Πώς καθαρίζουμε την αγκινάρα, βήμα-βήμα

Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό γεμάτο γεύση και ευεργετικά συστατικά, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της μεσογειακής κουζίνας. Πρόκειται για ένα πολυετές λουλούδι που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γαϊδουράγκαθο και ευδοκιμεί κυρίως σε περιοχές με ήπιο κλίμα, όπως η Μεσόγειος.
Από τα αρχαία χρόνια, η αγκινάρα είναι γνωστή για τις θρεπτικές της ιδιότητες και για το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το συκώτι, τον γαστρεντερικό σωλήνα, τη χολή, καθώς και για τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και K, καθώς και σε μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο.
Τις αγκινάρες μπορούμε να τις απολαύσουμε σε διάφορες συνταγές, ωμές, μαγειρευτές, τηγανητές, ή ψητές. Αν και έχουν απαιτητικό καθάρισμα, είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και γεύση, και σίγουρα αξίζουν τη μικρή αυτή προσπάθεια!
Πως επιλέγουμε φρέσκιες αγκινάρες
Για να επιλέξουμε τις καλύτερες αγκινάρες, πρέπει να προσέξουμε κάποια χαρακτηριστικά που θα μας εξασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερο βρώσιμο μέρος:
- Οι αγκινάρες πρέπει να είναι σχετικά μικρές και βαριές για το μέγεθός τους, ένδειξη ότι είναι φρέσκες και γεμάτες υγρασία.
- Ελέγχουμε να είναι σφιχτές και όχι μαραμένες. Αν τα φύλλα τους έχουν ανοίξει, είναι πιθανό να έχουν παραωριμάσει και το βρώσιμο τμήμα τους να έχει μειωθεί.
- Τα φύλλα της αγκινάρας πρέπει να είναι κλειστά και σφιχτά. Αν είναι ανοιχτά, πιθανότατα σημαίνει ότι η αγκινάρα είναι υπερβολικά ώριμη.
- Το κοτσάνι πρέπει να είναι φρέσκο, γερό, ευλύγιστο και να έχει όμορφο πράσινο χρώμα, χωρίς να υπάρχουν καφέ σημεία.
Πως καθαρίζουμε τις αγκινάρες
Ο καθαρισμός της αγκινάρας απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά με τα σωστά βήματα και κόλπα, η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη:
Φοράμε γάντια για να αποφύγουμε το μαύρισμα των χεριών από τις αγκινάρες και το τραυμάτισμα από τυχόν αγκάθια.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ κρύο νερό και προσθέτουμε τον χυμό από 2-3 λεμόνια (πετάμε και τις λεμονόκουπες μέσα στο νερό). Το λεμόνι βοηθά στο να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες κατά τον καθαρισμό.
Αφαιρούμε μερικά από τα εξωτερικά φύλλα, προσεκτικά για να μην τραυματίσουμε την καρδιά της αγκινάρας.
Προσοχή στα αγκάθια που μπορεί να υπάρχουν.
Κόβουμε το κοτσάνι αφήνοντας περίπου 1,5 εκατοστό από τη βάση της αγκινάρας.
Πριν πετάξουμε το υπόλοιπο κοτσάνι, ελέγχουμε πόσο από αυτό είναι τρυφερό και το ξεφλουδίζουμε εξωτερικά κρατώντας τον πυρήνα του. Αυτό είναι βρώσιμο και πολύ νόστιμο και μπορούμε να το μαγειρέψουμε με τις αγκινάρες μας (ειδικά όταν τις κάνουμε μαγειρευτές).
Με ένα καλό μαχαίρι, κόβουμε το λουλούδι της αγκινάρας λίγο πιο κάτω από τη μέση και διατηρούμε το μικρότερο κάτω μέρος, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το κοτσάνι.
Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε το χνούδι από το κέντρο της αγκινάρας. Αν προτιμάμε, μπορούμε να κόψουμε την καρδιά στη μέση και να αφαιρέσουμε το χνούδι πιο άνετα.
Τοποθετούμε αμέσως τις καθαρισμένες καρδιές στο νερό με το λεμόνι.
Τα κοτσάνια καθαρίζονται εξωτερικά με πίλερ ή μαχαίρι για να φύγουν οι ίνες.
πηγή skai.gr
Φωτογραφίες | Άρτεμις Τσίπη