Date:
Η αντιβίωση σώζει ζωές, αλλά μπορεί να βλάψει σημαντικά την ισορροπία του εντέρου. Ειδικοί συστήνουν τους πιο φυσικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να την αποκαταστήσεις.
Ναι, υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ευγνώμων που υπάρχει η αντιβίωση. Ξέρεις πως μερικές δόσεις από αυτήν θα σε κάνουν να νιώσεις γρήγορα καλύτερα. Υπάρχουν δύο πράγματα όμως που δεν πρέπει να ξεχνάς: Πρώτον, ότι πρέπει να παίρνεις αντιβιοτικά φάρμακα με φειδώ και πάντα μόνο μετά από συμβουλή γιατρού. Δεύτερον, ότι η αντιβίωση μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του εντέρου σου.
«Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που σώζουν ζωές, αλλά έχουν παρενέργειες», σημειώνει η Linda Yancey, ειδική σε θέματα λοιμώξεων στο Memorial Hermann Hospital στο Χιούστον των ΗΠΑ. «Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που εμφανίζεται μετά τη λήψη αντιβιοτικών είναι η διάρροια, μάλιστα μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο έντονη που να εξελιχθεί σε μια σοβαρή κατάσταση».
Όπως αναφέρει η Yancey, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, ενώ τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν τα βλαβερά βακτήρια, ταυτόχρονα επηρεάζουν αρνητικά και τα ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτή η κοινότητα των «καλών» βακτηρίων παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και στη ρύθμιση της διάθεσης.
Όταν η ισορροπία διαταράσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Τα κοινά συμπτώματα ενός εντέρου η ισορροπία του οποίου έχει διαταραχθεί μετά τη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια, φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό πόνο ή δυσκοιλιότητα.
«Έρευνες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα χρειάζεται 14 με 30 μέρες για να επανέλθει μετά από τη λήψη αντιβιοτικών», αναφέρει η Gail Cresci, ερευνήτρια του μικροβιώματος στο Ινστιτούτο Πεπτικών Διαταραχών της Cleveland Clinic. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, η διαταραχή μπορεί να κρατήσει περισσότερο, ακόμη και μήνες.
Οι ειδικοί περιγράφουν το μικροβίωμα σαν ένα δάσος. Όταν το δάσος καεί, η βλάστηση χρειάζεται χρόνο για να ξαναφυτρώσει και να επιστρέψουν τα ζώα εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το μικροβίωμα, επισημαίνουν. Με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο του μικροβιώματος για τη συνολική υγεία του οργανισμού, οι ειδικοί προτείνουν πέντε τρόπους για να αποκαταστήσεις την ισορροπία του εντέρου σου το συντομότερο δυνατό μετά τη λήψη αντιβίωσης.
- Κάνε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
Ένας από τους καλύτερους τρόπους αποκατάστασης της υγείας του εντέρου μετά τα αντιβιοτικά είναι η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών, «ιδιαίτερα των πρεβιοτικών διαλυτών ζυμώσιμων ινών από φρούτα, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες», προτείνει η Cresci.
Οι πρεβιοτικές διαλυτές ζυμώσιμες ίνες είναι τύποι ινών που τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο. Μεταξύ αυτών είναι η ινουλίνη, που βρίσκεται στο σκόρδο, τα κρεμμύδια και τις μπανάνες, οι πηκτίνες στα μήλα και τα εσπεριδοειδή, και οι β-γλυκάνες στη βρόμη και το κριθάρι.
Απόφυγε το λευκό ψωμί, τα δημητριακά με ζάχαρη και τα σνακ, τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή σε ανθυγιεινά λίπη και σάκχαρα, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εντέρου.
- Κατανάλωσε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση εισάγει ξανά τα χρήσιμα μικρόβια στο πεπτικό σύστημα, ενισχύοντας τη χλωρίδα του εντέρου. Τέτοιες είναι η κομπούτσα, το γιαούρτι, το κεφίρ και το κίμτσι.
- Κοιμήσου αρκετά
Στη διάρκεια της αρρώστιας σου είναι πολύ πιθανό ο ύπνος σου να είχε επηρεαστεί, συνεπώς μπορεί να χρειάζεται αναπλήρωση. Οι ειδικοί συνιστούν επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, για να βοηθήσεις την αποκατάσταση του οργανισμού σου.
- Φρόντισε να γυμνάζεσαι
Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αποκατάσταση της υγείας του εντέρου μετά τα αντιβιοτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και αυξάνει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου. Η άσκηση βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος στο έντερο και μειώνει τη φλεγμονή, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα υγιή βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν.
- Πάρε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής
Σε συνεννόηση με τον γιατρό σου, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο λήψης πρεβιοτικών και προβιοτικών. Τα προβιοτικά εισάγουν ευεργετικά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα, ενώ τα πρεβιοτικά παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται αυτά τα βακτήρια για να ευδοκιμήσουν.
Η Δρ Yancey όμως τονίζει ότι τα συμπληρώματα δεν θα αποκαταστήσουν τη χλωρίδα του εντέρου με fast track διαδικασίες, ενώ σίγουρα δεν μπορούν από μόνα τους να επιτύχουν κάτι τέτοιο. Για αυτό είναι σημαντικό να δώσεις έμφαση και προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη διατροφή.
πηγή ow.gr
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη