Ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ανιχνεύσεων του ιού της πολιομυελίτιδας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες υπογραμμίζει τη σημασία του να διατηρήσουμε την Ευρώπη απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα, σημειώνουν σε ... Περισσότερα

Πολιομυελίτιδα: Ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ανιχνεύσεων του ιού στην Ευρώπη - Τι προειδοποιούν ECDC και ΠΟΥ

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ανιχνεύσεων του ιού της πολιομυελίτιδας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες υπογραμμίζει τη σημασία του να διατηρήσουμε την Ευρώπη απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα, σημειώνουν σε άρθρο τους η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ, και ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Advertisement
 

Η πολιομυελίτιδα είναι μια ξεχασμένη ασθένεια για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ευρώπη από το 2002, χάρη στα επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού, την εκτεταμένη επιτήρηση και την αντιμετώπιση κρουσμάτων. Ωστόσο, από το 2015 ως το 2022 ο ιός ανιχνεύεται σε τουλάχιστον μία χώρα της Ευρώπης κάθε χρόνο, ενώ το 2024 ανιχνεύθηκε ιός πολιομυελίτιδας τύπου 2 προερχόμενος από εμβόλιο στα συστήματα αποχέτευσης 14 πόλεων σε πέντε χώρες (Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Φινλανδία).

Οι ιοί αυτοί συνδέονται με μια γενεαλογική γραμμή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία το 2020 και κυκλοφόρησε σε άλλες 21 χώρες της Αφρικής, προκαλώντας επιδημίες σε 15 από αυτές. Η ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας δείχνει ότι πριν εντοπιστεί στην Ευρώπη, ο ιός κυκλοφορούσε για έναν χρόνο αλλού. Δεν υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία κυκλοφορία του ιού στην Ευρώπη λόγω αυτών των εισαγωγών. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση εάν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, εκτεθούν στον ιό, όπως συνέβη πρόσφατα στο Τατζικιστάν, την Ουκρανία, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Eurosurveillance», σημειώνεται ότι «κάθε χώρα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση για την ανίχνευση της παρουσίας του ιού της πολιομυελίτιδας μέσω συστημάτων επιτήρησης, να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα εάν εντοπιστεί οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού και να δεσμευτεί να διατηρήσει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε κάθε κοινότητα ετησίως έως ότου επιτευχθεί η παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας».

Το ECDC εκτιμά ότι 2,4 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ενδέχεται να μην έχουν λάβει κατά την περίοδο 2012-2021 τον κύκλο εμβολιασμών που απαιτείται για την προστασία από τον ιό, ενώ επιπλέον 600.000 παιδιά ενδέχεται να έχουν χάσει τον εμβολιασμό τους την περίοδο 2022-2023.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ 

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιερρακάκης: «Η ελληνική οικονομία έχει πετύχει κάτι αδιανόητο: κατατάσσεται στις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη»

20/11/25 10:59 μμ

Πιερρακάκης: «Η ελληνική οικονομία έχει πετύχει κάτι αδιανόητο: κατατάσσεται στις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη»

Στις 21 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζουν τα ονόματα Μαρία, Μαριέττα, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος, Βιργινία, Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Λεμονιά, Σουλτάνης, Σουλτάνα, Σούζυ, Σούζη, Τάνια.

20/11/25 10:53 μμ

Εορτολόγιο: Τα Εισόδια της Θεοτόκου – Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Νοεμβρίου

Σέρρες: "Τα τρακτέρ στους δρόμους" - Κάλεσμα για κινητοποιήσεις - video

20/11/25 10:50 μμ

Σέρρες: “Τα τρακτέρ στους δρόμους” – Κάλεσμα για κινητοποιήσεις – video

Ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Σέρρες

20/11/25 10:35 μμ

Ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Σέρρες

Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

20/11/25 10:19 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Η Πειραιώς φέρνει το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Yellow στις μετακινήσεις με το Freenow

20/11/25 10:16 μμ

Η Πειραιώς φέρνει το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Yellow στις μετακινήσεις με το Freenow

Η Λέινι Γουίλσον απέσπασε το κορυφαίο βραβείο της κάντρι μουσικής για δεύτερη φορά

20/11/25 10:10 μμ

Η Λέινι Γουίλσον απέσπασε το κορυφαίο βραβείο της κάντρι μουσικής για δεύτερη φορά

Η πόλη Κουπιάνσκ βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας

20/11/25 10:09 μμ

Η πόλη Κουπιάνσκ βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας

Η κληρονομιά των Gilliéron συναντά το ΑΠΘ - Εγκαινιάστηκε η έκθεση στο Μουσείο Εκμαγείων

20/11/25 10:07 μμ

Η κληρονομιά των Gilliéron συναντά το ΑΠΘ – Εγκαινιάστηκε η έκθεση στο Μουσείο Εκμαγείων

Πέθανε ο μπασίστας των Stone Roses και Primal Scream, Γκάρι "Μάνι" Μούνφιλντ

20/11/25 10:06 μμ

Πέθανε ο μπασίστας των Stone Roses και Primal Scream, Γκάρι “Μάνι” Μούνφιλντ

ΕΠΑΛ Μυκόνου: Μαθητές δημιούργησαν ψηφιακό ξεναγό αρχαιολογικών χώρων

20/11/25 10:05 μμ

ΕΠΑΛ Μυκόνου: Μαθητές δημιούργησαν ψηφιακό ξεναγό αρχαιολογικών χώρων

Ψηφίστηκε το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ

20/11/25 10:05 μμ

Ψηφίστηκε το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ