Ποιο ξίδι απολυμαίνει και ποιες επιφάνειες θέλουν προσοχή

415
ΠΟΙΟ ΞΥΔΙ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΠΟΙΟ ΞΥΔΙ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ

Υπάρχει κόσμος που συστήνει το ξίδι για κάθε καθαριστική ανάγκη. Υπάρχει σε αυτό μια βάση, αρκεί να ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο είδος και να αποφεύγεις επιφάνειες που μπορεί να καταστραφούν.

Δεν πρέπει να υπάρχει ελληνικό σπίτι στο οποίο κάποια μητέρα ή κάποια γιαγιά να μην έχει χρησιμοποιήσει ξύδι για να καθαρίσει κάτι. Από τον πάγκο της κουζίνας και τη βρύση, έως τα πατώματα, την καφετιέρα, το πλυντήριο και τις αποχετεύσεις στο μπάνιο και το μπαλκόνι.

Το ξύδι «κυκλοφορεί» εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες ως απολυμαντικό. Είναι φυσικό και όχι χημικό προϊόν, είναι και φθηνό, και κάπως έτσι βρίσκεται διαχρονικά στα ντουλάπια με τα καθαριστικά μας. Το θέμα είναι αν ισχύουν όσα ξέρουμε γι’ αυτό.

Μελέτες έχουν δείξει πως το λευκό αποσταγμένο ξίδι –όχι όποιο κι όποιο– μπορεί να σκοτώσει μικρόβια (μύκητες, βακτήρια κλ.π). Πάντα πρέπει να το αραιώνουμε με νερό. Η ενδεδειγμένη αναλογία είναι 50% νερό και 50% ξύδι. Προτείνεται επίσης να φοράμε γάντια όταν το χρησιμοποιούμε, ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα.

Για να είναι το λευκό αποσταγμένο ξύδι αποτελεσματικό, χρειάζεται να μείνει στο σημείο που θέλουμε να καθαρίσουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά. Αν θέλουμε να ξεφορτωθούμε ιούς (να θυμίσω την πρώτη εποχή της πανδημίας, όταν περνούσαμε με ξύδι ό,τι αγοράζαμε από το σούπερ μάρκετ), χρειάζεται η ουσία να παραμείνει σε μια επιφάνεια επί 30 λεπτά.

Advertisement

Καθαριότητα στην κουζίνα

Για να απολυμάνεις τις εστίες της κουζίνας, αρκεί ένα πέρασμα με ξίδι που έχει οξικό οξύ. Είναι το κύριο συστατικό του ξυδιού και παρεμπιπτόντως, σημαντική πρώτη ύλη για πολλές χημικές βιομηχανίες. Ενδεικτικά, η παγκόσμια ζήτηση φτάνει στα 6,5 εκατομμύρια τόνους. Ερεθίζει όμως τους πνεύμονες, οπότε σε κάθε χρήση πρέπει να προσέχουμε να αερίζεται επαρκώς o χώρος.

ΠΟΙΟ ΞΥΔΙ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ

Παρεμπιπτόντως, το οξικό οξύ είναι ο λόγος που γίνονται κρύσταλλο τα τζάμια όταν τα καθαρίζεις με ξύδι και τα σκουπίζεις με σελίδες εφημερίδας.

  • Aν τυχόν χρησιμοποιούμε ξίδι για τον καθαρισμό και την απολύμανση συσκευών, πρέπει να το ξεπλένουμε δυο φορές με νερό.
  • Αν θέλουμε να νικήσουμε άλατα, το αφήνουμε κάποιες ώρες.
  • Στο πλυντήριο, η χρόνια χρήση ξυδιού δεν αποκλείεται να φθείρει τα ελαστικά μέρη και τον σωλήνα.

Καθαριότητα στο μπάνιο

Το ξύδι χρειάζεται 10 λεπτά για να απομακρύνει και τα υπολείμματα σαπουνιού που κάπου έχουν ξεχαστεί στο μπάνιο.

Την κεφαλή του ντους μπορείτε να την καθαρίσετε με μια οδοντόβουρτσα στην οποία έχετε βάλει μη αραιωμένο ξύδι (κατευθείαν δηλαδή, από το μπουκάλι). Και πάλι, ξεπλένουμε για να φύγει τελείως, αφότου λάμψει η κεφαλή.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως στα λούκια ρίχνουμε πρώτα πέντε κουταλιές σούπας μαγειρική σόδας και από πάνω μια κούπα ξύδι. Βλέπουμε τις φυσαλίδες να αναδύονται (αυτό σημαίνει πως πετύχαμε την αφαίρεση των λιπών και την αφαλάτωση) και ξεπλένουμε με ζεστό νερό.

Το ακροφύσιο της βρύσης το καθαρίζουμε με διάλυμα ξυδιού και νερού.

ΠΟΙΟ ΞΥΔΙ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι επιφάνειες στις οποίες δεν πρέπει να βάζουμε ξύδι

Ό,τι κάνει αυτό το προϊόν θαυματουργό –μια θεία μου το αποκαλεί «άγιο»– για κάποιες επιφάνειες, συσκευές κ.λπ., το κάνει επικίνδυνο για άλλες.

Συγκεκριμένα, το ξίδι μπορεί να χαράξει επιφάνειες από φυσική πέτρα (βλ. γρανίτης, μάρμαρο, τραβερτίνη κ.λπ.) ή να αφαιρέσει το στεγανοποιητικό αν συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε για καιρό. Μπορεί να θαμπώσει και το φινίρισμα δαπέδου από σκληρό ξύλο. Εξυπακούεται πως το ίδιο μπορεί να προκληθεί στα ξύλινα έπιπλα.

Θα προτείναμε να αποφεύγετε να καθαρίζετε με ξύδι κατσαρόλες και τηγάνια από χυτοσίδηρο, αφού μπορεί να φθείρει την επιφάνεια και άρα να τα καταστρέψει. Ίδιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αν χρησιμοποιηθεί και σε οθόνες συσκευών.

Το τελευταίο SOS είναι πως για το καλό μας δεν πρέπει να αναμιγνύουμε το ξύδι με ουσίες όπως η χλωρίνη ή η αμμωνία, καθώς αυτό που προκύπτει είναι τοξικό.

πηγή ow.gr