Εξακόσιες πενήντα πιθανές περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά είχαν καταγραφεί στον ΠΟΥ από 33 χώρες έως στις 26 Μαΐου 2022. Η αιτιολογία της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη ... Περισσότερα

Νοσοκομείο

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Εξακόσιες πενήντα πιθανές περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά είχαν καταγραφεί στον ΠΟΥ από 33 χώρες έως στις 26 Μαΐου 2022. Η αιτιολογία της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη και υπό διερεύνηση αλλά μετά τις πρώτες αναφορές στον ΠΟΥ, υπάρχουν συνεχείς αναφορές περιπτώσεων μεταξύ μικρών παιδιών.

Advertisement
 

Τα νέα στοιχεία

Συγκεκριμένα μέχρι τις 26 Μαΐου 2022, έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ 650 πιθανές περιπτώσεις σε 33 χώρες ανά τον κόσμο, με 99 επιπλέον περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεμεί η ταξινόμηση. Η πλειονότητα των αναφερόμενων κρουσμάτων είναι από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια σε 22 χώρες, με 222 κρούσματα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία. Πιθανές περιπτώσεις της μόλυνσης έχουν επίσης αναφερθεί από την περιοχή της Αμερικής συμπεριλαμβανομένων 216 περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 34 στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, 14 στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και 5 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από τις 650 πιθανές περιπτώσεις, τουλάχιστον 38 παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις, ενώ καταγράφηκαν και εννέα θάνατοι. Τα τρία τέταρτα (75,4%) των περιπτώσεων είναι ηλικίας <5 ετών. Από 156 περιπτώσεις με πληροφορίες για εισαγωγή στο νοσοκομείο, 22 εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τις 117 περιπτώσεις για τις οποίες ήταν διαθέσιμες αυτές οι πληροφορίες, οι 14 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Συνολικά, 181 περιπτώσεις εξετάστηκαν για αδενοϊό από οποιοδήποτε τύπο δείγματος, εκ των οποίων 110 (60,8%) βρέθηκαν θετικά. Από τις 188 περιπτώσεις PCR που εξετάστηκαν για SARS-CoV-2, τουλάχιστον 23 βρέθηκαν θετικές. Τα ορολογικά αποτελέσματα για τον SARS-CoV-2 ήταν διαθέσιμα μόνο για 26 περιπτώσεις, εκ των οποίων 19 είχαν θετικό εύρημα. Από τα 63 κρούσματα με δεδομένα εμβολιασμού κατά του COVID-19, τα 53 (84,1%) ήταν ανεμβολίαστα.

Τα κρούσματα δεν συνδέονται μεταξύ τους

Τα περισσότερα από τα αναφερόμενα κρούσματα φαίνεται να είναι άσχετα μεταξύ τους και εκτεταμένες επιδημιολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό κοινών παραγόντων κινδύνου ή συνδέσεων μεταξύ των κρουσμάτων. Δύο ζεύγη κρουσμάτων έχουν αναφερθεί ως επιδημιολογικά συνδεδεμένα στη Σκωτία και συνδεδεμένα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στην Ολλανδία.

Με βάση τον ορισμό για πιθανές περιπτώσεις, ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει τους ιούς της ηπατίτιδας ΑΕ σε αυτά τα παιδιά. Ο SARS-CoV-2 ή/και ο αδενοϊός έχουν ανιχνευθεί σε πολλές περιπτώσεις, αν και τα δεδομένα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ είναι ελλιπή. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησε πρόσφατα μια αύξηση στη δραστηριότητα των αδενοϊών, η οποία συν κυκλοφορεί με τον SARS-CoV-2, αν και ο ρόλος αυτών των ιών στην παθογένεση δεν είναι ακόμη σαφής.

Επιπλέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη περιπτώσεων-ελέγχου για τον προσδιορισμό της συχνότητας ανίχνευσης αδενοϊού στις περιπτώσεις που νοσηλεύονται με οξεία ηπατίτιδα σε σύγκριση με αυτές που νοσηλεύονται για άλλους λόγους. Οι ερευνητικές δράσεις συντονίζονται επίσης σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ και με εταίρους.

Advertisement

Μέτριος ο κίνδυνος

Ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο ως μέτριο λαμβάνοντας υπόψη ότι η αιτιολογία αυτής της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη και υπό διερεύνηση.

Ο αδενοϊός έχει βρεθεί στο 75% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα δεδομένα για άλλες χώρες είναι ελλιπή. Από τον μικρό αριθμό δειγμάτων η πλειοψηφία έχει επιβεβαιωθεί για αδενοϊό Τύπου 41 (στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 27 από τις 35 περιπτώσεις με διαθέσιμο αποτέλεσμα). Ο ιός που σχετίζεται με τον αδενοϊό (AAV-2) έχει επίσης ανιχνευθεί σε μικρό αριθμό περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας μεταγονιδιωματικά δείγματα ήπατος και αίματος. Ωστόσο, σε πολλές από τις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν ελήφθησαν κατάλληλα δείγματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κατάλληλης δειγματοληψίας για τον περαιτέρω χαρακτηρισμό του τύπου του αδενοϊού που ανιχνεύθηκε. Επιπλέον, η λοίμωξη από αδενοϊό Τύπου 41 δεν είχε προηγουμένως συνδεθεί με τέτοια κλινική εικόνα σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά.

Στα παιδιά με οξεία ηπατίτιδα, το κύριο μέλημα είναι να εντοπιστούν έγκαιρα τα κρούσματα για να διασφαλιστεί η βέλτιστη αντιμετώπιση των περιστατικών και να προσδιοριστεί η αιτία, καθώς τα μέτρα και οι ικανότητες διαχείρισης και ελέγχου θα εξαρτηθούν από τον συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα. Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν την ικανότητα για ιατρική θεραπεία της οξείας ηπατίτιδας, αυτό δεν ισχύει για την ικανότητα μεταμόσχευσης ήπατος ή για την εντατική υποστήριξη και φροντίδα για ηπατική ανεπάρκεια.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χόμπι – Μήπως να ξεφύγουμε λίγο από τις τηλεοπτικές σειρές και τις οθόνες;

28/10/25 10:31 μμ

Χόμπι – Μήπως να ξεφύγουμε λίγο από τις τηλεοπτικές σειρές και τις οθόνες;

Μελάνωση και ανομβρία σκοτώνουν την παραγωγή καστάνου στο Πήλιο μετά τον Daniel

28/10/25 10:17 μμ

Μελάνωση και ανομβρία σκοτώνουν την παραγωγή καστάνου στο Πήλιο μετά τον Daniel

Ιταλία: Δολοφόνησε με «αδιευκρίνιστο αριθμό μαχαιριών» την πρώην σύντροφό του

28/10/25 10:03 μμ

Ιταλία: Δολοφόνησε με «αδιευκρίνιστο αριθμό μαχαιριών» την πρώην σύντροφό του

Θεατρική αναβίωση της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Χαλκηδόνος

28/10/25 9:57 μμ

Θεατρική αναβίωση της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Χαλκηδόνος

ΗΠΑ - Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Η δημοτικότητα του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του

28/10/25 9:42 μμ

ΗΠΑ – Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Η δημοτικότητα του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του

Βραζιλία: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί της αστυνομικής επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο

28/10/25 9:39 μμ

Βραζιλία: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί της αστυνομικής επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο κυκλώνας Μελίσσα έφθασε στη Τζαμάικα

28/10/25 9:33 μμ

Ο κυκλώνας Μελίσσα έφθασε στη Τζαμάικα

Αύριο στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη.

28/10/25 9:31 μμ

Αύριο στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας

28/10/25 9:27 μμ

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας

Τρία μετάλλια με ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων για την Μαρία Στρατουδάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών

28/10/25 9:24 μμ

Τρία μετάλλια με ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων για την Μαρία Στρατουδάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών

Βουλγαρία και Rheinmetall υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρίτιδας και πυρομαχικών

28/10/25 9:20 μμ

Βουλγαρία και Rheinmetall υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρίτιδας και πυρομαχικών

Euroleague: Πρόστιμο 8.000 ευρώ στον Εργκίν Αταμάν

28/10/25 7:46 μμ

Euroleague: Πρόστιμο 8.000 ευρώ στον Εργκίν Αταμάν