Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη προσβλήθηκαν από ιλαρά τους δύο πρώτους μήνες του 2019 με τη μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων να καταγράφεται στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη προσβλήθηκαν από ιλαρά τους δύο πρώτους μήνες του 2019 με τη μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων να καταγράφεται στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και κάλεσε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι θα εμβολιαστούν.

 

 

 

 

Ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των 34.300 κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε 42 χώρες της περιοχής Ευρώπης του ΠΟΥ έφθασε τους 13, με τον ιό να σκοτώνει ανθρώπους στην Ουκρανία –όπου έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς– καθώς και στη Ρουμανία και την Αλβανία. Ο κίνδυνος είναι να συνεχιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

 

 

 

 

 

 

«Αν η απόκριση στην ασθένεια δεν είναι έγκαιρη και συνολική, ο ιός θα βρει τον δρόμο του σε περισσότερους θυλάκους ευάλωτων ατόμων και μπορεί να επεκταθεί σε επιπλέον χώρες μέσα και πέρα από την περιοχή», προσθέτει σε μια δήλωση.

«Κάθε ευκαιρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εμβολιαστούν ευπαθή παιδιά, έφηβοι και ενήλικες.»

 

 

Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, κώφωση ή εγκεφαλικές βλάβες. Μπορεί να αποτραπεί με δύο δόσεις ενός αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά –εν μέρει λόγω ύπαρξης θυλάκων μη εμβολιασμένων ατόμων– αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται σε πολλά σημεία του κόσμου περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.

Στην Ευρώπη, η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς μέχρι τώρα το 2019, σημειώθηκε στην Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Δεν υπάρχει καμία ειδική αντιική θεραπεία για την ιλαρά και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος πρόληψης, ανέφερε ο ΠΟΥ. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν σε άτομα που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε είχαν εμβολιαστεί ανεπαρκώς.

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε πως, αν και η περιοχή είχε την υψηλότερη από ποτέ εκτιμώμενη κάλυψη για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της ιλαράς το 2017 –περίπου 90%–, ορισμένες χώρες είχαν προβλήματα, όπως μειούμενη ή στάσιμη κάλυψη εμβολιασμού σε ορισμένες περιπτώσεις, χαμηλή κάλυψη ορισμένων περιθωριακών ομάδων και κενά εμβολιασμού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ΠΟΥ κάλεσε τις εθνικές υγειονομικές αρχές στην περιοχή να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να διασφαλίσουν ότι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

«Η επίδραση στη δημόσια υγεία θα επιμείνει μέχρις ότου οι συνεχιζόμενες εξάρσεις τεθούν υπό έλεγχο», ανέφερε προσθέτοντας πως οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να «ταυτοποιήσουν όσους έχουν παραλείψει το εμβόλιο στο παρελθόν και να φθάσουν σε αυτούς με τα εμβόλια που χρειάζονται».

Έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα ανέφερε πως περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο παραλείπουν τα εμβόλια της ιλαράς σε όλο τον κόσμο τα τελευταία οκτώ χρόνια, ετοιμάζοντας το έδαφος για επικίνδυνες εξάρσεις του ιού.

 

ΑΠΕ

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τα vouchers βιβλίων

27/08/25 9:42 πμ

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τα vouchers βιβλίων

Αρώνια, ένα μικρό φρούτο που κάνει θαύματα - Πού χρησιμοποιείται

27/08/25 9:43 πμ

Αρώνια, ένα μικρό φρούτο που κάνει θαύματα – Πού χρησιμοποιείται

Μονή Σινά: Οι πραξικοπηματίες μοναχοί προσπάθησαν να μπουν ξανά στο μοναστήρι

27/08/25 9:24 πμ

Μονή Σινά: Οι πραξικοπηματίες μοναχοί προσπάθησαν να μπουν ξανά στο μοναστήρι

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Χρήστου Ζαφείρη - Δείτε το βίντεο

27/08/25 9:15 πμ

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Χρήστου Ζαφείρη – Δείτε το βίντεο

Πέθανε η Μαρία Αριστοτέλους, αθλήτρια του επί κοντώ – Έδινε αγώνα με τον καρκίνο

27/08/25 9:09 πμ

Πέθανε η Μαρία Αριστοτέλους, αθλήτρια του επί κοντώ – Έδινε αγώνα με τον καρκίνο

Σ. Φάμελλος: Ακραία και τοξική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

26/08/25 11:36 μμ

Σ. Φάμελλος: Ακραία και τοξική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ρένια Λουιζίδου για το “Σόι σου”: Γίνεται κατάχρηση όταν υπάρχουν τρεις επαναλήψεις ημερησίως

26/08/25 11:31 μμ

Ρένια Λουιζίδου για το “Σόι σου”: Γίνεται κατάχρηση όταν υπάρχουν τρεις επαναλήψεις ημερησίως

Νεκρό δέρμα στα πόδια: Πως να το απομακρύνετε με απλούς τρόπους στο σπίτι

26/08/25 11:24 μμ

Νεκρό δέρμα στα πόδια: Πως να το απομακρύνετε με απλούς τρόπους στο σπίτι

Επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές: 7 συμβουλές για να διαχειριστείτε το άγχος

26/08/25 11:17 μμ

Επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές: 7 συμβουλές για να διαχειριστείτε το άγχος

Θεσσαλονίκη: Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το Flyover- Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο «μπλε» καλούπι

26/08/25 10:50 μμ

Θεσσαλονίκη: Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το Flyover- Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο «μπλε» καλούπι

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη με εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς της Νότιας Κορέας

26/08/25 10:42 μμ

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη με εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς της Νότιας Κορέας

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων - Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

26/08/25 10:34 μμ

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων – Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα