17 C
Serres

Πώς “μολύνθηκαν” με τη νόσο Αλτσχάιμερ ασθενείς μετά από ιατρική θεραπεία

Date:

Πέντε ασθενείς “μολύνθηκαν” με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ύστερα από ιστορικές ιατρικές θεραπείες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα του UCL και του UCLH.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Λονδίνου (UCLH), τονίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων ή φροντίδας του ασθενούς.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, ορισμένοι άνθρωποι που έλαβαν ανθρώπινη αυξητική ορμόνη από τους υποφυσιακούς αδένες αποθανόντων δοτών, έχουν αναπτύξει πρώιμη εκδήλωση της νόσου. Αυτό συνέβη πιθανότατα επειδή οι ορμόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μολυσμένες με πρωτεΐνες που μετέδωσαν τη νόσο στον εγκέφαλό τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 1959 και 1985 τουλάχιστον 1.848 ασθενείς στη Βρετανία έλαβαν αυξητική ορμόνη που είχε εξαχθεί από την υπόφυση πτωμάτων. Ωστόσο, η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε το 1985, αφού αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι ασθενείς πέθαναν στη συνέχεια από νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ ως αποτέλεσμα δειγμάτων ορμονών μολυσμένων με πρωτεΐνες που προκαλούν τη νόσο.

Από τους 80 ασθενείς στη Βρετανία διαπιστώθηκε επίσης ότι ορισμένοι είχαν στον εγκέφαλό τους όταν πέθαναν, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται β-αμυλοειδές – ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτσχάιμερ.






«Δεν υπονοούμε ούτε για μια στιγμή ότι μπορείτε να κολλήσετε Αλτσχάιμερ. Δεν είναι μεταδοτικό με την έννοια μιας ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Κόλιντζ, συντάκτης της μελέτης και διευθυντής του Ερευνητικού Ιατρικού Συμβουλίου της Μονάδας Πράιον στο University College του Λονδίνου.

«Συμβαίνει μόνο όταν ένας άνθρωπος έχει εμβολιαστεί κατά λάθος, ουσιαστικά, με ανθρώπινο ιστό ή εκχυλίσματα ανθρώπινου ιστού που περιέχουν αυτούς τους σπόρους, κάτι που ευτυχώς είναι πολύ σπάνιο και ασυνήθιστο».

Η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι το Αλτσχάιμερ έχει ομοιότητες με τις πραϊονικές νόσους, όπως είναι η νόσος Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, η kuru και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Οι νόσοι αυτές προκαλούνται από μολυσματικές, λανθασμένα αναδιπλωμένες πρωτεΐνες που πολλαπλασιάζονται στον εγκέφαλο και εμφανίζονται συνήθως απροειδοποίητα – σπανιότερα όμως μπορεί να προκύψουν από γενετική μετάλλαξη ή να μεταδοθούν μέσω μολυσμένου εγκεφαλικού ή νευρικού ιστού.

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΠώς “μολύνθηκαν” με τη νόσο Αλτσχάιμερ ασθενείς μετά από ιατρική θεραπεία

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πόσο γρήγορα μπορείτε να αποκτήσετε κοιλιακούς

Μπορείτε γρήγορα να αποκτήσετε κοιλιακούς και να δείτε το...

Βιταμίνη C: Ποια είναι τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό και...

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

Κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της 3ης Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης...

1137 νέες προσλήψεις σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Υπεγράφη η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα