Πολλές ενδιαφέρουσες μελέτες για τις νέες θεραπείες που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ESMO 2024). Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου ... Περισσότερα

Πολλά υποσχόμενες οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα

Epilogestv

Epilogestv

Πολλές ενδιαφέρουσες μελέτες για τις νέες θεραπείες που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ESMO 2024).

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο καθώς ευθύνεται για το 1/8 των καρκίνων (12.4%) που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως και για το 1/5 των θανάτων (18.7%) από καρκίνο.

Το 10-15% των περιπτώσεων αποτελεί ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα ενώ η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφορά ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (80-85%).

Παρά την αυξημένη συχνότητα η επιβίωση έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ειδικά για τη μεταστατική νόσο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) συνοψίζουν τα κυριότερα σημεία των μελετών που παρουσιάστηκαν.

Θεραπείες που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Το 30% των αδενοκαρκινωμάτων – μη μικροκυτταρικών καρκίνων- του πνεύμονα φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο KRAS και συγκεκριμένα το 13% φέρουν τη μετάλλαξη KRAS G12C.

Ένα νέο φάρμακο, μη αναστρέψιμος αναστολέας του KRAS G12C, το Adagrasib (Krazati) έδειξε πρόσφατα πολύ καλά αποτελέσματα σε μελέτη που ανακοινώθηκε στο ESMO 2024. Το Adagrasib είναι εκλεκτικός μη αναστρέψιμος αναστολέας του KRAS, ο οποίος δεσμεύει τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη του KRAS στην ανενεργή διαμόρφωσή της και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει την εξαρτώμενη από το KRAS ανάπτυξη και βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία με Adagrasib αύξησε το διάστημα ελεύθερο υποτροπής και το ποσοστό ανταπόκρισης όταν συγκρίθηκε με το χημειοθεραπευτικό φάρμακο δοσεταξέλη που είναι η καθιερωμένη θεραπεία δεύτερης γραμμής έως τώρα. Ειδικά για τους ασθενείς που κατά τη διάγνωση της νόσου είχαν εγκεφαλικές μεταστάσεις, η θεραπεία με Adagrasib αύξησε το ποσοστό ανταπόκρισης από 2.8% σε 26.9% ενώ μείωσε και τον κίνδυνο ενδοκράνιας υποτροπής επιτυγχάνοντας ανταπόκριση διάρκειας 18.6 μηνών στις εγκεφαλικές μεταστάσεις. Η μελέτη προσφέρει μία νέα αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και μετάλλαξη KRAS G12C.

Advertisement
Babis

Μεταλλάξεις

Μία ακόμη μελέτη ανακοινώθηκε για τους ασθενείς που φέρουν EGFR μεταλλάξεις, οι οποίοι αποτελούν το 10-15% των ασθενών με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα. Ένα νέο φάρμακο, το Amivantamab (Rybrevant) έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με EGFR μεταλλάξεις στη δεύτερη γραμμή θεραπείας. To Amivantamab στοχεύει δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα: τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και τον παράγοντα μεσεγχυματικής προς επιθηλιακή μετάβαση (MET). Το φάρμακο αυτό είναι διειδικό μονοκλωνικό αντίσωμα και δρα μέσω πρόσδεσης σε αυτές τις πρωτεΐνες με αποτέλεσμα τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Ήδη από το ESMO 2023 ανακοινώθηκε η μελέτη MARIPOSA-2 που έδειξε βελτίωση του διαστήματος χωρίς επιδείνωση της νόσου από τον συνδυασμό χημειοθεραπείας με Amivantamab έναντι μόνο της χημειοθεραπείας. Το ποσοστό ανταπόκρισης αντίστοιχα ήταν 64% έναντι 36% με τη χημειοθεραπεία. Στο ESMO 2024 ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης.

Στους 18 μήνες, η θεραπεία με Amivantamab συνέχισε να δείχνει όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση. Η θεραπεία με Amivantamab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 27%. Η μελέτη αυτή προσφέρει μία ελπιδοφόρα επιλογή στους ασθενείς με EGFR-ανθεκτικό καρκίνο του πνεύμονα.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

14/03/26 9:01 μμ

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

14/03/26 8:56 μμ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

14/03/26 8:54 μμ

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

14/03/26 8:48 μμ

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

14/03/26 8:41 μμ

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

14/03/26 8:35 μμ

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

14/03/26 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

14/03/26 8:21 μμ

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου - Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

14/03/26 8:16 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου – Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

14/03/26 8:12 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

14/03/26 8:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις

14/03/26 8:01 μμ

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις