/25 7:01 μμ

WWF: Οι οικολογικοί διάδρομοι ως μέσο προστασίας της άγριας ζωής

Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον υφ.Δικαιοσύνης και τον δήμαρχο Δελφών

13/11/25 6:59 μμ

Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον υφ.Δικαιοσύνης και τον δήμαρχο Δελφών

Κομισιόν: Στρατηγική μας προτεραιότητα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

13/11/25 6:58 μμ

Κομισιόν: Στρατηγική μας προτεραιότητα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

ΕΟΤ: Στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται το διεθνές ετήσιο συνέδριο Hays Travel Overseas 2025

13/11/25 6:57 μμ

ΕΟΤ: Στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται το διεθνές ετήσιο συνέδριο Hays Travel Overseas 2025

Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του Ζωολογικού Κήπου του Δήμου Θεσσαλονίκης

13/11/25 6:55 μμ

Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του Ζωολογικού Κήπου του Δήμου Θεσσαλονίκης