Πολλές ενδιαφέρουσες μελέτες για τις νέες θεραπείες που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ESMO 2024). Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου ... Περισσότερα

Πολλά υποσχόμενες οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα

Epilogestv

Epilogestv

Πολλές ενδιαφέρουσες μελέτες για τις νέες θεραπείες που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ESMO 2024).

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο καθώς ευθύνεται για το 1/8 των καρκίνων (12.4%) που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως και για το 1/5 των θανάτων (18.7%) από καρκίνο.

Το 10-15% των περιπτώσεων αποτελεί ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα ενώ η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφορά ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (80-85%).

Παρά την αυξημένη συχνότητα η επιβίωση έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ειδικά για τη μεταστατική νόσο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) συνοψίζουν τα κυριότερα σημεία των μελετών που παρουσιάστηκαν.

Θεραπείες που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Το 30% των αδενοκαρκινωμάτων – μη μικροκυτταρικών καρκίνων- του πνεύμονα φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο KRAS και συγκεκριμένα το 13% φέρουν τη μετάλλαξη KRAS G12C.

Ένα νέο φάρμακο, μη αναστρέψιμος αναστολέας του KRAS G12C, το Adagrasib (Krazati) έδειξε πρόσφατα πολύ καλά αποτελέσματα σε μελέτη που ανακοινώθηκε στο ESMO 2024. Το Adagrasib είναι εκλεκτικός μη αναστρέψιμος αναστολέας του KRAS, ο οποίος δεσμεύει τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη του KRAS στην ανενεργή διαμόρφωσή της και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει την εξαρτώμενη από το KRAS ανάπτυξη και βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία με Adagrasib αύξησε το διάστημα ελεύθερο υποτροπής και το ποσοστό ανταπόκρισης όταν συγκρίθηκε με το χημειοθεραπευτικό φάρμακο δοσεταξέλη που είναι η καθιερωμένη θεραπεία δεύτερης γραμμής έως τώρα. Ειδικά για τους ασθενείς που κατά τη διάγνωση της νόσου είχαν εγκεφαλικές μεταστάσεις, η θεραπεία με Adagrasib αύξησε το ποσοστό ανταπόκρισης από 2.8% σε 26.9% ενώ μείωσε και τον κίνδυνο ενδοκράνιας υποτροπής επιτυγχάνοντας ανταπόκριση διάρκειας 18.6 μηνών στις εγκεφαλικές μεταστάσεις. Η μελέτη προσφέρει μία νέα αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και μετάλλαξη KRAS G12C.

Advertisement
Family Kitchen

Μεταλλάξεις

Μία ακόμη μελέτη ανακοινώθηκε για τους ασθενείς που φέρουν EGFR μεταλλάξεις, οι οποίοι αποτελούν το 10-15% των ασθενών με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα. Ένα νέο φάρμακο, το Amivantamab (Rybrevant) έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με EGFR μεταλλάξεις στη δεύτερη γραμμή θεραπείας. To Amivantamab στοχεύει δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα: τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και τον παράγοντα μεσεγχυματικής προς επιθηλιακή μετάβαση (MET). Το φάρμακο αυτό είναι διειδικό μονοκλωνικό αντίσωμα και δρα μέσω πρόσδεσης σε αυτές τις πρωτεΐνες με αποτέλεσμα τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Ήδη από το ESMO 2023 ανακοινώθηκε η μελέτη MARIPOSA-2 που έδειξε βελτίωση του διαστήματος χωρίς επιδείνωση της νόσου από τον συνδυασμό χημειοθεραπείας με Amivantamab έναντι μόνο της χημειοθεραπείας. Το ποσοστό ανταπόκρισης αντίστοιχα ήταν 64% έναντι 36% με τη χημειοθεραπεία. Στο ESMO 2024 ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης.

Στους 18 μήνες, η θεραπεία με Amivantamab συνέχισε να δείχνει όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση. Η θεραπεία με Amivantamab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 27%. Η μελέτη αυτή προσφέρει μία ελπιδοφόρα επιλογή στους ασθενείς με EGFR-ανθεκτικό καρκίνο του πνεύμονα.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video