Η αναιμία είναι η πλέον διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων περιοχών παγκοσμίως. Παρατηρείται πιο συχνά στις έγκυες γυναίκες, στα βρέφη και στα πιο χαμηλά στρώματα της κοινωνίας. Πολλοί ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η αναιμία είναι η πλέον διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων περιοχών παγκοσμίως. Παρατηρείται πιο συχνά στις έγκυες γυναίκες, στα βρέφη και στα πιο χαμηλά στρώματα της κοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αναιμία -πόσο μάλλον τους κινδύνους που φέρει- αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

 

 

Ένα άτομο με αυτή την ανεπάρκεια έχει μειωμένη ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων που αποτελούνται από το πλούσιο σε σίδηρο μόριο αιμοσφαιρίνης. Όχι μόνο δίνουν στο αίμα το χρώμα, αλλά είναι επίσης υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία για την Υγεία των Γυναικών, εάν η αναιμία αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν το οξυγόνο που ρέει στο σώμα δεν είναι επαρκές, τότε αυτό μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για τα ανθρώπινα όργανα. Ως αποτέλεσμα, οι καρδιές των αναιμικών ασθενών πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αντισταθμίσουν την έλλειψη αιμοσφαιρίνης, που μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Υπάρχουν πολλά αίτια αναιμίας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 

Ο σίδηρος που χάθηκε από την αιμορραγία
Αυξημένη ανάγκη για σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Δεν τρώτε αρκετό φαγητό που περιέχει σίδηρο
Προβλήματα απορρόφησης σιδήρου

Για να αντιμετωπιστεί σωστά η αναιμία, μπορούν να παρθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφευχθεί η υποκείμενη πάθηση:

Αντιμετωπίστε την αιτία της αναιμίας σας

Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Καταναλώνετε τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο
Επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές φαγητού
Αποφύγετε να πίνετε τσάι και καφέ με τα γεύματά σας
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παίρνετε συμπληρώματα ή χάπια ασβεστίου
Οι έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να επηρεαστούν αν η αναιμία τους παραμείνει ανεπεξέργαστη, προκαλώντας χαμηλό βάρος στο βρέφος και πρόωρη εγκυμοσύνη και εξασθένιση της πνευματικής και κινητικής εξέλιξης στα παιδιά. Όταν η αναιμία είναι πιο σημαντική μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και κόπωση, αναφέρει το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Οχάιο. Η σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας (LVD) και εμφανή καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει θάνατο.
Σύμφωνα με μια εισήγηση στο περιοδικό που δημοσιεύτηκε στο Texas Heart Institute, η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλείται από διαρθρωτικές ή λειτουργικές καρδιακές διαταραχές που βλάπτουν την ικανότητα των δύο κοιλιών να γεμίζουν ή να αποβάλλουν το αίμα. Η δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας σιδήρου, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης του ασθενούς είναι μικρότερα από 5 γραμμάρια ανά decilitre (g / dL).

Συμπτώματα δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας που πρέπει να προσέξετε:

 

Δυσκολία στην αναπνοή
Κόπωση και αδυναμία
Μειωμένη ικανότητα άσκησης
Συνεχής βήχας
Οίδημα στα πόδια, στα πέλματα και στους αστραγάλους

 

Πηγή iatronet.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί πρέπει να αφήσετε ένα βάζο με ξυλάκια κανέλας στους πάγκους της κουζίνας σας

16/09/25 8:34 πμ

Γιατί πρέπει να αφήσετε ένα βάζο με ξυλάκια κανέλας στους πάγκους της κουζίνας σας

9 λόγοι για να μη ξαναπετάξετε το κατακάθι του καφέ

16/09/25 8:23 πμ

9 λόγοι για να μη ξαναπετάξετε το κατακάθι του καφέ

Το σύνδρομο Burnout «απειλεί» πολλούς εργαζομένους στην Ελλάδα - Ειδικός εξηγεί τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

16/09/25 8:17 πμ

Το σύνδρομο Burnout «απειλεί» πολλούς εργαζομένους στην Ελλάδα – Ειδικός εξηγεί τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

ΕΟΦ: Εκστρατεία με θέμα «Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες»

16/09/25 8:05 πμ

ΕΟΦ: Εκστρατεία με θέμα «Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες»

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής